NAKON PROPASTI POSLA S IZRAELCIMA

ŠVEDSKA AMBASADORICA U HRVATSKOJ 'I dalje smo vam spremni ponuditi Gripene, SAAB-ova ponuda uz potporu naše vlade još uvijek stoji'

Diana Helen Madunic
 Darko Tomaš / CROPIX

Nova veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic u razgovoru za tportal otkrila je kako u Švedskoj, koja je Hrvatskoj željela prodati svoje Gripene, gledaju na propast posla kupnje borbenih zrakoplova od Izraela.

- Vrlo pozorno pratimo proces. Sa švedske strane mogu reći da smo vrlo zainteresirani za to pitanje. Ponuda švedske tvrtke SAAB, uz potporu švedske vlade, još uvijek stoji. I dalje smo spremni ponuditi zrakoplove Gripen Hrvatskoj ako postoji interes za njima. To je visokotehnološki razvijen, nov zrakoplov, čiji je trošak po satu letenja povoljan, koji je kompatibilan sa standardima NATO-a i koji možemo brzo isporučiti. Riječ je o sustavu koji smo razvili za obranu svoje države te koji sami koristimo i razvijamo. Također, koriste ga druge zemlje u Europskoj uniji koje su članice NATO-a, Mađarska i Češka Republika, kazala je veleposlanica Madunic.

Na novinarsko pitanje, švedska veleposlanica potvrdila je da SAAB nudi zrakoplove uz potporu švedske vlade. - I u Hrvatskoj je SAAB predao ponudu uz podršku švedske vlade, naglasila je.

Na potpitanje je li u tom slučaju možda došlo do nesporazuma između dvije vlade oko ponude, odgovorila je: - Nisam tada bila ovdje pa ne mogu govoriti o tome. Ali kada je u pitanju ova vrsta javnih nabava, švedsku industriju podupire švedska vlada u skladu s uspostavljenim mehanizmima i procedurama.

Može li se očekivati da se SAAB javi na mogući novi natječaj? - Za početak trebamo vidjeti što će odlučiti hrvatska Vlada i kako će nastaviti taj proces. To nas zanima. I kao što sam rekla, otvoreni smo za razgovore. Ako hrvatska Vlada otvori mogućnost i pozove nas na razgovor, spremni smo razgovarati o raznim opcijama, kazala je veleposlanica Diana Helen Madunic za tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:21