SKANDAL U HAVC-u

TAJNA BILJEŽNICE IGORA PREMILOVCA Producentica u sukobu interesa radila i za Fimi-Mediju

Darija Kulenović Gudan bila je direktorica Dim studija kada je ta tvrtka uplatila 578.000 kn Pean komunikacijama preko kojih se prao novac u aferi Remorker
 Biljana Gaurina/CROPIX

Zagrebačka producentska kuća Dim studio ove je godine na natječajima Hrvatskog audiovizualnog centra za dva filmska projekta dobila 6,5 milijuna kuna. Osnivačica tvrtke i bivša direktorica Darija Kulenović Gudan istodobno je od 2012. i članica Upravnog odbora HAVC-a.

Pokrenulo je to ovih dana pitanje potencijalnog sukoba interesa koji je definiran u Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, a u obranu Kulenović Gudan stali su ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, a i ministrica Andrea Zlatar Violić koja je u ponedjeljak poslala oštar dopis predsjedniku Upravnog odbora Stjepanu Ćosiću koji je, pak, jedini pitanje potencijalnog sukoba interesa ostavio otvorenim “dok se do kraja ne istraži”.

Ministrica Zlatar Violić i ravnatelj HAVC-a Hribar smatraju da nema govora o sukobu interesa jer Upravni odbor ne odlučuje o programima koje će financirati ta javna ustanova.

No, poslovanje te producentske kuće intrigira i dalje, ne samo zbog pozicije osnivačice Darije Kulenović Gudan, nego i zbog činjenice da se ime tvrtke pojavljuje i među onima koje su svojedobno navodno poslovale s tvrtkama povezanim s Igorom Premilovcem.

Tri velike afere

Upravo su iz bilježnice koju je Premilovac dostavio istražiteljima USKOK-a iznikle tri velike afere: Remorker-HGK, Remorker-HAC te Remorker-Piramida.

Istraga je počela tako što je Porezna uprava uoči otvaranja same afere otkrila kako je niz zagrebačkih tvrtki, za koje će se kasnije otkriti da iza njih stoji Premilovac, ispostavljao fakture za fiktivne poslove nizu ustanova i tvrtki u Hrvatskoj.

Prijatelji i poznanici

Među njima su najpoznatije bile Hrvatska gospodarska komora, zatim tvrtke podizvođači HAC-a, ali i niz drugih: Piramida iz Zagreba, te brojne poznate marketinške agencije poput B1 Plakati i drugi. Upravo tu je otkriveno da su tvrtke povezane s Premilovcem izdavale fakture i Dim studiju. Riječ je o poslovima koji su, prema tim fakturama, bili obavljeni 2008.

Međutim, osnivači i direktori tih tvrtki, inače Premilovčevi prijatelji i poznanici, istražiteljima su kasnije ispričali da nikakve poslove nisu radili, nego da su po nalogu Premilovca zapravo prali novac.

Kada je afera otvorena, Premilovac je predao bilježnicu iz koje je točno bilo vidljivo s kojim se tvrtkama poslovalo te kolike je iznose osobno zadržavao, a koliko vraćao na ruke ljudima koji su ga angažirali. Riječ je iznosu od najmanje 578.000 kuna koje je Dim studio 2008. uplatio tvrtki Pean komunikacije.

Spominjan u istragama

Dim studio se, podsjetimo, i ranije spominjao u istragama, posebno tijekom istrage o poslovanju Fimi-Medije, jer je bio glavni podizvođač tvrtke Nevenke Jurak, za koju je radio na nizu projekata.

Kako te poslove nije odradila Fimi-Media, pretpostavlja se da ih je Dim studio zaista odradio. Za Hrvatsku lutriju Fimi-Media radila je od 2006. do 2009. Tada je Fimi-Media bila u prilici da dobije poslove za brojne reklame koje je Hrvatska lutrija naručivala, a izradu tih reklama prepuštala je upravo Dim studiju.

Ministrica Zlatar Violić: Nema sukoba interesa

Ministrica kulture poslala je predsjedniku Upravnog odbora HAVC-a Stjepanu Ćosiću dopis u kojem mu objašnjava da nema govora o potencijalnom sukobu interesa kad je riječ o Dariji Kulenović Gudan.

“Sukladno zakonu o audiovizualnim djelatnostima, Upravni odbor HAVC-a ne odlučuje o programima niti donosi odluke o raspodjeli sredstava, čak štoviše, Upravni odbor nema niti nadzornu ulogu u tom pogledu niti daje suglasnost na programe”, stoji u dopisu ministrice Zlatar Violić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:31