LOŠI UVJETI I PLAĆE

'Svi poslodavci hvale se postignutim turističkim rekordima, dok radnicima nikada nije bilo gore'

Ilustracija
 CC/Flickr

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u ponedjeljak su poručili kako su ovogodišnjom uspješnom turističkom sezonom zadovoljni svi osim radnika koji nisu zadovoljni ni plaćom niti uvjetima rada, ističući da se problemi s položajem i nedostatkom radnika u turizmu mogu riješiti samo sustavnim unapređenjem njihova položaja.

"Vlasnici su zadovoljni jer su financijski rezultati sve bolji, njihova dobit, odnosno dividenda raste, Vlada jer im turizam puni državni proračun i sudjeluje u BDP-u s gotovo 20 posto, jedinice lokalne samouprave ubiru prirez i razne rente, a samo su radnici nezadovoljni", istaknula je predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić na konferenciji za novinare u Rijeci.

Ustvrdila je kako se gotovo svi poslodavci u turizmu hvale postignutim rekordnim rezultatima, dok radnicima nikada nije bilo gore jer su nerijetko radili i po 15 sati, bez dana tjednog odmora, bez dnevnog odmora, za plaću koja ne odgovara uloženom radu i trudu.

Takvo stanje, ocijenila je Cvitić, posljedica je nedostatka radnika, za što odgovorne smatra poslodavce. "Godinama su iskorištavali radnike, mislili su da će unedogled moći povećavati svoju dobit najviše na račun niske cijene rada, bahato se ponašali prema radnicima", kazala je. U sindikatu drže da taj problem neće riješiti Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada niti Vlada ako omogući uvoz radnika, s obzirom da se za isti posao u Italiji, Austriji, Njemačkoj ili Irskoj može dobiti tri puta veća plaća.

Stoga predlažu da se radnicima u turizmu povećaju plaće i ostala materijalna prava, da se poveća broj ugovora na neodređeno vrijeme te ugovora za stalne sezonske radnike. Treba, ističu, promijeniti i porezne propise te spriječiti diskriminaciju domicilnih radnika i radnika kojima se osigurava smještaj i prehrana, treba spriječiti nelojalnu konkurenciju, promijeniti odnos prema radnicima kako bi se poslodavci prilagođavali potrebama radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:43