PRILOG SRF-a

ŠVICARSKA TV TVRDI DA JE SNIMILA HRVATSKU POLICIJU KAKO ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE U BiH Ministarstvo unutarnjih poslova: 'To je obeshrabrivanje'

 
Snimke švicarske televizije SRF
 Screenshot / SRF

Švicarska javna televizija SRF najavila je da će u srijedu navečer objaviti prilog kojim navodno dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante. Švicarski novinari dva su dana, kako navode, proučavali stanje na terenu i tijekom tog razdoblja zabilježili čak četiri situacije u kojima su hrvatski policajci usmjeravali grupe ilegalnih migranata na teritorij Bosne i Hercegovine.

- Napušteni pogranični prostor na sjeveru BiH. Osobe u hrvatskim uniformama u šumi. Iza njih je grupa od 30 osoba sa ruksacima i dekama. Na prostoru između Hrvatske i BiH policajci zastaju i puštaju grupu na teritorij BiH, opisuju Švicarci situacije za koje tvrde da su protuzakonita deportacija migranata iz Hrvatske u BiH.

Kako piše SRF u najavi reportaže, u BiH je ovakvim postupanjem hrvatske policije prebačeno oko 70 osoba, uglavnom Pakistanaca, Alžiraca i Afganistanaca.

Novinari SRF-a su razgovarali s migrantima odmah nakon što su prešli u BiH, a oni su im potvrdili da ih je hrvatska policija u BiH prebacila bez ikakvih provedenih procedura. Osim toga, tvrde da su tom prilikom hrvatski policajci upotrebljavali silu nad njima.

- Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH, rekao je jedan Pakistanac za SRF.

Migranti uvjeravaju da im je novac koji su imali kod sebe ukraden.

- Uperili su pištolje u nas i rekli da stanemo. Bili smo uplašeni i uplakani, priznao je dječak iz jedne afganistanske obitelji.

Kada su upitali policajce mogu li u Hrvatskoj dobiti azil, oni su se smijali i govorili da ga mogu dobiti u BiH.

Novinari švicarske televizije tvrde da je ovo prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata s teritorija Europske unije dokumentirano na ovaj način.

Podsjetimo, brojni su svjetski mediji i nevladine organizacije posljednjih mjeseci optuživali hrvatsku policiju da ilegalno protjeruje migrante u BiH ili da ih fizički zlostavlja, međutim, iz MUP-a su uvijek tvrdili da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima, a za slične situacije koje su bile snimljene navodili su da je riječ o uobičajenom postupku 'odvraćanja' od granične crte.

MUP: Nije nasilna deportacija, nego obeshrabrivanje

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je švicarskim novinarima koji su ustvrdili da imaju snimku gdje hrvatska policija radi takozvani push-back migranata u BiH, a što nije u skladu s međunarodnim zakonima i konvencijama.

Televizija N1 prenijela je najvažnije dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.

- Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje.

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju, navode u MUP-u.

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata istima ustvari spašavaju živote.

Dalje nastavljaju kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8.207 nezakonitih pokušaja prelaska granice što je 70.7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4.309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, nadodaju, da ako migranti zatraže azil provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azilom i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovom zahtjevu odlučuje.

Netočna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azilom, ali 78 posto tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP.

MUP zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija oko navodne upotrebe sile od strane policije istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno korištenje sile ili krađe od strane policajaca niti u jednom slučaju do sada.

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:04