POLICIJA TRAGA ZA 24-GODIŠNJAKOM

TJEDAN DANA NAKON BRUTALNOG UBOJSTVA MLADOG TORCIDAŠA OBJAVLJENI NOVI DETALJI KOBNE VEČERI U STOBREČU Evo što je prethodilo sukobu dvojice mladića

Ubijeni Ivan Mate Blažević (lijevo u krugu) i policijski očevid (veća fotografija)
 CROPIX

Šest je dana prošlo od ubojstva 23-godišnjeg Ivana Mate Blaževića, zvanog Blato, a splitska policija još uvijek traga za godinu dana starijim Nikolom G.J. koji je osumnjičen da ga je usmrtio u Stobreču, piše Slobodna Dalmacija.

Ispred kuće mladića koji je u bijegu još uvijek dežura policijska ophodnja, ali iluzorno je očekivati da će se on pojaviti u svojem domu. Iako su pretražene sve potencijalne lokacije na kojima bi se mogao skrivati, od nekoliko mjesta po Splitu i Hvaru do kuće njegove obitelji u selu kod Trilja, njemu još nema ni traga.

Također, "utihnula" je i sva njegova mobilna komunikacija s obitelji i prijateljima, pa su se i tu istražitelji našli pred zidom.

Kako smo doznali u neslužbenom razgovoru s osobama bliskima istrazi, čini se da dosad prikupljene izjave svjedoka upućuju na to da je pokojni Blažević započeo sukob u kafiću "Reket" tog jutra nakon fešte svetog Lovre. Naime, već se pisalo da su njih dvojica imala "bliski susret" nekoliko mjeseci prije ove tragedije u Žrnovnici te da je Nikola tada izvukao deblji kraj, odnosno da su ga pretukli Blažević i njegova ekipa, i to navodno teleskopskim palicama.

Priča se da je i tada sa sobom imao nož, no nije ga stigao izvući, a policija tada nije bila obaviještena o tome što se događalo.
Te noći nakon stobrečke fešte, Nikola je s prijateljem i dvjema djevojkama, kad se prestalo točiti piće u mjesnom parku, nakon dva sata, došao u navedeni kafić na teniskim terenima. Za šankom je već sjedio Blažević i nekoliko njegovih prijatelja, a netko od njih pokušao ih je čak i pomiriti govoreći im da zaborave što je prije bilo.

Dvije djevojke

No, Nikola očito nije bio sklon tako lako oprostiti Blaževiću što ga je pretukao pa se okrenuo da će otići iz lokala. U tom trenutku, barem prema iskazima nekih svjedoka, Blažević kreće za njim i agresivno odguruje djevojke kako bi došao do Nikole koji je već bio na terasi lokala. Je li htio porazgovarati s njim ili ga udariti, još se ne zna, no Nikola tada poseže za nožem i snažno ubada Blaževića u lijevu stranu prsa. Nož mu ostaje u ruci, a navodno je vlasnik kafića skočio i pokušao mu ga oduzeti, ali nije uspio, nego se u naguravanju porezao.

Nikola potom bježi u smjeru Kamena, ne stiže ni sjesti u automobil kojim je došao, a njegov prijatelj trči prema TTTS-u. Jednoj od djevojaka pozlilo je od krvavog prizora.

– Nije mi jasno zašto taj momak bježi i krije se toliko dugo ako je sve to bilo ovako kako svjedoci kažu, pa to ide njemu u prilog. Ovakvim otezanjem i skrivanjem samo sebi pogoršava situaciju u kasnijem postupku – komentirao nam je jedan iskusni bivši policajac.

Iako se nakon ubojstva pričalo da je Nikola "dobar i pristojan" momak koji nije imao problema sa zakonom, o čemu svjedoči i "čista" evidencija o osuđivanosti, doznajemo ipak da to nije baš uvijek bilo tako te da mu je kao maloljetniku 2010. godine na Općinskom sudu u Splitu bila izrečena mjera pojačane skrbi i nadzora.

'Dobar i pristojan'

Naime, dvije godine prije, kad je imao 15 godina, bio je kazneno prijavljen za nanošenje teške tjelesne ozljede, nasilničko ponašanje te iznudu. S još jednim mladićem (kojem, pak, to nije bio prvi takav slučaj) tada je iznuđivao novac od jednog dječaka, koji je od straha iz kuće ukrao oko 9000 kuna.

Bio je također prijavljen i za posjedovanje marihuane, no ta je prijava odbačena jer je već imao izrečenu navedenu mjeru.
Tada je još s obitelji živio u splitskoj Radunici, no prije nekoliko godina odselili su se u Strožanac. Kako smo doznali, kretao se u društvu mladića s podebljim policijskim dosjeima, od kojih su neki već služili kazne zbog ubojstva nožem ili imaju optužnice zbog pokušaja ubojstva, također nožem, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:11