DOLAZI IZ INOZEMSTVA

SVJETSKI FOND ZA PRIRODU PROGLASIO DAN OVISNOSTI O RIBI Od jučer Europa ovisna o uvoznoj ribi, Hrvatska je ima dovoljno zbog slabe potrošnje

 Tom Dubravec / CROPIX

U Europi je jučer bio Dan ovisnosti o ribi, dan kada je Europa iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva, objavio je Svjetski fond za prirodu (WWF).

Iz regionalnog ureda WWF Adria poručuju kako "Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovice godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju".

U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kg ribe. Najveće stope potrošnje u Europskoj uniji imaju Portugal (55,3 kg), Španjolska (46,2 kg), Litva (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg). U Hrvatskoj se konzumira manje ribe od prosjeka EU, a s godišnjom potrošnjom od 18,4 kilograma po glavi stanovnika na 17. smo mjestu. No, upravo ta mala konzumacija omogućava nam lakše zadovoljavanje potreba iz domaćih izvora, pa su tako Hrvatska, Nizozemska, Estonija i Irska jedine zemlje koje imaju dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se zato smatraju autonomnima.

Većina europskih zemalja mora uvoziti ribu kako bi održala razinu potrošnje. U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu proizvoda iz ribarstva Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, poput Austrije (17. siječnja), Slovenije (15. veljače), Slovačke (18. veljače), Rumunjske (29. veljače), Belgije (22. veljače), Italije (6. travnja), Portugala (5. svibnja), Njemačke (4. svibnja) i Španjolske (26. svibnja). Ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi u usporedbi s onim iz 2000. godine pomaknuo se za mjesec dana unaprijed, a prije 30 godina Europa je imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada.

- Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Stanje se može vrlo brzo promijeniti. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom planiramo li nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora - kaže Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Oni upozoravaju da iako su se neki riblji stokovi stabilizirali zahvaljujući akcijama poduzetima u kontekstu europske Zajedničke ribarstvene politike, i dalje je samodostatnost Europe premala, a prekomjerni izlov prevelik. Prema rezultatima Europske komisije, 41% procijenjenih ribljih stokova je prelovljeno, što doseže čak 88% ako promatramo samo Sredozemno more.

WF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva - www.kojuribukupiti.org. Vodič uključuje riblje recepte europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:41