BIROKRACIJA

SVIMA IM ISTJEČU MANDATI, NEMA IH TKO PRODULJITI Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uskoro prestaje raditi

Anka Slonjšak
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Za petnaestak dana, točnije 17. listopada, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u stvarnosti će, kako stvari stoje, prestati funkcionirati. S tim datumom, naime, istječu mandati zamjenicima pravobraniteljice Miri Pekeč Knežević i Borisu-Jakovu Geričiću, koji vode Ured od kraja svibnja, kad je mandat istekao pravobraniteljici Anki Slonjšak.

Sada već tehnička Vlada u proteklom razdoblju nije u Zakonom propisanom roku imenovala novog pravobranitelja, koji bi vodio Ured i imao pravo potpisa, pa je nakon 30. svibnja tu ulogu preuzela zamjenica Pekeč Knežević. Budući da zamjenike imenuje sam pravobranitelj, koji nije imenovan, a da zamjenicima mandat istječe 17. listopada, Ured ostaje bez osobe s pravom potpisa - dakle, bez mogućnosti slanja prijedloga ili preporuka nadležnim tijelima i postupanja po predstavkama građana.

- Sad se nadamo da će se Sabor, kako je najavljeno, konstituirati 14. listopada, kako bismo mu mogli poslati dopis i predložiti mu da imenuje povjerenika koji bi predstavljao Ured i mogao potpisivati barem tekuće stvari - račune i plaće - dok se ne imenuje novi pravobranitelj - kaže zamjenica Pekeč Knežević. Prema zakonu, Vlada je najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata pravobraniteljici Anki Slonjšak - dakle, sa zadnjim danom veljače - morala započeti s postupkom imenovanja novog pravobranitelja. No, Ministarstvo socijalne politike Bernardice Juretić raspisalo je javni poziv za kandidate tek u travnju. Kako saznajemo, od sedmero kandidata troje je ispunjavalo uvjete. Ministarstvo je jednog trebalo predložiti Vladi, a Vlada Saboru. Do toga nije došlo: 30. svibnja razriješena je Slonjšak, a prije nego je Vlada bilo koga za to mjesto predložila Saboru, raspali su se i Vlada i Sabor.

Sad pak ističu i mandati zamjenicima, a postupak imenovanja novih zamjenika može pokrenuti samo pravobranitelj, i to tri mjeseca prije isteka mandata sadašnjima.

U udrugama koje zastupaju osobe s invaliditetom ovakav propust vlasti smatraju odrazom općeg odnosa prema osobama s invaliditetom i njihovih problema, što im nanosi nenadoknadivu štetu.

- Trudimo se do isteka mandata obaviti što više posla, više od toga ne možemo - kaže Pekeč Knežević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:59