OPTUŽNICA

Tajni naručitelj dao Jociću 1,5 milijuna eura

Pukanić nije jedini koji je u Hrvatskoj trebao biti likvidiran po narudžibi
 CROPIX

ZAGREB, BEOGRAD - Ono što se naslućivalo iz istrage srbijanskog specijalnog tužiteljstva konačno je i potvrđeno. Sreten Jocić, prema optužnici koja je protiv njega podignuta u Beogradu 26. listopada ove godine, nije krajnji naručitelj ubojstva Ive Pukanića koji je zajedno s Nikom Franjićem likvidiran 23. listopada prošle godine ispred sjedišta NCL Grupe u Vlaškoj ulici. Ubojstvom se, tvrdi optužnica, trebalo zaustaviti njegovo pisanje o organiziranom kriminalu, ali i svjedočenje pred pravosudnim tijelima više država, a naručitelju ubojstva se jako žurilo.

Ubojstva za lagodni život

U njoj doslovno piše da je Jocić s “neidentificiranom osobom postigao dogovor da za iznos od najmanje 1,5 milijuna eura ubije Ivu Pukanića” i to što prije, a to je naložio svom kumu Slobodanu Đuroviću. “Režijski troškovi” za organizaciju ubojstva iznosili su 20.000 eura, dok je ostatak novca trebao biti isplaćen nakon likvidacije Pukanića, a u planu su bilo još likvidacija koje bi prema iskazu “krunskog svjedoka” Tomislava Marjanovića skupini osigurale lagodan ostatak života.

Likvidacije po Hrvatskoj

Iako srbijanski tužitelj tvrdi da je Jocić naručitelj, on i dalje tvrdi da ga nijedan dokaz ne dovodi u vezu s ubojstvom i da od svih optuženika u RH i Srbiji jedino poznaje svog kuma Slovdana Đurovića, ali da se s njime nije sastajao u Budvi radi planiranja Pukanićeva ubojstva. Jocić je potpuno opovrgnuo iskaz krunskog svjedoka T. Marjanovića. Ž. Milovanović pak razloge zbog kojih ga se tereti za Pukanićevo ubojstvo nalazi u tome što je bio na ratištima u RH.

Milenko Kuzmanović ne poriče da je putovao u Hrvatsku, ali tvrdi da je to sve bilo poslovno. No, poslije je pritisnut konkretnim dokazima promijenio priču i priznao da je boravio i kod R. Matanića. Tvrdio je da je R. Matanića sasvim slučajno upoznao 2000. ili 2001. godine na sajmu automobila u Beogradu te da ga je posjećivao dvaput u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. No, ta je njegova tvrdnja pobijena je dokumentima srbijanske uprave za zatvorski sustav iz kojih je vidljivo da je Kuzmanović 16 puta posjećivao R. Matanića u zatvoru. Kad su se u veljači 2005. vraćali iz Bugarske u Hrvatsku R. Matanić i T. Marjanović i kad su zbog kvara na gumi odsjeli u negotinskom hotelu Ineks-krajina, razlog njihova povratka bila je likvidacija nekih osoba u Hrvatskoj.

Organizacija izručenja

Kad je policija upala u hotel, Matanić je zvao Đurovića, odnosno “kuma”, kako ga je zvao, i koji ga je savjetovao da “ne rade gluposti”. Srbijanskom pravosuđu Matanić je otkrio i da je Đurović sa 100.000 eura trebao financirati nezakonitu organizaciju njegova izručenja Hrvatskoj. Podsjećamo, hrvatski je krunski svjedok rekao da je u taj aranžman bio uključen Matanićev odvjetnik Zoran Pilipović i tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, što su oboje opovrgnuli.

Optužnica se dotiče i uloge Dražena Golemovića, koji je kontaktirao sa Željkom Milovanovićem, a krunskom je svjedoku dao i nekoliko tisuća eura za izvlačenje R. Matanića iz zatvora. Đuroviću se pak ne vjeruje da je Mataniću pomagao samo na molbu svoje intimne prijateljice čiji identitet nije želio otkriti.

Svjedok Golemović u bijegu

Srbijanski forenzičari našli su u Milovanovićevu stanu na Dunavskom keju njegov DNK i dostavili ga MUP-ovu Centru “Ivan Vučetić”, kako bi ga usporedili s uzorkom DNK na šilterici nađenoj u Matanićevu stanu. Ta dva DNK profila poklopila su se s 99,994272 vjerojatnosti za populaciju na teritoriju bivše Jugoslavije. Time je dokazano da je Milovanović bio u Matanićevu stanu.

Optuženici iz Hrvatske predloženi su kao svjedoci za suđenje u Beogradu. Predloženo je još 19 svjedoka, među njima i Dražen Golemović, optuženik iz afere Ipsilon, koji je trenutno u bijegu u BiH.

ZAJEDNIČKI DOKAZI PRED SUDOM

ISPISI MOBITELA

- Praćen je promet svih mobitela i SIM kartica koje su koristili optuženici - rezultat: dokazano među-sobno komuniciranje, locirani na istim baznim stanicama na kojima je bio i Pukanić

ORUŽJE

- DNK nalazom dokazano je da je Milovanović držao snajpersku pušku SSG 69 koja je bila rezervna varijanta za likvidaciju, a koja je nađena u Donjem Vukojevcu

FOTOGRAFIJE

- U Milovanovićevu mobitelu nađena fotografija snimke nadzornih kamera skinuta s MUP-ove web stranice imenovana kao ‘Pukijev ubojica’.

ZAJEDNIČKI SUSRETI

- Srbijanski svjedok opisao je susrete Amira Mafalanija i Milenka Kuzmanovića u beogradskom restoranu Steko, na kojima je bio i izvjesni Pero Ćelavi, kojeg je svjedok vidio i u Zagrebu.

ISPRAVE ZA BIJEG

Kod Željka Milovanovića u stanu u Beogradu nađeno je osam pištolja, isprave na ime Dragan Milovanović i na ime Miroslav Šipka, državljanina Slovačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 12:28