POLITIČKI SUKOB

TEK ŠTO JE DRAMA S PUPOVCEM OKONČANA, ISKRSNUO NOVI PROBLEM U KOALICIJI 'Čovjek možda želi iskoristiti situaciju, ali jedna mu stvar mora biti jasna'

 
Andrej Plenković, Darinko Kosor i Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon dvotjedne šutnje lider SDSS-a Milorad Pupovac jučer se obratio javnosti, a iako nije povukao svoje izjave o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji i usporedbi RH s NDH, niti se za te izjave ispričao - kao što su tražili neki članovi vladajuće koalicije - još jedna u nizu političkih drama na relaciji SDSS-HDZ napokon je okončana: SDSS gotovo sigurno ostaje u Vladi.

Pupovac je rekao da će o (ne)izlasku iz koalicije odlučiti SDSS-ova tijela nakon još jedne runde razgovora s Andrejom Plenkovićem.

Ublažavanje

Ispriku ne tražim, niti bih vam je dao – sukus je njegova obraćanja u kojem je ipak znatno ublažio svoje prijašnje izjave.

- Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja tu razliku jako dobro znam i zbog nje tri decenije živim u Hrvatskoj… Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina: ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, nikad neću tražiti ispriku – rekao je. Potom je poručio da “u ovoj Vladi i koaliciji ima potencijala, a uvjeren sam i spremnosti za čvrsto djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma”, iz čega zaključujemo kako će SDSS ostati u Vladi.

Iz Banskih dvora neslužbeno su nam poručili kako bi voljeli da je Pupovac jasno izrazio žaljenje zbog svojih izjava o NDH i Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji, ali da su primijetili da je značajno reterirao od svojih ranijih izjava.

Stabilna većina

- Pupovac je rekao da ne vidi današnju Hrvatsku kao nedemokratsku NDH tvorevinu, niti kao faktor nestabilnosti u susjedstvu. To najbolje govori što on sam misli o svojim izjavama otprije dva tjedna, koje smo osudili i od kojih se ograđujemo, a to je da je riječ o neprihvatljivom opisu današnje Hrvatske. Vlada nastavlja raditi, imamo stabilnu većinu, vodit će se još razgovora s koalicijskim partnerima i Pupovcem sljedećih dana uoči početka zasjedanja Sabora.

Svima nam je cilj graditi normalno društvo bez tenzija, bez klime netrpeljivosti, za koje ova Vlada - kako i gospodin Pupovac i drugi predstavnici manjina jasno tvrde - nije odgovorna. Ali isto tako vodit ćemo računa da svi poštuju i hrvatsku državu, hrvatske simbole, hrvatski pravni sustav, bez obzira na to jesu li Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina – poručili su neslužbeno iz Vlade. Iako sve vodi prema tome da je kriza okončana i da SDSS ostaje u Plenkovićevu timu, iz Banskih dvora jučer su poručili da će konačna odluka pasti tek nakon još jednog razgovora Plenkovića i Pupovca koji će se održati idućih dana. Da je ostanak SDSS-a u Vladi jedino dobro rješenje smatraju i u HNS-u.

- Posljednjih nekoliko koalicijskih sastanaka i premijer i HNS i SDSS razgovarali su na način da nam je zajednički cilj nastavak borbe za pristojnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, što je i nama liberalima jedan od ključnih političkih ciljeva. U tom smislu promatramo i današnju konferenciju za medije Milorada Pupovca; dakle pojašnjenje njegovih izjava i želju za nastavkom dijaloga – poručili su iz HNS-a. Ostanak SDSS-a u Vladi zagovara i Pupovčev blizak suradnik Furio Radin.

- Smatram da u ovom trenutku koalicija nema alternative, nadam se da će se situacija smiriti – kaže.

Nikoga nije briga

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je Pupovcu uputila pismo u kojem ga obavještava kako s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira RH.

Čim je završila jedna koalicijska drama, počela je druga – netom nakon Pupovčeva obraćanja, izlaskom iz koalicije zaprijetio je šef HSLS-a Darinko Kosor. Nezadovoljan što Pupovac nije povukao svoje izjave o NDH i Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti, rekao je da će Središnje vijeće HSLS-a u nedjelju odlučiti hoće li napustiti koaliciju.

- Ta Pupovčeva šutnja je veliko razočaranje. Nije jasno opovrgnuo da Hrvatska nalikuje NDH. Ako SDSS ne napravi zaokret, onda ću ja kao predsjednik stranke predložiti Središnjem vijeću da napustimo koaliciju – rekao je Kosor, koji saborski klub dijeli s Branimirom Glavašem, Brankom Hrgom i Goranom Dodigom. Dok će, kako neslužbeno doznajemo, Hrg i Dodig ostati uz Plenkovića (bez obzira na to što na koncu učini HSLS), Glavaš bi mogao u oporbu.

Za nekoliko dana HDSSB će donijeti konačnu odluku o (ne)odlasku iz vladajuće koalicije a, kako neslužbeno doznajemo, ako se do tada Pupovac ne ispriča za svoju usporedbu RH s NDH, Glavaš će stranci predložiti odlazak iz koalicije.

Hoće li HSLS izaći iz koalicije Vladu, čini se, nije previše briga.

- Kosoru mora biti jasno da on ne vodi ovu koaliciju. Niti je brojčano važan. Možda iskorištava ovu situaciju, možda želi naći povod da izađe iz koalicije kako bi se odmaknuo od HDZ-a i tako pozicionirao godinu dana prije parlamentarnih izbora – poručili su.

Oporbeni političari o stanju u vladajućoj koaliciji: 'SDSS ostaje jer ta koalicija nije ideološka, nego interesna'

Iako se lider SDSS-a Milorad Pupovac jučer nije ispričao za izjave u kojima je današnju Hrvatsku usporedio s NDH i rekao da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji, oporbeni zastupnici uvjereni su da će SDSS i HDZ ostati u koaliciji.

- Ne čudim se što će SDSS ostati u koaliciji, evidentno je da je vlast čvrsto lijepilo koje ih sve drži na okupu. Koalicija se neće razvrgnuti, posebno zbog toga što Milan Bandić ima 12 ‘žetončića’, pa Plenkoviću nije o glavu hoće li SDSS ostati u koaliciji. Plenkoviću bi prema inozemstvu i EU bilo dobro da SDSS ostane u Vladi, a u odnosu na desničare u stranci bilo bi mu bolje da odu. Plenković cijelo vrijeme vodi dvije različite politike: jednu prema domaćoj, drugi prema međunarodnoj sceni - kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. Odlazak HSLS-a iz koalicije ne bi je čudio.

- Godinu dana prije parlamentarnih izbora to bi im bilo lako učiniti. Ako Dario Hrebak, koji bi uskoro trebao preuzeti HSLS, želi uspjeti, ionako će morati napraviti veliki odmak od HDZ-a - kaže čelnica GLAS-a.

Šef HSS-a Krešo Beljak kaže da SDSS i HDZ neće razvrgnuti koaliciju.

- Ta koalicija ionako nije ideološko-politička, nego interesna. SDSS ima u vlasti državne tajnike, ljude u javnim poduzećima, te sve druge pogodnosti koje idu uz to kad ste dio vlasti. Pupovac će stoga ostati. A što se tiče Kosorove prijetnje, mogu reći samo: ‘jaka stranka’. Oni čak i mogu izaći jer njihov jedan zastupnik u Saboru ništa ne znači - kaže Beljak.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin kaže da SDSS neće izaći iz koalicije “jer da su Pupovcu njegovi birači na prvom mjestu onda bi to već prije učinio”.

- Što se tiče odnosa u koaliciji nema se tu previše za reći, jer da je Pupovcu skrb za one koji su ga birali na prvom mjestu, držim da bi davno otišao iz ove koalicije - rekao je Grbin. Osvrnuo se i na jučerašnji nastup lidera SDSS-a.

- Osobno ne vidim razlog zašto bi se Pupovac ispričavao. Hrvatska ima problema s nasiljem, s mržnjom, Hrvatska ima problem s veličanjem NDH, što ne vide samo oni koji to ne žele vidjeti - kaže Grbin.

M. Š.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:40