SUĐENJE DESETLJEĆA

Svjedok iz Beograda: Đurović nikada nije spominjao Pukanića

Danas je svjedočio Goran Simović poslovni partner Slobodana Đurovića, no drugi svjedok, Slobodan Ružić koji je branio Roberta Matanića, se nije pojavio
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Goran Simović, ekonomist iz Beograda, poslovni partner i prijatelj Slobodana Đurovića svjedočio je o poslovnim i prijateljskim odnosima sa Đurovićem, kojeg je znao samo po nadimku “Boban”, a nikad nije čuo da se odazivao na nadimke Kardinal i General. Simović se jutros pojavio pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, ali nije došao Slobodan Ružić, koji je u Srbiji branio prvooptuženog Roberta Matanića. Poslao je brzojav da je spriječen brojnim raspravama, ali ništa pobliže nije naveo.

Odobreno izručenje: Gudurić stiže u Zagreb na suđenje

Na dan uhićenja 29. listopada 2008. godine Simović i Đurović našli su se na kasnom doručku oko 13.30 sati, a onda je taj najvažniji sastanak uoči zkupnje tvrtke “Beograd dita” koja se trebala održati sutradan ujutro prekinut, jer je Đurović morao na put do granice sa Hrvatskom. Dogovorili su se da se nađu u 17 sati, ali Đurović je u međuvremenu uhićen na odmorištu benzinske crpke Spačva. No, dok je u istrazi rekao da su se samo čuli telefonom na dan kad je Đurović uhićen, jučer je rekao da su se i fizički sreli.

Simović, koji je za Đurovića rekao da je čovjek takve poslovne energije kakvu sigurno više nikad neće sresti, prvo je opisao kako ga je upoznao i kako su poslovali.

- Upoznao sam ga 2006. godine preko školskog prijatelja Olivera Bogavca, člana uprave “Dunav osiguranja”. Slobodan Đurović bio je zainteresiran za investicije u građevinarstvu i osnovali smo zajedničku tvrtku. Znam da je Đurović donio kapital iz Francuske, da je imao kapital i u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je također poslovao. Naša tvrtka projektirala je i izvodila “Mercatorove” centre pa smo na neki način poslovno bili povezani i sa Slovenijom. Krajem travnja 2008. godine Đurović se vratio iz Kine gdje je bio na dva sajma, a nakon toga je često putovao i u Crnu Goru na preuzimanje robe u luci - kazao je SImović.

Kad ste doznali da je kum sa Sretenom Jocićem ? - pitao ga je zamjenik Ravnatelja USKOK-a.

- Posredno sam to doznao negdje 2007. godine. Đurović mi to nije rekao. Inače, s Jocićem smo se sreli dva puta slučajno u trenucima opuštanja nakon posla. Jednom je to bilo u vrtu restorana NK “Partizan” i bilo je desetak ljudi u društvu i pozdravili smo se u prolazu. Drugi put je to bilo također slučajno u hotelu “Moskva” - kazao je Simović.

Đurović i Simović izlazili su i na mjesta gdje se okupljala društvena krema; u restoran “Madera”, pa su se tako družili i sa bivšim košarkašem Partizana Goranom Grbovićem i predsjednikom boksačkog saveza Srbije Đurićem, ali nikad sa nikim iz kriminalnog miljea, niti su takve osobe dolazile u njihovu tvrtku. Đurović je za kupnju dvaju poljoprivrednih gospodarstava bio spreman ponuditi po 5,5 milijuna eura, planirao je investirati u Beogradu u stambeno poslovni i u Crnoj Gori u hotelski kompleks po 30 milijuna eura.

Simović je tražio da se ispravi njegov iskaz iz istrage u kojem je rekao da mu je Đurović rekao da na dan uhićenja ide u Zagreb.

- To je naprosto nemoguće, jer on nije mogao od 13.30 do 17 sati stići od Beograda i Zagreba i vratiti se. Ja znam da do granice s Hrvatskom i nazad treba sat i 45 minuta. Đurović mi nije rekao zbog čega ide do Hrvatske - kazao je Simović na pitanja zamjenika ravnatelja USKOK-a. Simović tvrdi da mu Đurović nikad nije spominjao Roberta i Luku Matanića , Željka Milovanovića, Bojana Gudurića , Amira Mafalanija, Ivu Pukanića , Ratka Kneževića i duhansku mafiju.

U četvrtak bi trebao svjedočiti Ratko Knežević, kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića i prijatelj Ive Pukanića koji je njegovu likvidaciju izravno doveo u vezu sa “duhanskom mafijom”.

Nije imao pojma o ukradenoj tablici

Egon Majer, vlasnik skutera s kojeg je ukradena tablica i stavljena na skuter na kojem je bila eksplozivna naprava koja je 23. listopada 2008. godine ubila Ivu Pukanića i Niku Franjića bio je gotov sa svjedočenjem u nekoliko minuta. Rekao je da je shvatio da mu je pločica ukradena tek kad je to vidio u novinama i kad mu je došla policija.

Specijalci s dugim cijevima

Prije nego su optužene uveli u sudnicu u nju se “navirio” iz hodnika specijalac pod punom borbenom opremom i s automatskim oružjem. Inače u Županijskom sudu u hodniku kroz koji dovode optuženike su i pripadnici specijalne policije. Očekuje se da će osiguranje u četvrtak biti još spektakularnije jer svjedoči Ratko Knežević, a u sudnici bi se mogao pojaviti i Bojan Gudurić, za kojeg se očekuje da će biti izručen iz BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:16