IZOLIRALI GA KOLEGE

'SVJEDOČILI SMO JEDNOM TUŽNOM TRENUTKU...' Ni jedan lider stranke u Hrvatskoj još nije doživio takvu pljusku i poniženje kao Bernardić jučer u Saboru

 
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ni jedan lider političke stranke u Hrvatskoj još nije doživio pljusku i poniženje kakvo su SDP-ovci jučer priredili svom predsjedniku Davoru Bernardiću prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o doprinosima koji je podnio Mirando Mrsić.

Bernardić je bio jedini SDP-ovac koji je glasao protiv toga zakona, dok su svi ostali bili za, suzdržani, ili se naprosto nisu pojavili u sabornici. SDP-ovi saborski zastupnici potpuno su izolirali svog predsjednika čiji se glas utopio u HDZ-ovu većinu koja je također bila protiv Mrsićeva prijedloga.

Rezultati ovog glasanja samo potvrđuju već poznatu činjenicu da Davor Bernardić ne kontrolira Klub zastupnika SDP-a, ali otkrivaju kako se više ne može osloniti ni na one zastupnike koji su mu sve do nedavno bili skloni i na koje se mogao oslanjati u Predsjedništvu. Sada su ti zastupnici, ujedno članovi Predsjedništva, na koje je još prije nekoliko mjeseci mogao računati glasali za Mrsićev zakon, ostali suzdržani ili se uopće nisu pojavili u Saboru.

Petero podržalo

SDP ima 35 saborskih zastupnika, a na glasanje o Mrsićevom zakonu nije došlo čak njih 24. Od jedanaest koji su bili u sabornici, protiv zakona je glasao samo Bernardić, dok je pet SDP-ovaca bilo suzdržano (Marija Alfirev, Saša Đujić, Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Predrag Matić), a pet je bilo za zakon (Željko Jovanović, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Damir Tomić i Siniša Varga).

Treba podsjetiti da je Mirando Mrsić zakonski prijedlog o dopuni Zakona o doprinosima uputio u proceduru bez blagoslova vodstva stranke (ali uz potpis većine članova Kluba SDP-a), što je bio neposredni povod da se ponovo krene u obračun s njim. Mrsića se pozvalo da povuče zakonski prijedlog, ali on to nije želio, pa je bio pozvan na Predsjedništvo gdje je trebao obrazložiti svoje stavove.

No, Mrsić je od Predsjedništva SDP-a zatražio pismeno obrazloženje zašto traže povlačenje zakona koji je upućen u proceduru uz potpise SDP-ovih zastupnika. Nije ga dobio, već je Predsjedništvo (uz suzdržani glas Biljane Borzan i činjenicu da na sjednicu nisu došli Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac) Glavnom odboru SDP-a uputilo prijedlog da se Miranda Mrsića izbaci iz stranke.

Problematika

- Zakon je dobio široku podršku, iza njega su sindikati, nevladine udruge, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i 22 zastupnika SDP-a. Još uvijek ne znam razloge zbog kojih Predsjedništvo smatra da ovaj zakon treba povući - pitao se tada Mrsić.

Glavni odbor u kojemu Bernardićeve pristaše imaju većinu donio je odluku o Mrsićevu izbacivanju iz stranke, ali s većinom koja je bila tanka, a po nekima koji su tada bili na Iblerovom trgu čak i upitna. Naime, od 103 člana Glavnog odbora na sjednicu je došlo njih 77, i smatralo se da ih je toliko pristupilo glasanju, a prebrojeno je 40 glasova koji su bili za Mrsićevo izbacivanje. No, tada su neki SDP-ovci bili skeptični prema rezultatu i govorili da se prije glasanja nije prebrojilo koliko je članova bilo u dvorani. No, kako nitko nije formalno to problematizirao, odluka Glavnog odbora je valjana.

Tužan trenutak

Nakon glasanja u Saboru jasno je kako se Bernardić u upravljanju SDP-om ne može osloniti na Klub zastupnika SDP-a, više ni na veći dio Predsjedništva, te da su mu glavno uporište u stranci ostali ljudi u Predsjedništvu bez kojih ne bi ni postao predsjednik SDP-a, novi glavni tajnik Nikša Vukas, te Glavni odbor u kojemu je većina članova lojalna predsjedniku stranke.

- Prilikom današnjeg glasovanja, svjedočio sam tužnom trenutku da je predsjednik socijaldemokratske stranke, kao i većina mojih socijaldemokratskih kolegica i kolega, podržala HDZ u odluci da se odbije Zakon kojem je cilj osigurati radnicima stabilno radno mjesto... - komentirao je Mrsić.

Bernardiću za pad rejtinga krivi Vlada, mediji, PR agencije...

Suočen s lošim rejtingom kod birača, i osobnim, i stranke koju vodi, predsjednik SDP-a Davor Bernardić na rezultate istraživanja javnog mnijenja reagira jednako kao što je svojedobno činio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Poriče njihove rezultate, tvrdi da se lažiraju, te da su on osobno i njegova stranka žrtve zavjere koju su mu skovali politički protivnici zajedno s PR agencijama i pojedinim medijima.

Kao krivca za objavu rezultata zadnjeg Crobarometra, prema kojem je rejting SDP-a pao na samo 18%, a Bernardićevi rezultati su još porazniji, on je označio Vladu. U videoporuci koju je neki dan snimio i objavio na društvenim mrežama izražava sumnju u rezultate ankete Ipsos Pulsa iz koje proizlazi da je on najteži uteg svojoj stranci. Naime, rezultati ankete donose da kod SDP-ovih birača prvo mjesto popularnosti dijele Anka Mrak Taritaš i Ivan Vilibor Sinčić koje podupire 61% birača, a šefa SDP-a Bernardića pozitivno ocjenjuje tek 55% SDP-ovih birača.

Gledaju li se svi birači, za Bernardića su rezultati dodatno poražavajući. Čak 54% ih ima negativan dojam o lideru oporbe, a pozitivan 26 posto. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25