TRAŽI SE HITNA INTERVENCIJA

Teške optužbe na račun velikih lanaca: 'Kupe 100 kila domaćeg buta i tonu uvoznog pa sve pomiješaju i tvrde da je hrvatsko. Sve ćemo ih razotkriti!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.06.2018. u 12:25

Dolnje selo, 250208.
Seosko imanje Konjecic, djelatnik Hrvatskog stocarskog centra Branko Hizar; vodi uzgojno vodjenje popisa obiljezenih grla i ispituje proizvodna svojstava svih vrsta i pasmina domacih zivotinja, obradjuje uzgojno-selekcijske podatake i radi izracune uzgojnih vrijednosti za sva maticna grla, izdaje potvrde o podrijetlu za uzgojno valjana grla prilikom stavljanja u promet, svinje.
Foto: Ranko Suvar / Cropix
Ranko Šuvar / CROPIX

Ilustracija

Strana svinjetina upitne je kakvoće, potencijalno zdravstveno neispravna, a u pojedinim hrvatskim trgovačkim lancima deklarira se i prodaje kao domaća, upozorili su u nedjelju u Bjelovaru iz Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS).

Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić je na konferenciji za novinare od potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zatražio hitnu intervenciju kako bi se takvo meso maknulo iz prodaje.

"U hrvatske trgovačke centre dolazi meso koje nema sljedivosti i nema ispravnu oznaku porijekla, a obično se prodaje po akcijskim cijenama. Mi smo jedan od trgovačkih centara već kontaktirali, a kontaktirat ćemo i ostale, ali tu mora uslijediti nadzor nadležnih inspekcija da se to meso hitno ukloni s polica", naglasio je Mlinarić. Naveo je i kako su već zaprimili nekoliko prijava protiv trgovačkih lanaca te ih proslijedili nadležnim inspekcijama.

Po njegovim riječima, trgovački lanac kupi od dobavljača 100 kilograma domaćeg buta i tisuću kilograma uvoznog, a prodaje sav but kao domaći jer je ili samljeven u Hrvatskoj.

"Kad dođete u trgovački lanac sa skoro svakoga paketa vrišti hrvatska zastava, a uvoz svinjskog mesa je enorman. Kako bi ovo spriječili, odlučili smo se organizirati i javno razotkrivati trgovine koje to rade", najavio je Mlinarić.

Kazao je i kako se u Hrvatskoj godišnje proizvode 700 tisuća komada svinja, a godišnje zakolje 2,5 milijuna komada, pa ispada da gotovo 70 posto svinjetine nije domaća, a deklarira se kao domaća. Na taj način dovodi se u pitanje život i zdravlje hrvatskih građana, upozorio je Mlinarić.

Trgovačke kanale koji robu dovode do kupaca predsjednik NHS-a smatra jednim od glavnim krivaca za "izdisaj" hrvatske poljoprivredne proizvodnje. "Ne tražimo nemoguće, tražimo od trgovačkih lanaca da se ponašaju jednako prema poljoprivredi kako se ponašaju u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i ostalim EU zemljama", zaključio je Mlinarić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo