SADA JE SVE JASNIJE

Deset je sigurnih u kadrovskoj križaljci, doznajemo koja nova imena se spominju

Imena novih/starih ministara još nisu potvrđena, a konačnu odluku donijet će Andrej Plenković idući tjedan
Zdravko Marić, Davor Božinović, Tomislav Ćorić, Vili Beroš, Tomo Medved
 Hanza Media

Nova Vlada Andreja Plenkovića, koja bi se nakon izglasavanja u Saboru, koji će zasjedati i ljeti, trebala oformiti već tijekom ovog mjeseca, imat će najviše 15 ministarstava, a u njoj bi trebalo biti i najmanje pet žena, više nego dosad, doznajemo.

Imena novih/starih ministara još nisu potvrđena, niti se precizno zna koja će se ministarstva ukidati i pripajati postojećima, a konačnu odluku donijet će Andrej Plenković idući tjedan.

No, u razgovoru s više sugovornika iz Vlade i HDZ-a doznajemo koje su ideje na stolu i kako bi mogla izgledati 15. Vlada HDZ-a, HSLS-a, nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista.

Spajanja

Kao što smo već najavljivali, spajat će se resori branitelja i obrane, a to Ministarstvo obrane i hrvatskih branitelja trebao bi voditi Tomo Medved, aktualni ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a koji je svoju težinu dokazao i na proteklim izborima. Medved bi u tom slučaju bio i potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost. Iako postoje struje unutar Ministarstva hrvatskih branitelja koje govore da se taj resor ne bi trebao ukidati, u vrhu HDZ-a kažu da je pitanje branitelja praktički riješeno novim zakonom i da je svugdje u svijetu uprava za veterane dio Ministarstva obrane. Izgledna je i opcija da se spajaju resori pravosuđa i uprave, a na čelu tog Ministarstva bio bi Ivan Malenica, sadašnji ministar uprave koji ima podršku Plenkovića i koji je na ovim izborima dobio preko 12.000 preferencijalnih glasova. Od svih mladih ministara koji su došli među zadnjima u aktualnu Vladu premijer najviše respektira Josipa Aladrovića, koji će sasvim sigurno preuzeti dva resora, rad i mirovinski sustav te socijalnu skrb, koji će biti jedno ministarstvo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) mogao bi preuzeti Radovan Fuchs, ako on to bude htio, iako postoji ideja da ovo ministarstvo nakon Blaženke Divjak preuzme i Ivana Franić, dosadašnja državna tajnica u MZO-u.

image
Sigurni ministri

No, s druge strane, postoje ideje i da se kultura pripoji resoru znanosti i obrazovanja. Ako ne bude tako, Ministarstvo kulture bi i dalje vodila Nina Obuljen Koržinek. Megaministarstvo gospodarstva i energetike trebao bi preuzeti Tomislav Ćorić, osoba koja uživa ogromno Plenkovićevo povjerenje, a on je bio zadužen i za pisanje izbornog programa.

image
Sigurni ministri

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prema zadnjim informacijama, ne bi više vodio Marko Pavić, već se tu kao logično rješenje spominje Nikolina Brnjac, sadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), koje bi i dalje trebalo ostati u rukama Gordana Grlića Radmana. Inače, MVEP se Brnjac nudilo i prije dolaska Radmana, nakon što je Marija Pejčinović Burić otišla na poziciju glavne tajnice Vijeća Europe, no ona se navodno na tome zahvalila.

Nova lica

Kao moguća ministrica regionalnog razvoja spominje se i Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, slavonski HDZ-ovci žele barem jednog svog ministra, a zanimljivi su im resori poljoprivrede ili regionalnog razvoja. Budući da je Tugomir Majdak, koji se spominjao kao mogući novi ministar poljoprivrede, izgleda ispao iz igre i ostat će državni tajnik, moguće je da će Slavonci dati svog ministra ili ministricu poljoprivrede.

image
Potencijalni ministri

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, prema zadnjim informacijama, ne bi se ukidalo, a tu je dvoje kandidata koji bi trebali voditi obnovu Zagreba nakon potresa. Riječ je o sadašnjem ravnatelju Državne geodetske uprave Damiru Šanteku ili o Mirjani Čagalj, potpredsjednici HGK za graditeljstvo i promet, koja je među prvima s građevinarima izašla na ulice Zagreba nakon potresa kako bi vidjela razmjere štete.

image
Mirjana Čagalj, graditeljstvo i prostorno uređenje
Zeljko Puhovski/Cropix

Čvrsto jezgro

Plenkovićevi najvažniji ministri u budućoj Vladi zasigurno će i dalje biti Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija koji je već počeo pripremati novu poreznu reformu koja bi trebala startati s 1. siječnja 2021., a očekuje ga i deficit proračuna od 25 milijardi kuna.

Tu je i HDZ-ova zvijezda izbora Vili Beroš, koji je u Dalmaciji dobio preko 35.000 preferencijalnih glasova, više i od Plenkovića, koji će zasigurno i dalje ostati ministar zdravstva. Na čelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prema svemu sudeći, i dalje će biti Oleg Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 11:37