MILANOVIĆ AUTORA PISMA NAZVAO 'BEZVEZNJAK'

Swoboda o pismu koje je HDZ predstavio kao krunski argument: Nedopustivo miješanje u unutrašnju politiku

Austrijski socijalist koji je bio izvjestitelj Europskog parlamenta prokomentirao je sporno pismo

ZAGREB - “Nedopustivo je na ovakav se način miješati u unutarnja pitanja”, izjavio je Hannes Swoboda, austrijski socijalist koji je bio izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, na upit Jutarnjeg lista da komentira priopćenje Europske pučke stranke (EPP).

Naime, tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o povjerenju Vladi HDZ je u jednom trenutku kao krunski argument predstavio priopćenje koje je u ime EPP-a poslao glavni tajnik Antonio López-Istúriz, a u kojem podupire premijerku Kosor, a Zorana Milanovića proglašava irelevantnim za Bruxelles.

Spor prešao granice

Swoboda je istaknuo da Europska socijalistička stranka (PES) ne bi ni u kojem trenutku i ni pod kojim uvjetima reagirala na takav način.

“Mi želimo da Hrvatska što prije uđe u EU. Mi raspravljamo o hrvatskim pregovorima, o obvezama. Sve ostalo je pitanje unutarnje politike i mi se u to nikad ne bismo miješali”, rekao je za Jutarnji Swoboda.

Stoga se, na stanovit način, priopćenje tajnika europskih konzervativaca upućeno u Hrvatsku, prometnulo u spor koji je izašao izvan granica ‘male’ Hrvatske.

Iskoristili priopćenje

U Hrvatskoj smo već do sada mogli vidjeti aktivnu ulogu europskih stranaka.

Na izborima 2007. godine u Sanaderovoj kampanji su se pojavili brojni europski desni političari - luksemburški premijer Junckers, njemačka kancelarka Merkel, a i Sanader je u nekoliko slučajeva nastojao pomoći kolegama s kojima dijeli stranačku ideologiju (na žalost, Mikulaš Dzurinda je te izbore izgubio).

Još tamo 2003. tadašnji njemački kancelar Gerhard Schröder pred izbore je izjavio kako “njegovo srce kuca za Ivicu Račana”.

Istodobno, neki od upućenih sugovornika Jutranjeg, ističu činjenicu da su Kosor i HDZ iskoristili priopćenje za javnost, dakle formu koja je prije svega namijenjena medjima, kao političko oružje protiv šefa oporbene stranke Milanovića u saborskoj raspravi.

Bilo bi pametnije, politički pristojnije i primjerenije, tvrdi isti izvor, da je HDZ pričekao kraj rasprave i poruku proslijedio hrvatskim medijima. Tako bi poruka europskih pučana postala argument a ne dio HDZ-ove propagande.

Danas, budući da je počeo summit EPP-a koji se redovito održava prije sastanka Europskog vijeća, nismo mogli dobiti komentare ni predsjednika Wilfrieda Martensa ni tajnika López-Istúriza.

Treba napomenuti kako nije neuobičajeno da se EPP kao europska stranačka struktura stavi tako otvoreno na stranu neke od stranaka iz svog članstva.

Sanaderov slučaj

No, kao što se pokazalo u slučaju Ive Sanadera i njegova lobiranja protiv Slovenije kroz EPP, od toga je bilo vrlo malo koristi, iako je i Janez Janša član EPP-a.

Ono što je u cijelom slučaju posebno važno je jest da političari lideri vrlo često pristaju na zajedničke stranačke odluke, ali poslije, u Europskom vijeću, glasaju drukčije, u skladu s vlastitom državnom politikom.

EPP je zgodno mjesto za druženje, ali politika se formira u nacionalnim vladama.

Autor pisma bivši Aznarov savjetnik koji voli avione

Antonio López-Istúriz španjolski je političar, član je pučke stranke i politički je stasao uz bivšeg čelnika, Joséa Maríju Aznara kojem je bio savjetnik od 1999. do 2002. godine. U Europski parlament ulazi na izborima 2004., a mandat je obnovio i na izborima 2009. Na svojoj web stranici navodi da su mu hobi - zrakoplovi. Rođen je 1. travnja 1970. u Pamploni.

Milanovićeva reakcija ipak krajnje neprimjerena

Bez obzira na to što je Antonio López-Istúriz stranački aktivist čiji je utjecaj daleko manji i od Martensa, u europskim je krugovima loše primljen komentar Zorana Milanovića koji ga je u žaru saborske rasprave nazvao “bezveznjak”.

Naši drugi europski sugovornici ističu da je rječnik EPP-ova priopćenja, kad je riječ o Zoranu Milanoviću, apsolutno nedopustiv, ali jednako tako upozoravaju da bi predsjednik SDP-a morao paziti i pomnije birati riječi.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:10