2015: ODISEJA IZ ISTRE

SVEMIRSKA MISIJA HRVATSKIH EUROZASTUPNIKA Ivan Jakovčić: 'Nisam zadovoljan kako se štite interesi EU na Mjesecu!'

'Odgovor od EK smo dobili u propisanom roku i mogu vam reći da njime nisam zadovoljan'
 Goran Mehkek/Cropix

Što Europska komisija čini da zaštiti interese EU i država članica na Mjesecu?

Ovo pitanje, koje su u travnju Europskoj komisiji postavili naši europarlamentarci Jozo Radoš i Ivan Jakovčić, jučer je ponovno osvanulo u najavi dnevnih događanja u Europarlamentu uglednog sitea Politico.

Iz Komisije - fraze

Je li riječ o nesporazumu, pogrešci ili je to pitanje ponovno postavljeno, pokušali smo doznati od samog autora pitanja Ivana Jakovčića.

- Ne, ne znam otkud vam to da je pitanje ponovno postavljeno. Odgovor od EK smo dobili u propisanom roku i mogu vam reći da njime nisam zadovoljan. Uz nekoliko fraza, odgovorili su da EK nije nadležna za to pitanje - rekao nam je Jakovčić.

Osvajanje svemira

Iako je proljetos novinarima svoje zanimanje za europske interese na Mjesecu pojasnio riječima “kako mu je Mjesec najdraža tema iz ranog djetinjstva otkako je na poklon dobio teleskop”, Jakovčiću, čini se, više nije do šale po tom pitanju.

- Ja se ni tada nisam šalio, nego sam mislio krajnje ozbiljno kad sam postavio to pitanje. Jasno je da Hrvatska vjerojatno nema svojih interesa jer ne razvija svemirske programe, ali i dalje mislim da bi EU trebala zaštititi svoje interese, a ne prepustiti ih olako Amerikancima. No, postoji međunarodni Ugovor o svemiru iz 1967., a kada sam postavljao to pitanje, američki Federal Aviation Administration je objavio kako planira poticati privatni sektor na stjecanje prava vlasništva na Mjesecu. Ne znam zašto bi EU ostala po strani kada su za osvajanje svemira zainteresirane i Kina, Indija i druge velike sile - rekao nam je Jakovčić.

Dvojac Jakovčić-Radoš već je postavio nekoliko zanimljivih pitanja EK poput: “Kako EK kani zaštititi prava pripadnika LGBT zajednice u Egiptu”, pa “Što EK misli o širenju meduza u svjetskim morima i oceanima” te “Kakav je utjecaj mobilne telefonije na ljudsko zdravlje”.

foto: Davor Pongračić/ Cropix

Među najaktivnijima

Jakovčić je jedan od desetorice najaktivnijih europarlamentaraca i dosad je postavio nevjerojatnih 412 pitanja.

- Imate sva ta pitanja na mojoj stranici i ako ih pročitate barem dvjesto, vidjet ćete da ih ima dosta zanimljivih. Često primam čestitke kolega iz drugih zemalja koji mi znaju reći kako je dobro da se takve teme netko konačno sjetio - pohvalio nam se Jakovčić.

Hrvatska je po javljanju svojih zastupnika na visokom sedmom mjestu od 28 zemalja članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:15