SUMNJIVI BIZNISMEN

TAJNI ŽIVOT ANDREASA GERDESA Naša ga je javnost upoznala kao brižnog oca koji se bori za skrbništvo nad djetetom. Istina je prilično drugačija...

 

'Nedostaje mi Aurelia Mitra', napisao je njemački poduzetnik s kućnom adresom na Malti Andreas Wil Gerdes uz fotografiju kćeri objavljenu 31. ožujka 2017. godine na profilu na društvenoj mreži. “I meni - lijepa mala djevojčica - mala verzija Andreasa Wila Gerdesa”, složila se među komentarima britanska poduzetnica Julie Meyer, poznatija u Hrvatskoj proteklih dana po konferenciji koju u listopadu najavljuje u Dubrovniku, a zbog koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila upozorenje ukazavši da su njezine kompanije izgubile licencu u Velikoj Britaniji i na Malti te da su u stečaju. Meyer je na Malti, gdje je lani organizirala Entrepreneur Investor Summit, ostala dužna novac nekim bivšim suradnicima.

- Ostalo je nepodmireno 59 tisuća eura - kaže mi Mark Lightfoot, poduzetnik s Malte. Meyer je na Maltu, kako je isticala u ranijim intervjuima, došla na preporuku poduzetnika Gerdesa. No, kad tamo više nije bila dobro došla, izabrala je novu destinaciju, čini se, Hrvatsku, u kojoj posljednjih godinu dana često boravi i sam Gerdes. U hrvatskim medijima Gerdes se od jeseni prošle godine prezentira kao brižni otac, koji tvrdi da mu je Hrvatica Anika de Vilera, rođena Šljokavica, “djevojka s biografijom prepunom prijevara, otela bolesno dijete”. De Vilerina prošlost nesumnjivo je puna suspektnih situacija o kojima je pisao i Jutarnji list. Lažna predstavljanja, dugovi, izmišljene priče... samo su neke od onih koje su za Jutarnji list opisivali razni svjedoci. Ali Gerdesova strana ostala je neispričana.

Burni razvod

Burni razvod od prve supruge, neplaćanje alimentacije, pa prebacivanje imovine (vile na Malti) na fond kako bi se izbjeglo plaćanje alimentacije, brojni sudski sporovi, pa čak i tužba protiv bivše supruge za nanošenje štete kompaniji koju su zajedno stvarali. Sporili su se na Malti, u Njemačkoj... Iz tog braka Gerdes ima dva sina. Iz kasnijih ljubavnih veza dobio je još tri djevojčice s tri različite partnerice, jednu tek nedavno, 2017. godine. Javno je dosad nije ni spomenuo. Možda to ne bi bilo čudno da proteklih godinu dana nije bio toliko javno izložen, ali s obzirom na to da jest, malo je neobično da to nije učinio čak ni na društvenim mrežama na kojima je svakodnevno aktivan i objavljuje slike svojih dviju djevojčica. Treba svakako istaknuti da sve to ne isključuje Gerdesovo pravo da ostvari svoja prava kao otac malene Aurelije. Ali to nije, čini se, jedini Gerdesov cilj. Jer kad je shvatio da je de Vilera napustila Maltu, ne samo da je krenuo u pravnu i javnu borbu za dijete nego se “bacio” i u detaljno istraživanje de Vilerine prošlosti. Vlastite nalaze redovito dijeli svima zainteresiranima. Skupio je niz dokumenata, među ostalim, napisane izjave de Vilerinih bivših ljubavnih partnera, pa i onih kojima nije nanijela neku osobitu materijalnu štetu, te nekadašnjih prijatelja i poznanika, poslovnih suradnika, potom njezino navodno psihijatrijsko vještačenje, preslike njezinih privatnih dokumenata, spise iz istraga, sporova... Angažirao je privatne istražitelje da saznaju sve o njoj, odvjetnike, pokrenuo je brojne sudske postupke u više država - na Malti, u Hrvatskoj i Njemačkoj. Dolazio je po djevojčicu u vrtić, ispitivao djelatnice vrtića, pa, naravno, i u Centar za socijalnu skrb. Potom je de Vileru dočekivao na ulici, ispred kuće, uključila se i policija te je dobio zabranu prilaska na 150 metara. De Vilera mu je uzvratila sudskim postupcima, koje je i sama pokrenula. Ona nije nastupala u medijima. Gerdes se, pak, s vlastitom verzijom priče pojavio u brojnim medijima, a snimljen je i dokumentarac s fokusom na de Vileru o kojoj priče zvuče zaista nestvarno.

 

- Predstavila se kao kći francuske princeze... - povjerio se Gerdes novinaru Robertu Zuberu u emisiji “Re:vizija” na Al Jazeeri Balkans.

De Vilera je, naime, Maltu uspjela napustiti jer se kao otac kćerkice u tom trenutku vodio njezin tadašnji, a i današnji suprug Gustavo Vilera (suprug se automatski upisuje kao otac djeteta, iako je rođeno u vezi s Gerdesom, stoga je on sudskim putem morao dokazati očinstvo, u čemu je i uspio u srpnju 2017. godine). Otada kreće njegova potraga, a pridružio mu se i de Vilerin još aktualni suprug Gustavo Vilera, koji se čak na neko vrijeme uselio i u njegovu vilu na Malti. U tandemu su pokrenuli pravu “kampanju” takozvanog razotkrivanja Anike de Vilere. Informacije su isprva u medije došle putem internetske stranice www.anikadevilera.com na kojoj su već mjesecima dostupni njezini privatni dokumenti, fotografije, njezino navodno psihijatrijsko vještačenje, razni spisi itd. Dva prevarena oca u javnosti podržava i majka Anike de Vilere, Silvana Maršić Tramošljanin, koja se zbližila s Gerdesom te često nastupa opisujući ga kao divnog oca, te otkrivajući detalje problematičnog ponašanja vlastite kćeri koja je, tvrdi, sklona “fantazijama” i treba joj pomoć. Gerdes i njegova družina uspjeli su u svojoj namjeri i javno su razotkrili 37-godišnjakinju, rodom iz Siska, koja se predstavljala, među ostalim, navodno i kao kći bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kirurginja, naručivala je skupocjene automobile iako ih nije imala mogućnosti platiti... Napisan je o de Vileri čitav niz članaka, nastala je i knjiga inspirirana njezinim likom. De Vilera je dosad javno reagirala samo demantijima, navodeći da se protiv nje “ne vode kazneni postupci”.

Balon od sapunice

I dok se Gerdes s de Vilerom u Hrvatskoj natezao tijekom 2017. godine, financijski problemi njegove dugogodišnje prijateljice Meyer na Malti postajali su neizdrživi. Čak ju je i policija tražila na prijavljenoj adresi na Malti. Također se na društvenim mrežama te jednom internetskom portalu pokrenula “kampanja” razotkrivanja i same poduzetnice Julie Meyer. Prikazuje ju se u sasvim drugačijem svjetlu, kao, reklo bi se, balon od sapunice, optužuju je da je na tuđi račun vodila skupocjeni lifestyle za koji u svojim tvrtkama nije imala pokriće. Na jednom Twitter profilu svakodnevno se objavljuju financijska izvješća njezinih kompanija, nalazi o stečaju, pa čak i neke private e-mail prepiske u kojima ona najavljuje odlazak s Malte.

 

Meyer je preko glasnogovornika za Jutarnji list poručila da “njezinim tvrtkama štetu nanosi mala anonimna grupa ljudi”.

- Sa servera njezine tvrtke Ariadne Group ukradene su informacije i podaci koji su onda u javnosti interpretirani na krivi način te su lažne optužbe objavljene na njezin račun, i to uglavnom anonimno - izjavio je nedavno za Jutarnji list glasnogovornik poduzetnice Meyer, koja iako je u poslovnim problemima redovito Gerdesu na društvenim mrežama pruža podršku nazivajući sebe “kumom malene Aurelije”. Pitali smo je u kakvom je odnosu s Gerdesom,odgovorila nam je da ih veže “prijateljstvo staro dvadeset godina”.

- Gerdes se uvijek o svojoj obitelji izuzetno dobro brinuo. On je divan otac i radi dobru stvar za svoju kćer Aureliju. To je sve što imam za reći na tu temu - odgovorila nam je Meyer, koja se na društvenim mrežama predstavlja i kao kuma malene djevojčice.

Gerdes također demantira bilo kakvu poslovnu, a i intimnu vezu s Meyer.

- Bio sam govornik na njezinim konferencijama FTE2017 na Malti te 2017. na Digital Identity Management Panelu, i na First Tuesday networking događaju 1999. i 2000. godine - kaže Gerdes.

Nabraja da ju je susreo 1999., 2000., 2016. i 2017. godine te da su prijatelji.

- Bez poslovnih veza - ističe Gerdes i dodaje: - Pozvao sam je na Maltu 2000. godine, i posjetila ju je tada s dečkom. Nisam imao nikakve veze s njezinim dolaskom na Maltu 2016./2017. godine. Rekla mi je da ju je pozvala Finance Malta. Također mi je rekla da njezina veza s Hrvatskom datira još iz vremena kad je imala First Tuesday te da je zato izabrala Hrvatsku kao destinaciju za njezinu konferenciju.

Dobri prijatelji

I u hrvatskim startup krugovima Gerdes i Meyer su poznati kao dobri prijatelji, a povezali su se u nas i s domaćim poduzetnicima angažiranima na startupovima, kao što su Davorin Stetner, Ivo Špigel, suvlasnik i član Uprave tvrtke Perpetuum Mobile, jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, a i drugima.

- Meyer je gostovala lani na konferenciji Zagreb Connect i tada sam je spomenuo na nekoj društvenoj mreži, pa su mi se nedugo nakon toga javili neki ljudi s Malte, koje otprije nisam poznavao, i upozorili me na njezino poslovanje - prisjetio se Špigel, koji tom upozorenju isprva nije pridavao važnost, ali kako je vrijeme odmicalo, sve su češće do njega dopirale slične informacije. U tom krugu kretao se i Gerdes koji se također, doznajemo, nudio kao govornik nekim organizatorima konferencija u Zagrebu.

No, tko je uopće Andreas Wil Gerdes?

Čovjek kojega povezuju priče o dvije kontroverzne žene, Hrvatici de Vileri i Amerikanki Meyer, ženama koje se u javnosti proziva za prijevare, neplaćene račune, život na visokoj nozi, a protiv kojih se na internetu vode “kampanje” svim mogućim sredstvima. Meyer je uvjerena, kako nam je u odgovoru za Jutarnji list naveo njezin glasnogovornik, da joj “štetu nanosi mala anonimna grupa ljudi”.

Nije specificirala tko su ti ljudi.

De Vileri je, pak, poznato tko o njoj objavljuje podatke.

Gerdes je u Hrvatskoj u borbu za kćer i razotkrivanje njezine majke uključio brojne ljude.

- Pogledaj koliko imam njegovih poruka - pokazuje mi jedan zagrebački poduzetnik te priča kako mu vrlo često šalje spise, dokumente, ali dodaje da mu on baš u tome i ne može pomoći.

Netom prije nego što je prošlu jesen Gerdes u društvu de Vilerine majke došao u Zagreb i pokrenuo potragu za kćerkom, nastupio je na konferenciji koju je na Malti organizirala Meyer. Hoće li Gerdes i ove godine biti govornik u Dubrovniku? Još se ne zna jer nakon što je objavljena navodna lista govornika, neki koji su se našli na njoj počeli su na svojim Twitter profilima demantirati vlastiti dolazak. Međutim, Meyer je rekla da su tu listu kreirali upravo “anonimni ljudi koji joj nanose štetu”.

“Jesu li Gerdes i Meyer imali zajednički posao na Malti?” pitam Marka Lightfoota iz Mangion & Lightfoot.

- Koliko mi je poznato nisu imali zajedničku tvrtku - odgovara Lightfoot iz malteške tvrtke koja je surađivala s Meyer od veljače do lipnja 2017. godine te dodaje:

- Znam da su njih dvoje dobri prijatelji, odnosno da su imali neki turbulentni odnos. Uglavnom ostala nam je dužna tvrtka u kojoj je samo Meyer bila odgovorna - priča on.

Ispočetka ih je, kaže Lightfoot, redovito plaćala, a u konačnici im nije platila, kaže, 59 tisuća eura. Pokrenuli su ovrhu nad tvrtkom, ali nemaju se od čega naplatiti.

- Posebno me naljutilo što je i dalje koristila naše proizvode, iako ih nije platila, sve dok nisam zatražio zabranu. Njezina reakcija nije bila isprika, već mi je prijetila tužbom od sto milijuna eura - kaže Lightfoot.

Gerdesova poslovna karijera počela je krajem 80-ih.

- Napustio sam školu sa 15 godina i otada učim - kaže Gerdes koji je potom završio svojevrsnu edukaciju o financijskim servisima sve dok nije s prijateljem u garaži kao 20-godišnjak osnovao tvrtku ABC Telekom, koja je bila prvi pružatelj mobilnih usluga u Njemačkoj. Prijatelj iz mladosti bio mu je Rene Obermann, koji će kasnije postati predsjednik uprave Deutsche Telekoma. Tvrtku su imali od 1988. do 1992. godine, a kad su je prodali stekli su prvi značajniji kapital. U međuvremenu je Gerdes radio kao konzultant, a na Malti je sredinom 90-ih osnovao grupaciju iWorld Group u kojoj je radio s bivšom suprugom B. V. (podaci poznati redakciji). Tvrtke iz te grupacije predstavljane su kao inkubator za pokretanje mobilnih i informatičkih tehnologija. Njegovim poslovanjem u siječnju 2013. godine u kolumni objavljenoj na internetu pozabavila se i renomirana malteška novinarka Daphne Caruana Galizia, koja je 2017. godine poginula kad joj je eksplodirala bomba u autu. Caruana Galizia bila je poznata malteška istraživačka novinarka, a slovila je za najznačajnije pero u istrazi oko Panama papersa. Baveći se time, stvorila je brojne neprijatelje, a među njima i samog premijera Josepha Muscata, koji je bio meta njezinih istraživanja. Prozvala je premijerovu suprugu zbog vlasništva nad suspektnom offshore kompanijom u srednjoj Americi. Tako se i u jednom od svojih komentara pozabavila, među ostalima, i Gerdesom kojeg je Labour Party prezentirala kao “poduzetnika koji je izgradio biznise u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji”. “Uzeo je novac investitora kako bi podigao kompaniju koja ništa ne radi i nazvao je iWorld, bilo je to krajem 90-ih u Gzirai, potom je potrošio novac, i zatvorio kompaniju”, navodila je u svojoj kolumni novinarka Daphne Caruana Galizia te dodala da je Gerdas optužen od strane “malteškog suda jer je koristio fond kako bi sakrio novac od bivše supruge i djece”. Citira nadalje Gerdesove riječi u korist Labour Partyja: “Država sada ima plan kako napraviti bolje. Trebali bismo iskoristiti ovu priliku. Dugujemo to sebi. Dugujemo to svojoj djeci”, a novinarka Caruana Galizia komentira njegove riječi: “I to nam kaže netko tko nema pravo glasa na Malti i tko se toliko brine o svojoj djeci da je iskoristio fond kako bi od njih sakrio novac”. Gerdes, pak, uzvraća da je Caruana Galizia “neke činjenice krivo shvatila”.

 

- London High Court je riješio spor u kompaniji koji je uključivao i moju bivšu suprugu. Ona nije bila dioničar u tvrtki. Tvrtka ju je tužila zbog štete. Bila je dobro plaćeni konzultant u kompaniji - tvrdi Gerdes. Spomenimo samo da je premijer Muscat bio lani gost na konferenciji koju je na Malti organizirala Meyer, a iza koje su ostali brojni dugovi. Jutarnji list je nadalje došao u posjed ostalih dokumenata koji dokazuju da se Gerdes s bivšom suprugom žestoko sporio. Ti sporovi su na Malti, pa kasnije i u Njemačkoj, trajali godinama, a na Malti su i punili stupce dnevnih novina. Malteški The Times u jednom je od članaka o njihovu razvodu u veljači 2007. godine izvijestio o Gerdesovu zahtjevu za poništenje braka na temelju suglasnosti stranaka da je brak oštećen ozbiljnim nedostatkom diskrecije; ili zato što je isključena bitna obveza bračnog života. “Suprug je izjavio da je serijski ženskaroš koji nikad nije imao namjeru promijeniti svoj stil života, iako je formalno ušao u civilni i crkveni brak. Unaprijed je to rekao tadašnjoj partnerici te nije imamo nikakvu namjeru biti vjeran, a njegov jedini motiv bila je zaštita njegovih prava kao oca nad njihovim izvanbračnim sinom”, navodi malteški The Times. Jedan od sinova je, naime, bio rođen prije nego što se par oženio u listopadu 1996. godine na Malti. Sud je odbacio taj spor. Gerdes objašnjava da je morao tražiti poništenje braka jer do 2011. godine na Malti razvod kao takav nije postojao.

Neplaćena alimentacija

- Poništenje braka bila je jedina opcija do 2011. godine na Malti. Prvo sam tražio poništenje braka, a kasnije u Njemačkoj razvod, i to ubrzo nakon što se moja prva i jedina bivša supruga odselila u Njemačku 2007. godine. Držao sam se pravnih savjeta koje su mi tada davali - objašnjava Gerdes.

No, bio je to je tek jedan od njihovih sporova.

Gerdes, naime, nije plaćao alimentaciju, tvrdio je da je novac koji je ranije isplatio bivšoj supruzi bila unaprijed isplaćena alimentacija, što sud nije prihvatio. Gerdes je toliko dugo odbijao platiti alimentaciju da su odvjetnici njegove bivše supruge u pokrenuli i zahtjev da se proda njegova vila na Malti, no problem je nastao kad su shvatili da je u međuvremenu iz Gerdesova vlasništva prešla u vlasništvo fonda Phoenix Trust, o čemu je 2012. godine također pisao malteški The Times, a sve to vidljivo je i u službenim malteškim presudama koje su dostupne na internetu. Bivši supružnici su se sporili i oko toga je li njegova bivša supruga, dok je bila direktorica u zajedničkim tvrtkama, iz njih izvlačila novac za vlastitu korist. Gerdes tvrdi da su je tvrtke tužile, a ne on. Online izdanje The Malta Independent je u studenome 2006. godine izvijestilo da su tri tvrtke iz grupacije iWorld potraživale 0,5 milijuna tadašnjih malteških lira (oko milijun eura) od B. V., bivše direktorice tvrtke, ali da je sud poslije dvije godine spora odbio tu tužbu.

 

“Gerdes je 2004. godine u ime tri tvrtke iz grupacije iWorld potraživao od bivše supruge, koja je bila direktorica u tvrtkama, odštetu”, navodi se u tom članku, a na sudu je potvrdio, piše spomenuti portal, da je njegova bivša supruga sama sebi neovlašteno isplaćivala novac, i to od 2000. do 2003. godine. Gerdes je također tvrdio da je šteta nastala i zbog “urote protiv njega”. Svjedočila je i njegova bivša supruga, rekavši da su sva plaćanja provedena u skladu s procedurom.

“Kevin Valenzia, bivši direktor tvrtke, izjavio je da su od osnivanja tvrtke 2000. godine do njegove ostavke u prosincu 2002. godine sva plaćanja B. V. ili njezinoj tvrtki bila dospjela plaćanja”, prenio je malteški portal 2006. godine. Njihova grupacija tada je imala raspoloživi kapital od 36 milijuna dolara, uglavnom od strane američkih i drugih inozemnih ulagača, koje su prikupili bivši supružnici. Tvrtke su bile uključene u IT poslovanje. “Dvije godine i pet mjeseci nakon podnošenja presude sud je utvrdio da je B. V. djelovala kao direktor te da su ona i drugi pokušali učiniti sve u njihovoj mogućnosti kako bi se osiguralo da nema sukoba između investitora i ostalih dioničara. Sud je također potvrdio da su sva plaćanja izvršena B. V. ili njezinoj tvrtki bila pravovaljana i pravilno provedena. Sud je odbio zahtjeve Gerdesa s troškovima”, navodi se na tom portalu, a ta presuda dostupna je i na internetu kao većina presuda malteških sudova. Gerdes nam je na pitanja o sporovima za skrbništvo na Malti odgovorio da je kasnije u Njemačkoj on dobio skrbništvo nad dječacima. Poslao je i presude koje to potvrđuju.

‘Blagoslovljen sam’

- U Berlinu 2009. i u Dresdenu 2011. godine obiteljski sudovi su tako odlučili. Moja oba sina danas su odrasli ljudi. Svoje tinejdžerske godine proveli su sa mnom na Malti - kaže Gerdes koji je, kako nam je sam potvrdio peti put, i to tijekom 2017. godine, postao otac malene djevojčice (podaci poznati redakciji). Iako je on nigdje nije spomenuo, na profilu njezine majke postoje fotografije s djevojčičina krštenja na kojima su vidljivi samo njezini kumovi.

- Moja najmlađa kći rođena je 2017. godine u Italiji. Prijavio sam je zajedno s njezinom majkom, čim se rodila - potvrdio je Gerdes za Jutarnji list te nas je zamolio da ne otkrivao identitet djeteta i majke. Međutim, Gerdes ne samo da dosad nije otkrivao identitet djeteta, nego na jednom od ročišta u Zagrebu, na kojem je bio 10. srpnja ove godine, gdje je bio pozvan kao okrivljenik, navedeno je da je otac “četvero djece, od kojih je troje malodobno”.

Gerdes nas je pitao na kojem je to sudu bilo i gdje jer da vodi niz sudskih sporova pa mu to nije poznato. Možda je tek riječ o propustu.

- Provodim svoje vrijeme s obojicom odraslih sinova - mlađi je proveo gotovo mjesec dana u mojoj obiteljskoj kući na Malti. Sad smo opet zajedno u Njemačkoj. Stariji je ovo ljeto na Šri Lanki. Moja najstarija kći provodi vrijeme i sa mnom i sa svojom majkom - kaže Gerdes, čija je obiteljska kuća na Malti. Zanimljivi su što se tiče te vile i neki stari Gerdesovi sudski sporovi, vidljivi na malteškom sudu, i to zbog neplaćenih računa, primjerice za postavljanje bazena u sklopu vile koja se ranije zvala Villa Margherita, pa uređivanje vrta u sklopu iste te vile nazvane danas Juno Heights Garden, te prijava policije zbog neplaćanja alimentacije za sinove iz braka s B. V. U tim sporovima s Malte, kad je Gerdes pokušao dobiti skrbništvo, sud u presudi navodi: “Djeca su izrazila želju da ostanu živjeti s majkom iako bi to značilo da će živjeti u Njemačkoj. Nepopustljivi su što se tiče toga. Njihova jaka veza s majkom je razumljiva jer se brinula o njima od njihova rođenja, a i stoga što njihov otac nije od listopada 2005. godine došao na Maltu kako bi ih posjetio”, navodi se u presudi iz 2008. godine. Gerdes je tada navodno većinom boravio u Sjedinjenim Američkim Državama s “novom obitelji”, kako se navodi u spisu. Uglavnom, taj razvod je bio dug i iscrpljujući, a neki s Malte kažu da ranije nisu imali prilike vidjeti tako dugu i kompleksnu brakorazvodnu parnicu. Gerdes danas za sebe kaže “da je zahvalan na svakom novom danu”.

- Blagoslovljen sam jer imam djecu s iznimnim ženama, dvoje odrasle djece i tri malene djevojčice. Život s mojom djecom je bit mog života. Posvećen sam kao otac njihovoj sreći i zdravlju, kao i njihovoj kreativnosti - kaže Gerdes, koji nastavlja slati dokumentaciju o Aniki de Vileri.

Izdvajamo