NEMA TRAGA NOVCU

TAJNI KRAK VELIKE PREVARE ‘Vukovi s Wall Streeta’ preko računa u Privrednoj banci prebacili su milijune dolara!

Tvrtka povezana sa Švicarcem Antonyjem Mayem koji je s partnerom Jeffreyjem Revell-Readeom 2014. osuđen za organiziranje prevare imala je račun u Hrvatskoj
 Reuters / EPH

Tvrtka povezana sa Švicarcem Antonyjem Mayom, kojeg su britanski mediji prozvali Vukom s Wall Streeta, zajedno s partnerom Jeffreyjem Revell-Readeom, s kojim je 2014. osuđen za organiziranje prijevare kojom su u Velikoj Britaniji od investitora izvukli 60 milijuna funti, imala je račun u Privrednoj banci u Hrvatskoj, proizlazi iz dokumentacije objavljene ovih dana uz članak u australskim novinama The Sydney Morning Herald.

Bankarska tajna

Preko tog računa, navodi se u tim dokumentima, prebačeno je, navodno, 18,5 milijuna američkih dolara, 7,6 milijuna funti te 1,6 milijuna eura. Uz tekst je priložena shema tokova novca, a u jednoj od kućica koje se povezuju s Mayom i tvrtkom Euronet Escrow navodi se da je račun bio otvoren u Privrednoj banci u Hrvatskoj te su ispisani spomenuti iznosi. Kontaktirali smo PBZ u vezi s tim.

- Zbog obveza poštovanja bankovne tajne nismo, nažalost, u mogućnosti iznositi podatke ni o čijim, bilo otvorenim ili zatvorenim računima, niti komentirati predmetni slučaj, ali općenito i sa sigurnošću možemo reći da banka u slučajevima u kojima postoji sumnja u nezakonite radnje postupa u skladu sa zakonom i poduzima sve potrebne propisane mjere i aktivnosti - rekli su nam iz Privredne banke Zagreb.

No, dvojac koji je organizirao spomenutu prijevaru osuđen je još u lipnju 2014. u Velikoj Britaniji, i to na dugogodišnje zatvorske kazne. Revell-Reade je dobio devet i pol godina, a Anthony May sedam i pol. Osuđeni su za udruživanje i prijevaru, a tijekom postupka je utvrđeno da su novac trošili na luksuzan život - jahte, nekretnine, satove, umjetnine. Australski The Sydney Morning Herald objavio je 20. travnja ove godine članak u kojem analiziraju kako je australski Vuk s Wall Streeta “sakrio ili potrošio desetke milijuna dolara na prijevaru izvučene od oko tisuću britanskih investitora”. Bio je to tzv. boiler scam, prijevare putem telefona, u kojima su na prodaju nudili bezvrijedne dionice. Agresivnim metodama ljude su nagovarali na kupnju, a kupci dionice nisu mogli prodavati sljedećih godinu dana, nakon kojih bi shvatili da su potpuno bezvrijedne.

Luksuzno živjeli

Mnogi su ostali bez ušteđevina, prevareno je oko tisuću britanskih investitora, a Vuk s Wall Streeta i njegov partner u prijevari nastavili su živjeli luksuznim životom. Najnoviji dokumenti koje je objavio australski dnevnik otkrivaju kako su izvučeni novac skrivali diljem svijeta, “ponekad se služeći metodama kakve su razotkrivene i u nedavnoj aferi Panama Papers”, navodi se u tom članku. Istražitelji u Velikoj Britaniji i Australiji uspjeli su ući u trag tek 20 milijuna dolara od ukupno, kako se navodi, 80 milijuna dolara, koliko je dobio Revell-Reade. Sud mu je dao nalog da se odrekne kuća u Londonu i Španjolskoj, jahte, skupocjenih automobila, satova i umjetničke kolekcije pohranjene u Australiji.

No, istražitelji nisu uspjeli ući u traga velikom dijelu novca, koji je doslovno nestao nakon što je transferiran preko mreže raznih računa brojnih tvrtki, što su, pak, organizirali drugi ljudi. Revell-Reade, 51-godišnji Australac, osuđen je kao mozak operacije, koja je u medijima proglašena najvećom prijevarom tog tipa u povijesti Britanije.

U članku je objavljeno što je pronađeno te procijenjeno na 20 milijuna dolara, a među ostalim se navodi: Mini Cooper, Land Rover Defender, Harley Davidson te lukzusna jahta nazvana Bellagio, Rolex Oyster Perpetual Silver i Cartierov sat, svaki vrijedan 7500 američkih dolara, zatim 130 tisuća dolara vrijedna umjetnička kolekcija pohranjena u Australiji, kuća u Londonu vrijedna 6,5 milijuna funti...

Nema traga novcu

Sudac je rekao kako se nada da će u roku od tri mjeseca taj iznos biti uplaćen te da će Revell-Reade tek onda moći biti prebačen u Australiju na odsluženje kazne.

Trenutno je u londonskom zatvoru Wandsworth Prison. U slučaju njegova partnera Anthonyja Maya, proces oduzimanja vrijednosti bio je neuspješniji. Sudac je rekao da su kod Maya istražitelji pronašli samo 250 tisuća funti. Sudac je istaknuo da May nije bio kooperativan kako bi se locirala sredstva te vrijednosti. Mark Thompson, šef iz Serious Fraud Officea, ureda koji djeluje u sklopu britanskog pravnog sustava, a nadležan je za procesuiranje slučajeva složenih prijevara, podmićivanja i korupcije, rekao je da su pojedinci imali koristi od prijevare.

“Njihov rasipan stil života rezultirao je kupnjom nekretnina diljem svijeta, kolekcijama vina i luksuznim jahtama. Pozdravljamo odluku da moraju platiti taj novac ili biti kažnjeni dodatnim godinama zatvora.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:40