STUDENT DIGI AWARDS

TIM IZ PULE PREDSTAVLJA µSCOPE 'Napravili smo prvi hrvatski 3D printani mikroskop'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Ovaj je izum okupio sve studente pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, i to još prije tri i pol godine.

Tada je taj svestrani tim s raznih fakulteta, koji djeluje u Puli pod vodstvom docenta Svena Maričića, razvio µSCOPE - prvi hrvatski 3D printani mikroskop koji je u te tri godine prikupio velik broj raznih nagrada, među kojima je i Teslino jaje, prestižna nagrada za najbolji hrvatski startup u području društvenih inovacija. I već su izrađena tri prototipa mikroskopa budući da se kroz rad s njime vidjelo u kojim ga sve segmentima treba usavršiti.

Kako nam pojašnjavaju Ivan Veljović, Dalen Bernaca, Ivana Mohorović i Mieta Bobanović, koji čine ovaj tim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, µSCOPE je izrađen tehnologijom 3D tiska od ekološki prihvatljivog materijala. Cilj je učiniti mikroskopsko proučavanje široko dostupnim za djecu predškolske dobi i tako poticati znatiželju. Specifičan je i po tome što je izrađen u obliku glagoljičkog slova S, čime se željelo istaknuti gdje je izumljen.

Ovaj mikroskop spada u inovaciju i zaštićeno je intelektualno vlasništvo Sveučilišta i na njemu je radio multidisciplinarni tim koji čine studenti odjela za proizvodno strojarstvo, informatiku, ekonomiju te kulturu i turizam. Interdisciplinarni tim je osnovan radi bolje sinergije koju je profesor Maričić koordinirao. Svatko je pridonio znanjem iz svog polja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:30