ISKAZ NOVOG ZAMJENIKA MINISTRA

Tigar: Dobio sam 10.000 kn iz HDZ-a na ruke i vratio ih

 Damjan Tadic / CROPIX

Novi zamjenik ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, Davor Blažević zvani Tigar, lako bi mogao biti jedan od ključnih svjedoka Sanaderove obrane u ponovljenom postupku za Fimi-Mediju.

Naime, Vrhovni je sud prvu nepravomoćnu osuđujuću presudu Sanaderu i HDZ-u ukinuo najviše zbog problematike vezane uz tvrdnje Mladena Barišića da je Sanaderu u kuću u Kozarčevu donio dva milijuna eura u torbi. Davor Blažević, koji je bio šef Sanaderova osiguranja, pak, na sudu je opovrgnuo mogućnost da Barišić prođe kontrolu osiguranja a da mu ne pregledaju torbe.

Proturječni iskazi

No, osim te tvrdnje o primopredaji dva milijuna eura, Blažević je na sudu rušio i sve druge USKOK-ove inkriminacije o događajima kojima je, prema riječima Mladena Barišića, prisustvovao. Osim o kontroli u kući u Kozarčevoj, Blažević je također opovrgnuo i Barišićeve tvrdnje da je bez kontrole mogao ući u zgradu Vlade (i tamo predavati novac) te je opovrgnuo i Barišićevu tvrdnju da je ovaj predsjedniku HDZ-a BiH Boži Ljubiću u Blaževićevoj prisutnosti predao 1,2 milijuna kuna u jednom restoranu u Tučepima. No, i Blaževićeve tvrdnje na suđenju je opovrgnuo bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji se sam javio USKOK-u kao svjedok, te rekao da je, kad je on dolazio u Vladu kao glavni ravnatelj policije, u najmanje tri navrata vidio Barišića da ulazi u Vladu bez ikakvog pregleda.

Zanimljivo je da je u prvoj osuđujućoj presudi koju je, pak, ukinuo Vrhovni sud sutkinja Ivana Čalić ocijenila da Davor Blažević svojim iskazima štiti Sanadera. Njegovi iskazi u bitnom se svode na demantiranje navoda Mladena Barišića i onih okolnosti koje terete Sanadera. Blažević se na suđenju u slučaju Fimi-Media spominje i u vezi s jednom spornom isplatom, krajem 2008. Tada je, premda je bio zaposlenik MUP-a, na ruke dobio 10.000 kuna iz HDZ-a, a novac mu je predala tadašnja blagajnica stranke Branka Pavošević iz tzv. crnoga fonda stranke.

Jednokratna isplata

Svjedočeći na suđenju u slučaju Fimi-Media, Blažević je potvrdio primitak novca za koji je Branka Pavošević potpisao i isplatnicu, no pojasnio je da se radilo o jednokratnoj isplati koja mu je trebala za putne troškove, a budući da je bio vikend te nije mogao podići akontaciju u MUP-u, novac mu je isplaćen u HDZ-u. No, novac je, kaže, vratio HDZ-u kad ga je razdužio u MUP-u. Rekao je i da se radilo o izuzetnoj situaciji, odnosno iznenadnom putu premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:45