IZOLACIJA VRHA KAPTOLA

Svi Sudčevi grijesi: blizak desnici, bez kontrole i solira

Djelovanje kontroverznog svećenika u skladu je s Evanđeljem, ali Crkva kao kompleksni organizam ne trpi njegovo soliranje
 Šime Šokota/CROPIX

ZAGREB - Nakon što je odlukom vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj velečasni Zlatko Sudac praktički maknut iz javnog života i izoliran, kontroverzni svećenik ponovno se našao na udaru crkvenog vrha. Naime, sa zagrebačkog Kaptola odbili su odobriti postavljenje križa za poginule branitelje u Jastrebarskom koji je osmislio. Očito je, kako nam kaže jedan sugovornik s Kaptola, struja koja ne podupire djelovanje vlč. Sudca ojačala i odnijela još jednu pobjedu. Sudac, naime, svojim neobičnim djelovanjem pobuđuje određeni oprez mnogih “običnih” svećenika te svojom popularnošću izaziva i odbojnost, nastavlja naš sugovornik. Osim toga, smeta im i Sudčeva nepredvidivost, koju neki, često i zlonamjerno, žele povezati s psihofizičkim stanjem.

Teško govore

Doduše, mnogi crkveni djelatnici koje smo zvali nisu željeli komentirati slučaj velečasnog Sudca, mada mu je jedan, koji je želio ostati neimenovan, poručio da ne bude buntovnik, nego patnik.

Naime, taj naš sugovornik u djelovanju vlč. Sudca ne vidi ništa sporno i ono je, kako kaže, u skladu s Evanđeljem, ali Crkva je kompleksni organizam i ne voli soliranja kojima je Sudac sklon. Moguće je da ta struja misli da Sudac svojim djelovanjem kompromitira Crkvu i da se više ne pokorava hijerarhiji, već djeluje poput kakvog “slobodnog strijelca”, a mnogima je zasmetao i Sudčev politički angažman.

Kako kaže teolog Drago Pilsel, Sudac je u stanju neposluha jer je otkazao poslušnost svom biskupu - Walteru Županu. Naime, svi seminari koje Sudac provodi nemaju biskupovo odobrenje.

Jednom drugom našem sugovorniku zasmetala je “estradizacija vjere”. Kako kaže, to koriste protivnici vjere u trenucima kada se cijelo društvo nalazi pred novim kušnjama. Drugima je pak zasmetalo koketiranje Sudca s dijelom političke desnice koja ga je iskorištavala više nego što to određeni crkveni krugovi mogu prihvatiti i podnijeti.

Zauvijek tajna

Splitski sociolog religije don Ivan Grubišić kaže nam, pak, kako mu je teško objasniti prave razloge ovakvog ponašanja crkvenog vrha prema vlč. Sudcu. Don Ivan Grubišić smatra da Crkva nikada neće iznijeti u javnost pravi problem.

- Očito je da problem postoji, ali razlozi su višestruki. Pravo je Crkve da to ne iznosi u javnost, ali onda treba biti spremna suočiti se s raznim kalkulacijama i spekulacijama. No, ovakva diskreditacija vlč. Sudca nije u redu. Žao mi ga je kao kolege - kaže nam don Ivan Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:41