Svijet: Josipovićeve riječi su najjasnija poruka mira u regiji

    AUTOR:
    • Nenad Jarić Dauenhauer

  • OBJAVLJENO:
  • 14.04.2010. u 22:27

AFP

Brojne svjetske agencije i mediji izvijestili su danas o govoru hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu ističući njegove riječi žaljenja zbog uloge koju je Hrvatska imala u stradanjima u BiH i podjelama koje još nisu nestale.

Associated Press ističe kako je Josipovićev govor u parlamentu BiH "dosad najjasnija poruka mira i pomirbe nekoga političkog vođe u regiji".

Agencija Reuters piše kako je "Josipović prvi hrvatski čelnik koji je javno osudio ulogu Zagreba u ratu u BiH". Ističe da je njegov govor u parlamentu u Sarajevu "posljednji u nizu koraka koje poduzimaju hrvatski i srbijanski reformistički čelnici u nastojanju da zaliječe rane iz ratova 1990-ih koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije". Agencija podsjeća da je "srbijanski parlament prošli mjesec osudio pokolj 8.000 muslimana u Srebrenici, iako se nije jasno ispričao niti upotrijebio termin genocid".

Reuters također navodi muslimanskog duhovnog čelnika u BiH velikog muftiju Mustafu Cerića koji je na pitanje vjeruje li da je Josipovićeva isprika iskrena odgovorio: "Naravno da je iskrena i vrlo sam sretan“.

AFP naglašava da je Josipović prvi hrvatski čelnik koji će odati počast muslimanskim žrtvama bošnjačko – hrvatskih sukoba u BiH. Najavljujući njegov posjet Ahmićima u kojima su hrvatske postrojbe ubile 100-tinjak muslimana i obližnjem Križančevom Selu u kojem je armija BiH ubila 70-ak hrvatskih vojnika i civila, podsjeća da su Bošnjaci i Hrvati, inače saveznici u borbi protiv Srba dvije godine međusobno ratovali.

Srbijanska agencija Tanjug posebno ističe dio Josipovićeva govora u kojem on kaže kako je "svaki izgubljeni život gubitak za sve“ te najavu da će posjetiti i mjesta u BiH u kojima su stradali Srbi.

Izdvajamo