SIGURNOST PRIJE SVEGA

Tjelohranitelji čuvaju Plenkovića i u Saboru, zastupnici oporbe: 'Od koga ga brane, od nas?'

Damjan Tadić / CROPIX

U saborskoj službi tvrde da je premijerovo osiguranje sve dogovorilo sa saborskom stražom

Ugrožavaju li saborski zastupnici sigurnost premijera Andreja Plenkovića s obzirom da se policijski tjelohranitelji zaduženi za njegovu sigurnost ne odvajaju od njega čak ni kad boravi u dvorani za sjednice Hrvatskoj sabora i prostorijama u kojima se održavaju sjednice saborskih odbora?

Da se policija ne odvaja od premijera prvi put je upalo u oči u siječnju ove godine kad je nakon višesatne rasprave zastupnik Mosta Nikola Grmoja premijeru dobacio “anemični”, čime je toliko isprovocirao Plenkovića da je krenuo prema njemu, no tjelohranitelji su trenutačno reagirali i ispriječili se između njih.

Ovo se pitanje ponovo nametnulo u petak kad se vidjelo da su na sjednicama saborskih odbora, gdje se raspravljalo o novim ministrima, i premijerovi tjelesni čuvari.

Otišli bi na kavu

Na društvenim mrežama reagirali su neki bivši saborski zastupnici koji tvrde da vojska i policija ne bi smjeli ulaziti u zgrade parlamenta jer oni imaju svoje osiguranje.

- Koliko pamtim, u Saboru je bila soba u kojoj su ti zaštitari štićenih osoba boravili dok su im šefovi imali posla u Saboru - kazala je na Facebooku bivša zastupnica Marija Lugarić.

Kakva su bila pravila pitali smo i bivšu premijerku Jadranku Kosor koja je rekla da bi njezini tjelesni čuvari došli s njom do vrata sabornice ili koje druge prostorije u Hrvatskom saboru, ali nikad ne bi ušli.

- Moji tjelesni čuvari nikad nisu ulazili u sabornicu. Nakon što bi me dopratili do vrata, otišli bi na kavu ili bi ostali ispred njih sa saborskom stražom - rekla je bivša premijerka koja nije mogla reći je li to tako bilo regulirano pravilnicima, ili je to bilo nepisano pravilo.

Nikola Jelić, glasnogovornik bivšeg premijera Zorana Milanovića, također tvrdi da osiguranje nikad nije ulazilo u sabornicu niti bilo koju dvoranu Sabora u kojoj bi se održavale sjednice ili sastanci.

- Osiguranje bi Milanovića dok je bio premijer dopratilo do zgrade Sabora i ne bi išli dalje - kaže Jelić.

Kakva su sada pravila pitali smo voditeljicu Službe za medije u Saboru, Marinu Buntić Juričić, koja kaže da su ona rezultat dogovora premijerova osiguranja sa saborskom stražom.

Prijava straži

- Prema Odluci o mjerama sigurnosne zaštite Hrvatskoga sabora, policijski službenici, koji radi obavljanja službene zadaće dolaze u objekte Hrvatskoga sabora, moraju se javiti u zapovjedništvo Straže Hrvatskoga sabora te upoznati zapovjednika o razlozima dolaska, što se ne odnosi na policijske službenike u tjelesnoj pratnji štićenih osoba Hrvatskoga sabora u skladu s posebnom odlukom predsjednika Hrvatskoga sabora - kaže Buntić Juričić, dodajući kako je dopušten ulazak tjelesne pratnje štićenih dužnosnika s naoružanjem.

Osobe u tjelesnoj pratnji stranih državljana mogu, međutim, ući u zgradu bez naoružanja ili prema reciprocitetu.

- Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, u okviru osiguranja i zaštite štićenih osoba, nadležna jedinica MUP-a mjere neposrednog tjelesnog osiguranja može provoditi u suradnji s nadležnim jedinicama SOA-e, Ministarstva obrane i OSRH-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Straže Hrvatskoga sabora - kaže još Buntić Juričić i objašnjava da je na MUP-u i saborskoj straži dogovoriti se kako će se štititi premijer.

- Po prirodi stvari, ne možemo vas izvijestiti o detaljima kretanja djelatnika neposrednog osiguranja štićenih osoba u zgradi Hrvatskoga sabora - zaključila je temu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo