NITKO NEMA APSOLUTNU VEĆINU

TALIJANI OPET IZNENADILI, EUROPA STRAHUJE OD KOALICIJE IZ NOĆNE MORE! Glasovi otišli desnim, euroskeptičnim i ksenofobnim strankama

 
 REUTERS

Birališta u Italiji zatvorila su se u nedjelju u 23 sata, a prema izlaznim anketama nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

Evo rezultata u 7.30, kako ih prenosi La Repubblica, za Zastupnički dom. Rezultati za Senat su gotovo istovjetni.

PoKret 5 zvjezdica: 31,4 %

Demokratska stranka: 19,3% (PD)

Liga: 18,3%

Forza Italia: 13,8%

Fratelli d’Italia: 4,3%

Jedino što je očekivano je pobjeda populističkog PoKreta 5 zvjezdica, stranke koju je osnovao komedijaš Beppe Grillo kao odgovor na autističnost etabliranih stranka i nesposobnost da se nose s problemima koje je generirala svjestska financijska kriza.

Dosad vladajuća PD je krahirala. Njezin lider Matteo Renzi, od kojeg se očekivalo da će biti budućnost nove europske ljevice, nakon ovog poraza bi se trebao povući s vodećeg mjesta. Jer, unutarstranački sukobi, njegov poraz na referendumu o promjeni ustava te panični grabež da ostane na vlasti je otjerao birače. Koji nisu ostali fascinirani ni plastičnim licem ostarjelog tajkuna Silvija Berlusconija (čak si je i kosu presadio za izbore, ali se ipak malo previše potamnio). Preciznije, birači su zatražili nešto novo. A to je radikalno desna Liga (bivša Sjeverna liga) čiji je čelnik Matteo Salvini u kampanju krenuo s krunicom u rukama (to nikad nisu radili ni kršćanski demokrati u Italiji niti rade danas, oni preostali u Europi). I koja više ne sanja o odvajanju sjeverne Padanije već želi voditi cijelu Italiju.

Iako prebrojavanje glasova još nije gotovo, sigurno je da niti jedna opcija nema dostatnih 40% da sama vlada. Slijedi dakle traženje koalicije koja će moći ostvariti većinu. Ona o kojoj se promišljalo kao mogućoj brani protiv Lige i PoKreta, PD i Forza, nema dovoljno mjesta u parlementu. Toliko su loše prošli.

Forza Italia party leader Silvio Berlusconi poses for a selfie after casting his vote at a polling station in Milan, Italy March 4, 2018. REUTERS/Alberto Lingria - RC1343D9C000
REUTERS

Ako pak desni centar uspije nekako skrpati dovoljan broj zastupničkih mjesta tada će novi talijanski premijer biti Matteo Salvini. Što znači da će tek formirana osovina Berlin-Pariz, s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom, imati ozbiljan problem u provedbi europskih reformi. Jer, Salvini je sve donedavno bio zagovornik i izlaska iz Eurozone. Zato će snažnog patnera dobiti Viktor Orban i desna, nacionalistička struja u EU.

Još je gora opcija moguće udruživanje PoKreta i Lige što bi imalo apsolutno destruktivan učinak na EU. Nadamo se da će se PoKret držati svojeg obećanja da ne ide u koaliciju ni sa kime. Iako su tijekom kampanje dali do znanja da nisu tome neskloni. Grillo je ondje marginaliziran, a novi lider, mlađahni Luigi Di Maio (31) bi htio za stol u Buxellesu s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, jednako su mladi.

Hrvatska ima razloga za zabrinutost. Fokusiranje EU na sukob s trećom silom (ekonomskom i vojnom) u svom članstvu u drugi bi plan bacilo pitanje Zapadnog Balkana, prije svega BiH, što je za Hrvatsku jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja. A mogući potresi u talijanskoj ekonomiji imat će izravnu posljedicu na našu privredu jer je riječ o našoj ključnoj trgovinskoj partnerici, uz Njemačku.

I jedno zapažanje. Set “povijesnih” europskih izbora počeo je prošle godine u Nizozemskoj. Gdje je desničar Geert Wilders ostvario dobar rezultat, ali ne tako dobar kako se očekivalo. I eto ga opet tavori u oporbi. U Francuskoj su desničari i populisti razbijeni pojavom Emmanuela Macrona. A onda je počeo obrat. U Njemačkoj se očekivala stabilna situacija, a vlada se dogovarala doslovce od jučer. I u Bundestag su ušli radikalni desničari, ne samo ušli nego su lider opozicije.

Da bi konačno Italija potpuno otklizala udesno. Dobro što više nema “povijesnih” izbora. A do europskih ima još dobra godina. Pa se možda stvari i poprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:02