OSVOJIO 201 PREFERENCIJALNI GLAS

TEPEŠ DOŽIVIO TOTALNI IZBORNI DEBAKL, ALI SMIJEŠI MU SE VRLO UGLEDNA I MASNO PLAĆENA FUNKCIJA Šef HSP AS-a ide kao zamjenik u Europski parlament?

Ivan Tepeš
 Damjan Tadić / EPH

Hrvatski eurozastupnici, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i politički tajnik Davor Ivo Stier i Ivana Maletić, autorica izbornog programa na koju Plenković prema nekim informacijama računa kao moguću ministricu, osvajanjem mandata u Hrvatskom saboru i mogućim HDZ-ovim formiranjem Vlade sasvim izgledno će morati dati ostavke u Europskom parlamentu.

Ukoliko njih troje oslobode mjesta u EP-u, u Bruxellesu i Strasbourgu umjesto njih bi se mogli naći oni kandidati koji su imali najveći broj osvojenih glasova od onih koji nisu ušli u Ep na prošlim izborima, a to su Ivica Tolić iz HDZ-a, Ivan Tepeš iz HSP-a AS i sadašnja veleposlanica Bosne i Hercegovine u Rimu Željana Zovko. Oni su sljedeći na listi koju je za tzadnje europske izbore sastavio HDZ.

Inače, Ivan Tepeš doživio je potpuni debakl na prijevremenim parlamentarnim izborima: šef HSP AS-a u X. izbornoj jedinici osvojio je samo 201 preferencijalni glas, za razliku od šefa HDZ-a Plenkovića koji je osvojio 33.265 glasova, Davora Stiera sa 12.845 glasova i Ivane Maletić sa 11.242 glasova.

Zastupnici EP-a, pogotovo oni iz redova Europske pučke stranke (EPP), sa zanimanjem prate kakva će biti politička sudbina Andreja Plenkovića i Davora Stiera jer će, ako se vrate u Hrvatsku, ostaviti važne funkcije u odborima EP-a. Plenković je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i šef izaslanstva za Ukrajinu, a Stier kao koordinator među članovima također uživa veliki ugled u EPP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49