NAKON SPOLNOG ODNOSA

TABLETA ZA DAN POSLIJE Sada se može kupiti i u hrvatskim apotekama, bez recepta

Tableta, koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa, stoji oko 200 kuna.
 Jure Mišković / Cropix

Hitna kontracepcija ellaOne, poznata kao “tableta za dan poslije”, od danas se u hrvatskim ljekarnama može kupiti bez liječničkog recepta. Tableta, koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću, stoji oko 200 kuna.

Ispunjeni uvjeti

Hrvatska je bila jedna od pet zemalja EU (uz Italiju, Poljsku, Njemačku i Mađarsku) u kojima se ovaj hitni kontraceptiv nije mogao nabaviti bez recepta. Europska komisija je početkom ove godine, na preporuku Europske agencije za lijekove, donijela odluku o bezreceptnom načinu izdavanja lijeka ellaOne, koja je pravno obvezujuća za sve zemlje članice EU, osim za one koje u nacionalnom zakonodavstvu imaju drugačiju odredbu. Takvu odredbu u nacionalnom zakonodavstvu ima samo Mađarska, koja je tako ostala jedina država u kojoj se ellaOne i dalje nabavlja na recept.

Hrvatska nije ranije počela s bezreceptnim izdavanjem tablete za dan poslije jer je EK propisala i određene preduvjete koje je potrebno ispuniti da bi se odluka provela. Oni se prije svega odnose na pripremu pakiranja tablete za bezreceptno izdavanje, s jasnim opisima svojstava i uputama na hrvatskom jeziku.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je stoga jučer službenu obavijest korisnicima i zdravstvenim radnicima o promjenama izdavanja lijeka ellaOne te istaknula da je nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u Hrvatskoj, tvrtka Arenda d.o.o., ispunio sve uvjete za provedbu odluke EK te da su pakiranja prilagođena bezreceptnom izdavanju stigla u ljekarne s jučerašnjim datumom. Preostala pakiranja lijeka namijenjena izdavanju na recept, koja se još uvijek nalaze u pojedinim ljekarnama, izdavat će se, do isteka zaliha, i dalje na recept.

Najčešće za mlade

Ginekolozi, koji su do sada morali ispisivati recepte za ovu tabletu, a pacijentice su im nerijetko dolazile na hitnu po recept jer do nezaštićenog odnosa najčešće dolazi u doba kad redovne ordinacije ne rade, pozdravljaju odluku EK i bezreceptno izdavanje “tablete za dan poslije”.

- U većini europskih zemalja ti se lijekovi već duže vrijeme izdaju bez recepta jer oni uistinu služe samo za hitnu kontracepciju, koja treba najčešće mladim ljudima, i to u periodu kad im ginekolozi nisu dostupni. Važno je naglasiti da se takvi lijekovi uzimaju samo kao hitna kontracepcija i ne mogu biti zamjena za kontracepcijske tablete. Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju početkom svibnja objavit će smjernice za hitnu kontracepciju - kaže prof. dr. Velimir Šimunić, utemeljitelj i počasni predsjednik Društva.

Stav stručnjaka

Tablete će moći nabaviti i mlade djevojke, jer Hrvatska nema propisanu dob potrebnu da bi se u ljekarni kupio bilo koji lijek, pa tako i “tableta za dan poslije”. U Hrvatskoj se prodaje relativno malen broj takvih tableta, oko jedne kutije na 100.000 žena fertilne dobi. Iskustva pokazuju da je najčešće koriste žene koje koriste klasičnu kontracepciju, ali je nešto pošlo po zlu - zaboravile su jedan dan popiti kontracepcijsku tabletu ili je puknuo prezervativ. Podaci država koje prate korištenje “tablete za dan poslije”, poput Danske, Estonije i Nizozemske, pokazuju da je oko petine žena tijekom cijelog života jednom uzelo “tabletu za dan poslije”, a vrlo je malen udio - 0,5 do 3,7 posto - onih koje su je koristile više nego jednom.

Kako ellaOne djeluje odgađajući ovulaciju i nema utjecaja ako je do nje već došlo, stručnjaci upozoravaju da nikako ne možemo govoriti o sigurnoj kontracepciji niti se žene smiju oslanjati na nju. Čini se da su one toga svjesne, jer brojne studije pokazuju da dostupnost hitne kontracepcije nije povećala učestalost rizičnih spolnih odnosa.

Velimir Šimunić: Ova je tableta sigurna i nije abortivna

prof. dr. Velimir Šimunić (foto: Marin Tironi)

Jedan od najčešćih mitova vezanih uz “tabletu za dan poslije” jest da se radi o abortivnoj tableti koja sprečava usadnju oplođene jajne stanice u maternicu i izaziva abortus.

- I u našim medijima i javnosti pojavila su se pogrešna tumačenja nekih laika i polustručnjaka da su to abortivna sredstva, što je izazvalo negativne konotacije. To nije istina. EllaOne je djelotvorna unutar pet dana od rizičnog seksualnog odnosa bez zaštite, a Escapelle unutar tri. Oni ne dopuštaju ovulaciju, no ako je već došlo do trudnoće ili je fizološki proces ovulacije otišao daleko, ti lijekovi nisu djelotvorni. Dakle, hitna kontracepcija ne može prekinuti trudnoću - kaže dr. Velimir Šimunić. Naime, spermij u tijelu žene može živjeti do pet dana. Da bi došlo do trudnoće, prvo mora doći do ovulacije. Ako u trenutku nezaštićenog spolnog odnosa ovulacija još nije nastupila, ellaOne će je odgoditi za pet dana. Ako je već nastupila, tableta neće imati učinka. Stručnjaci zato upozoravaju da je važno tabletu uzeti što prije nakon odnosa: najdjelotvornija je unutar 24 sata nakon odnosa.

- Ti su lijekovi bezazleni i sigurni - zaključio je dr. Velimir Šimunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:14