UPRAVNI SUD

Sveučilište u Zagrebu: Odbačena tužba protiv statusne promjene Hrvatskih studija iz centra u odjel

 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu protiv promjene statusa sveučilišnoga centra Hrvatski studiji u sveučilišni odjel Hrvatskih studija, koju su podnijeli članovi Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, priopćilo je u petak Sveučilište u Zagrebu.

Osam članova Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja podnijelo je tužbu radi proglašavanja ništavnom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 17. siječnja 2017. o promjeni statusa sveučilišnog centra Hrvatski studiji u sveučilišni odjel Hrvatskih studija.

Upravni sud u Zagrebu u rješenju od 13. veljače 2020. odbacio je tu tužbu obrazloživši da navedena odluka nije upravni akt, budući da se njome neposredno ne dira u pravni interes zaposlenika Sveučilišta, te da se ona odnosi na skupinu subjekata i sadrži opće norme te se stoga protiv nje ne može voditi upravni spor, navodi Sveučilište u priopćenju.

Sud je, dodaje se, zauzeo stajalište da tužbom osporeni akt Senata Sveučilišta u Zagrebu nije upravni akt te da nema zakonske pretpostavke za upravnosudski nadzor neupravnoga akta.

Sveučilište u Zagrebu u međuvremenu je, odlukom od 10. prosinca 2019., Hrvatskim studijima dalo status fakulteta na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakulteta hrvatskih studija.

U tom elaboratu, ističe Sveučilište u priopćenju, kaže se da su, u smislu zakona koji uređuje visoku naobrazbu, Hrvatski studiji od 24. studenoga 1995. do 16. siječnja 2017. bili sveučilišni centar, odnosno sastavnica visokoga učilišta koja ustrojava i izvodi znanstveni, visokostručni ili nastavni rad.

Tako su ustrojeni prema Zakonu o visokim učilištima, koji je bio na snazi od 1993. do 2003., no 15. kolovoza 2003. stupio je na snagu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji nije zadržao sveučilišni centar kao ustrojbeni oblik visokoga učilišta, niti je predvidio postojanje sveučilišnih centara.

Taj zakon, ističu sa Sveučilišta, nije posvetio posebnu odredbu specifičnosti Hrvatskih studija, niti je njegov status regulirao ili trasirao prijelaznim odredbama. Prema tome, od 2003. godine Sveučilište u svojem sastavu ne može imati sveučilišni centar, ali može imati sveučilišni odjel.

"Sukladno zahtjevima reakreditacije iz 2014. Senat Sveučilišta u Zagrebu bio je 17. siječnja 2017. uskladio položaj Hrvatskih studija sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, promijenivši mu status iz sveučilišnoga centra u sveučilišni odjel s naznačenim ciljem da, nakon provedene reforme, postane fakultet", objašnjava Sveučilište.

Privremeni pravni status Hrvatskih studija kao sveučilišnoga odjela, koji je trajao do 10. prosinca 2019., bio je prijelazno usklađivanje sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, napominju ističući da je osnivanjem Fakulteta hrvatskih studija pitanje pravnog statusa konačno riješeno.

"Rješenje Upravnoga još jednom je potvrdilo zakonitost djelovanja Sveučilišta i njegovu autonomnu ovlast da osniva vlastite ustrojstvene jedinice, sveučilišne odjele, sveučilišne institute, fakultete i akademije", ističu sa Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48