POUČNI PRIMJER

TERETE GA ZA DUG KOJI NIJE NAPRAVIO Prijeti mu ovrha za režije u stanu koji je prodao još prošle godine: 'Oblio me znoj kad sam otvorio kuvertu...'

 Josko Ponos / Ilustracija / CROPIX

Prije nego što prodaju svoj stambeni prostor, prodavatelji su dužni svesti sve račune na nulu. No čak i kad to učine, još se nisu zauvijek riješili mogućnosti da budu ovršeni za neki režijski trošak učinjen u toj nekretnini. Naime, ako prethodno nije proveo zamjenu podataka u svim komunalnim tvrtkama, može ga se teretiti za neplaćene račune - njega, ne novog vlasnika, piše Glas Slavonije. Na svojoj je koži to osjetio Osječanin D. M. (podaci poznati redakciji) koji je prodao stan još prije godinu dana, pa je njegov šok bio razumljiv kad je nedavno primio obavijest s prijedlogom za ovrhu.

- Nakon što sam prodao stan, nisam imao razloga više dolaziti na tu adresu, tim više što sam poplaćao sva dugovanja do datuma do kad sam bio vlasnik. Kad sam nedavno otvorio kuvertu i vidio da ću biti ovršen zbog duga od 300-tinjak kuna, najprije sam mislio da je riječ o čistoj pogrešci. Nisam bio u pravu, dapače - oblio me znoj kad sam doznao da nisam dužan samo za vodu, nego da mi prijeti i ovrha za račune za gradsko grijanje i komunalnu naknadu - prepričava svoje neugodno iskustvo 35-godišnji Osječanin. Dodaje kako je puka sreća što kupca poznaje otprije i s njim je ostao u kontaktu. Odmah ga je kontaktirao i rekao da podmiri račune, jer će u protivnom on, koji odavno nije vlasnik, morati platiti njegove dugove.

HEP Toplinarstvo

Da ovo nije izdvojen slučaj potvrdili su Glasu Slavonije i u HEP Toplinarstvu, gdje se doznaje kako je bilo čak i slučajeva sudskih tužbi zbog nastalog duga novoga vlasnika koji nije uopće prijavljen kao krajnji kupac. Naime, ondje nemaju podatke o novom vlasniku sve dok oni sami ne obave promjene, a to je potrebno učiniti u roku od osam dana od dana nastale promjene. Sve do prijave promjene za dug se može teretiti i novi i stari kupac.

- HEP Toplinarstvo obavlja promjene krajnjih kupaca toplinske energije na temelju pisanoga zahtjeva i relevantne dokumentacije kojom se dokazuje promjena vlasništva nad prostorom. Može ga dostaviti prethodni ili novi vlasnik prostora, ali i ovlašteni predstavnik suvlasnika, odnosno pravna ili fizička osoba ovlaštena od vlasnika prostora za prijavu promjene vlasništva. Uz zahtjev je potrebno priložiti neki od dokumenata - kupoprodajni, darovni, ugovor o uzdržavanju, rješenje o nasljeđivanju, zemljišno-knjižni izvadak (vlasnički list) ili ugovor o zakupu poslovnoga prostora. Prijavljena promjena, uz dostavljenu relevantnu dokumentaciju, primjenjuje se od sljedećeg mjesečnog obračuna toplinske energije - objasnio je za Glas Slavonije Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva, gdje su imali i slučajeva sudskih tužbi zbog nastaloga duga te izostanka promjene podataka.

Vodovod

Da je svejedno tko prijavi promjenu matičnih podataka, no da svakako to treba učiniti u najkraćem mogućem roku, poručuju i u Vodovodu. Krešimir Tolj, voditelj Odjela naplate i informiranja korisnika, kaže kako je potrebno priložiti dokumente koji dokazuju osnovu za prijenos vlasništva, a strukturirani obrazac moguće je preuzeti i na internetskim stranicama tvrtke. Kao dokaz stupanja u posjed, poželjno je imati zapisnik o primopredaji.

- Za obveze nastale korištenjem vodnih usluga do dana primopredaje odgovara dotadašnji, a nakon toga datuma novi korisnik - rekao je Tolj.

Stoga, ovaj je slučaj vrlo dobar primjer svima u slučaju da prodaju svoju nekretninu. Naime, obveze ne prestaju nakon podmirenja svih dugovanja na dan promjene vlasnika. Samo izmjenom matičnih podataka sigurni ste od ovrha za neplaćene račune za usluge koje vi niste koristili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:20