NOVI SLUČAJ

'SVIM GRAĐANIMA JE OMOGUĆENA PRENAMJENA ZEMLJIŠTA' Kuščevića i aferu pašnjaci brani načelnik općine. Isti onaj koji POS-ov stan iznajmljuje turistima

 
Lovro Kuščević ispred zgrada sa stanovima iz sustava POS (2010.)
 Joško Ponoš / Hanza Media

Nakon što su 24 sata otkrile da je supruga ministra Lovre Kuščevića kupila pašnjake za 60.000 kuna, a onda pola tog zemljišta, nakon promjene prostornog plana, prodala za čak 1,5 milijuna kuna, oglasio se ured načelnika Općine Nerežišće.

U namjeri spravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, žele uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja njihove općine i usmjerenju prema turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova).

Napominju kako je svim građanima i pravnim subjektima pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, te ističu kako je riječ o nekoliko podnositelja zahtjeva i ukupno formiranih 55300 m2 novog građevinskog zemljišta.

Zatim su pojasnili proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uz napomenu da ona ne ovisi o samovolji pojedinca.

- Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi predstavničko tijelo - Općinsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju stručni izrađivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt - urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom). Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne županije u pogledu usklađenosti tog plana s prostornim planom županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih JLS (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, što je naravno slučaj i kod ovih izmjena. Napominjemo kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana. Radi se o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i javnim izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenje od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS), pojašnjavaju u dopisu medijima.

U dopisu, koji potpisuje općinski načelnik Svemir Obilinović, mole za razumijevanje te ističu da je riječ o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba negativno izvještavanje koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka općinskog vijeća.

- Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo Vas da posjetite Nerežišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno, navodi se u priopćenju za medije.

Podsjetimo, Svemir Obilinović, načelnik općine Nerežišće, nedavno se našao u središtu afere nakon što je otkriveno da ljeti iznajmljuje POS-ov stan turistima. On je pritom ustvrdio da se ne radi o nečime protuzakonitom jer je ne postoji nikakva odredba koja bi to zabranjivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:33