FOTOGRAFIJA NA KAMINU

'TA JE SLIKA TU SLUČAJNO!' Zašto hrvatski veleposlanik Ivo Goldstein u uredu u Parizu drži sliku Tita?

Iz Ministarstva vanjskih poslova doznali smo da ne postoji zabrana u vezi s tim
 Aleksandar Topalović

Redakciji Jutarnjeg lista ovih se dana obratio jedan građanin Pariza, podrijetlom iz Hrvatske, vrlo iznenađen činjenicom da veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein na centralnoj poziciji u sobi za prijam ima izloženu uokvirenu fotografiju Josipa Broza Tita.

Veleposlanik Goldstein, s kojim smo se poslije našli u prostorijama veleposlanstva, rekao nam je da se fotografija u prijamnoj sobi nalazi slučajno i da je njegova namjera bila da je za dvadesetak dana pokloni jednom poznatom pariškom kafiću u kojemu je Tito nerijetko boravio.

Fotografija čelnika socijalističke Jugoslavije, oko čije se ličnosti već godinama u javnosti vode žestoke polemike, u prijamnoj je sobi bila smještena uz još dvije fotografije.

Na jednoj je naš veleposlanik s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, a na drugoj s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Na dnu fotografije Josipa Broza (fotografija je iz ratnog razdoblja, a Broz u vojnoj odori) sitnim je slovima otisnuta kratka legenda na francuskom i engleskom jeziku koja govori o njegovoj ulozi u antifašističkom pokretu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova doznali smo da ne postoji zabrana u vezi s tim čiju se fotografiju ili sliku može držati na policama i u radnoj prostoriji veleposlanika.

Postoji Zakon o grbu, zastavi i himni koji kaže da se u središnjoj prostoriji veleposlanstva drži grb. “Ako se neka fotografija, djece, Zagreba ili neke treće osobe, drži na stolu, kaminu ili policama, Zakon to ne brani”, doznajemo sa Zrinjevca. Zakon, ukratko, izrijekom ne zabranjuje isticanje fotografije Josipa Broza.

Uobičajeno je pak da diplomati u svojim radnim prostorijama drže fotografije primopredaje vjerodajnica ili obiteljske slike.

( surađivala B.Fabrio)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:18