BIVŠA MINISTRICA GRADITELJSTVA

SVIJET SE DIVI KINEZIMA KOJI SU U 8 DANA SAGRADILI MEGA-BOLNICU, MRAK-TARITAŠ NIJE IMPRESIONIRANA 'To vam je malo bolje od šatora'

 
 AFP, CROPIX

Kinezi su za samo osam dana u Wuhanu izgradili mega-bolnicu u kojoj će liječiti pacijente zaražene smrtonosnim koronavirusom. U samo nekoliko dana niknula je bolnica s više od tisuću kreveta, na kojoj je radilo više od sedam i pol tisuća radnika. Zbog toga su Kinezi izazvali divljenje svijeta na društvenim mrežama.

No, je li bolnica u Wuhanu zaista inženjersko čudo i je li takav pothvat moguć u Hrvatskoj?

Upitali su to novinari tportala bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš.

Montažna struktura

- Kada pogledate malo bolje, vidite da su u Wuhanu izgrađeni temelji i bazična infrastruktura na što su se jedan uz drugog slagali kontejneri. Cijela struktura je montažna, a za to na lageru morate imate kontejnere i jako puno radne snage. Ja ne želim umanjiti ničiji trud, ali to vam je malo bolje od šatora - rekla je Mrak Taritaš.

Zagreb, 090519.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
Konferencija za medije zastupnika GLAS-a i HSU-a.
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Anka Mrak Taritaš

Mi bismo imali i snagu i energiju napraviti nešto takvo kada bi nam trebalo. Imamo veliko iskustvo s poplavama u Cvelferiji, i tada smo imali takve kontejnere. U Gunji su, dok se nije obnovila zdravstvena stanica, liječnici radili u klimatiziranim kontejnerima. To je mogao biti i mini-stacionar, rekla je bivša ministrica.

Zaključno je poručila kako Hrvatska ima znanje i iskustvo za sličan pothvat, a iako nas je samo četiri milijuna, radna snaga bi se uvijek mogla pronaći, na projektu bi vrlo radili pomagali i vatrogasci ili vojska.

- To su jednostavni poslovi, vrlo malo betonaže, a puno slaganja kontejnera. Nakon poplava u Gunji uvijek smo gledali da imamo dovoljno kontejnera na lageru, veliko je pitanje koliko ih je sada dostupno, zaključila je za tportal.

February 2, 2020, Wuhan, Hubei, China: The Huo Shen Shan hospital which was built in 10 days for new coronavirus pneumonia patients officially deliver to military medical workers in Wuhan, Hubei,China on 02th February, 2020., Image: 496147357, License: Rights-managed, Restrictions: * China, Taiwan, Hong Kong, Japan and Korea Rights Out *, Model Release: no, Credit line: TPG / Zuma Press / Profimedia
TPG / Zuma Press / Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41