PORAZNI REZULTATI MINISTARSTVA OBRTA

TEK SVAKI DESETI OBRTNIK ZADOVOLJAN RADOM MINISTARSTVA Velika anketa obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora (HOK) danas je izvijestila kako rezultati ankete među članstvom HOK-a pokazuje da su obrtnici daju bezrezervnu podršku zahtjevima i primjedbama HOK-a na prijedloge zakona o obrtu i zakona o PDV-u

Hrvatska obrtnička komora (HOK) danas je izvijestila kako rezultati ankete među članstvom HOK-a pokazuje da su obrtnici daju bezrezervnu podršku zahtjevima i primjedbama HOK-a na prijedloge zakona o obrtu i zakona o PDV-u, ali i da je samo jedan od deset obrtnika zadovoljan radom Ministarstva poduzetništva i obrta te da su obrtnici spremni prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a, ako ostali načini pregovaranja neće dati rezultate.

Anketa je provedena krajem travnja na području cijele Hrvatske i u njoj je sudjelovalo 8.728 članova HOK-a, što je 10,32 posto ukupnog broja obrtnika.

Većina ispitanika, njih 8.624 ili 98,71 posto, je podržala zahtjev da se zadrži dosadašnji način naplate PDV-a (po naplati računa).

Po podacima HOK-a, 94,76 posto ispitanika podržalo je zahtjev da pravne osobe koje se bave djelatnošću vezanih obrta moraju, kao i obrtnici, imati zaposlenu stručno osposobljenu osobu, a njih 94,28 posto zahtjev koji se odnosi na ukidanje prijedloga neograničenog obavljanja svih obrtničkih djelatnosti kroz domaću radinost i sporedno zanimanje.

Obrtnici također u velikoj većini, njih 8.544 ili 97,8 posto ispitanika, podržava zahtjev da samostalno donose statut svoje organizacije.

Zahtjev da visinu komorskog doprinosa određuju obrtnici samostalno, odlukama svojih skupština, podržalo je 97,48 posto ispitanika, a njih 94,7 posto podržava da u nadležnosti njihovih skupština i dalje budu izbor predsjednika HOK-a i područnih obrtničkih komora.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ističe kako su ovii zahtjevi manje važni od ostalih te da su spremni prihvatiti ponuđene prijedloge i ujedno nastojati realizirati ostale zahtjeve.

Ne protivimo se ograničenju komorskog doprinosa, već strahujemo da time neće biti osigurana dostatna sredstva za provedbu javnih ovlasti u području strukovnog obrazovanja kao i za povećanje konkurentnosti hrvatskog obrtništva, što je posebice važno u trenutku stupanja Hrvatske u EU, kazao je.

Ranogajec ističe i kako im način izbora predsjednika nije toliko bitan, ali im je sporna cijena izbora i pitaju se tko će to financirati i na koji način će se budući kandidati predstaviti obrtnicima cijele Hrvatske.

Na pitanje misle li da Ministarstvo poduzetništva i obrta čini dovoljno za opstanak hrvatskog obrtništva, podršku Ministarstvu dalo samo 1.009 ispitanika, odnosno 11,55 posto, što je, smatraju u HOK-u, vrlo zabrinjavajuće.

Vrlo smo iznenađeni tolikim povećanjem nezadovoljstva članstva prema resornom Ministarstvu, jer je osnivanje ministarstva bio jedan od zahtjeva obrtnika upućenih budućoj vlasti prije zadnjih parlamentarnih izbora. Stoga pozivamo Ministarstvo da bude u službi obrtnika, a ne protiv njih, kaže Ranogajec.

Rezultati ankete pokazali su i da je 7.560 ispitanika, ili njih 86,78 posto, spremno javnim prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a, ako ostali načini pregovaranja neće dati rezultate.

"Pozdravljamo tako značajnu podršku vodstvu HOK-a i spremnost obrtnika da, ukoliko je potrebno, i javnim prosvjedom kao krajnjim rješenjem, ukažu na potrebu stvaranja kvalitetnog zakonskog okvira za poslovanje obrtnika", kazao je Ranogajec poručujući i kako su spremni na dijalog te ponovno pozivaju Ministarstvo i ministra Marasa da uvaže stavove HOK-a i još jednom saslušaju prijedloge i argumente obrtnika.

"Prosvjed obrtnika bio bi presedan u novijoj hrvatskoj povijesti, budući da bi, umjesto radnika, prosvjedovali poslodavci", zaključuje Ranogajec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04