ČUDNA PRIČA

SVEUČILIŠNI PROFESOR ODLUTAO S FESTIVALA, HGSS-ovci GA PRONAŠLI NAKON TRI DANA 'Izjave se nisu slagale, kronologija još manje... Ništa nam nije jasno'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.09.2018. u 21:57

HGSS

 

Iz gospićke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja obavijestili su javnost da su kod Baških Oštarija pronašli 48-godišnjeg muškarca i to nakon tri dana potrage. Međutim, nova intervencija HGSS-a ostat će u sjeni bizarnih okonosti nestanka tog sveučilišnog profesora koji je u subotu odlučio posjetiti lokalni festival i nakon toga malo prošetati...

Ta je šetnja na kraju trajala tri dana, a gdje je čovjek bio, što je radio i kako je odlutao... To će, barem zasada, ostati misterij za sve!

Ekipa iz HGSS-a pokušala je složiti mozaik njegova nestanka, prvo su popričali s njegovim prijateljima koji su s njim otišli prošetati, ali umjesto suvislih odgovora, dobili su samo nove upitnike. Svatko je imao svoju verziju, mijenjale su se izjave iz minute u minutu, sve priče su bile pune rupa...

U ponedjeljak je, konačno, profesor pronađen usred ničega, a spasioci su se ponadali da će konačno dobiti odgovore što se zapravo dogodilo. Međutim, od toga ništa. Profesor je imao neku svoju verziju priče koja je HGSS-ovce ostavila u još većem čudu.

Priopćenje HGSS-a prenosimo u cijelosti.

"Proteklog vikenda na Baškim Oštarijama u jednom kampu održavao se Mystic Mountain Festival.

U subotu u 21.20 sati, HGSS Stanica Gospić od strane jednog posjetitelja Festivala zaprimila je dojavu o nestanku osobe koja je u društvu s još troje ljudi krenula u šetnju. Navodno imali su namjeru popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarkih kukova. Na teren je odmah po dojavi izašlo 13 spašavatelja sa tri vozila.

HGSS

Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je mistično nestao…

Od trenutka spoznaje da fali jedan član Festivala priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe.

Međutim, to je bila za spašavatelje „nemoguća misija“. Izjave se nisu slagale, kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemo da je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati. Tokom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba državljanin Republike Hrvatske, star 48 godina i profesor na jednom fakultetu.

U nedjelju ujutro potraga se nastavlja, spašavatelji još jednom pretražuju područje koje su pretražili prethodnu noć ali i šire kako bi pronašli nestalu osobu. Konkretnijih informacija nije bilo ni drugi dan iako smo obradu i prikupljanje informacija o ovom događaju prepustili policijskim službenicima.

I ovaj dan završavamo sa analizom učinjenog i izradom plana za idući dan, ne uzimajući previše u obzir informacije koje smo dobili od članova veselog društva.

Što se dogodilo?

HGSS
 

U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo a 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili svi zajedno.

Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu. Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka. 

Ali ne, nije im pošlo ni ovaj put za rukom, naprotiv u ovom dugometražnom filmu punom rupa profesor je anulirao i one kratke posložene dionice.

HGSS
 

Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su najčešće i znaju biti dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće, sa sretnim ili manje sretnim završetkom ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje.

Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe. Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo a profesor da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili? - stoji u priopćenju HGSS-a.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo