PORAZNI REZULTATI ŠANGAJSKE LISTE

Sveučilište u Zagrebu lošije od Beogradskog i Ljubljanskog!

Najbolje svjetsko sveučilište jest Harvard, a među prvih 500 već drugu godinu za redom je Sveučilište u Zagrebu, pokazala je nedavno objavljena Šangajska lista. Među 500 najboljih, nalazi se i Sveučilište u Ljubljani, koje je već nekoliko godina na listi, a ove se godine na popisu prvi put pojavio i Univerzitet u Beogradu.

Prema Šangajskoj listi Harvard je već godinama najbolje sveučilište na svijetu, a slijede ga, kao i prošle godine, Stanford i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Na četvrtom mjestu je Sveučilište California Berkeley, a peti britanski Cambridge. Među prvih 10 su i California Institute of Technology, Princeton, Columbia, Sveučilište Chicago i Oxford. Kao i dosad Šangajska lista, pokazala je nadmoć angloameričkih sveučilišta. Među 30 najboljih na svijetu, 23 su američka, četiri britanska, dva japanska sveučilišta, jedno kanadsko i jedno švicarsko sveučilište (ETH).

Šangajsku listi najboljih svjetskih univerziteta svake godine objavljuju znanstvenici sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju. Lista prvenstveno prepoznaje znanstvene rezultate, a zasniva se na nekoliko pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeka: broju završenih studenata i profesora koji su dobitnici Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje (dodjeljuje se svake četiri godine za najveća postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine), broju istraživača s velikim brojem citata, broju radova objavljenih u vodećim časopisima Nature i Science, broju radova indeksiranih u najrelevantnijim znanstvenim bazama te prosječnom akademskom uspjehu zaposlenika ( računa se kao omjer prethodnih pet vrijednosti i broja stalno zaposlenih u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima).

Kineski su znanstvenici ove godine analizirali 1200 sveučilišta u svijetu, od kojih su izabrali 500 najboljih. Kao i prošle godine, Sveučilište u Zagrebu svrstano je između 401. i 500. mjesta. Na tu su poziciju svrstani i Sveučilište u Ljubljani, koje se na Šangajskoj listi pojavljuje već nekoliko godina, te Univerzitet u Beogradu koji je prvi put na popisu. Da zagrebačko sveučilište zaostaje za ljubljanskim, poznata je činjenica. No, Šangajska lista pokazala je da pomalo iznenađujući rezultat: Sveučilište u Zagrebu po broju radova indeksiranih u bazama SciCit i SSCI te prosječnom akademskom uspjehu zaposlenika zaostaje za Univerzitetom u Beogradu.

(Opširnije u tiskanom izdanju)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:49