PROGNOZA VREMENA

SVIMA JE DOSTA ZIME, NO NJOJ SE NE NAZIRE KRAJ Evo do kad će padati snijeg i do kad će jutra biti u minusu

 
 CROPIX

U većini krajeva unutrašnjosti jučer je sniježilo, a najviše pahulja je palo na Plitvicama gdje ima 19 centimetara novog sniježnog pokrivača, dok u je u Gospiću napadalo novih 17 cm.

Iako su većini minusi i snijeg dozlogrdili, vrijeme kakvo nas je dočekalo jutros zadržat će se još neko vrijeme.

Danas će tako u unutrašnjosti biti pretežno oblačno uz povremen snijeg, češći u prvom dijelu dana, a na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za ponedjeljak.

Vjetar će na kopnu biti umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u Dalmaciji jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od -2 do 2 na kopnu, na sjevernom Jadranu od 6 do 9, a u Dalmaciji od 12 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Nije isključeno da ponegdje i na obali i otocima bude zabilježeno padanje susnježice i snijega, već u ponedjeljak na sjevernom Jadranu, sredinom tjedna i u Dalmaciji, javlja HRT.

U utorak će biti umjereno do pretežno oblačno, sredinom dana na Jadranu uz sunčana razdoblja. U noći i ujutro te ponovno prema kraju dana u gorskoj Hrvatskoj i Posavini mjestimice nas očekuje slab snijeg. U Dalmaciji uz prolazno više oblaka povremeno će biti lokalnih pljuskova, a prema kraju dana novo jače naoblačenje uz kišu. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu mjestimice umjerena bura, prema večeri na sjevernom dijelu i jaka, podno Velebita s olujnim udarima, a na jugu Dalmacije jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -5 do -1, na Jadranu uglavnom od 2 do 7, a na krajnjem jugu i malo viša. Najviša dnevna između -1 i 4 u unutrašnjosti te od 7 do 12 °C na Jadranu.

Idućih dana će na kopnu još mjestimice biti snijega, posebice u srijedu, kada je on izgledan i u unutrašnjosti Dalmacije. Bura će se u srijedu, kada će biti najjača, proširiti na cijeli Jadran, a od četvrtka će slabjeti.

Od četvrtka će većinom biti suho uz dosta sunca. Sjeveroistočni vjetar bit će slab i umjeren, osim u srijedu kada će prolazno pojačati.

Jutarnji minusi u unutrašnjosti zadržat će se do kraja tjedna, kao i dnevne temperature od oko 5°C. Za vikend se očekuje blago zatopljenje pa tako DHZM u nedjelju u Zagrebu najavljuje sunčanih 11°C - što će biti za 2 stupnja toplije nego u Splitu gdje je moguća i kiša.

Međutim, posve drugačiju prognozu za vikend najavljuje popularni norveški meteorološki institut, koji kaže kako će u nedjelju u Zagrebu lijevati kiša, dok će maksimalna temperatura biti tek 6°C.

Zimski uvjeti na cestama

Zimski su uvjeti na cestama, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom, dok je za sva ostala vozila obavezna zimska oprema na A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva 2, DC3 staroj cesti kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Gornje Jelenje-Rijeka i DC1 Ličkoj magistrali na dionici Krnjak (Zagorje)-Korenica-Udbina-Gračac, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK).

Trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali DC8 između Bakra i Svete Marije Magdalene, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-Križišće promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom - I. i II.skupina.

Na dionici autoceste A1 od tunela Sveti Rok do vijadukta Božići zbog vjetra se vozi uz ograničenje brzine na 80 kilometara na sat.

Snijeg povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, a u ostalom su dijelu zemlje kolnici mokri i skliski od kiše. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale DC8 mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozače HAK poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima dok je zabrana prometa za kamione s prikolicom tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Zadarskoj županiji, na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama na području Gračaca, u Gorskome kotaru, riječkom zaleđu - općina Čavle, Donje Jelenje, Grad Bakar, zaleđe Kraljevice, na županijskim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima Prezid i Brod na Kupi. Zbog prometne nesreće u Sloveniji, zatvorena je glavna cesta Kozina-Starod (Tublje pri Hrpeljah), pa je za teretna vozila iznad 7,5 tona zatvoren granični prijelaz Pasjak.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići. Granični prijelaz Harmica sa Slovenijom zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 tona.

Trajekti i katamarani plove redovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:49