BLEIBURG 2019.

TKO ĆE SE SVE U SUBOTU POJAVITI NA KOMEMORACIJI? Medved i Kuščević idu u ime Vlade, Brkić tvrdi: 'Idem i bit ću, ako Bog da, obični hodočasnik'

 Goran Mehkek, Boris Kovacev, Damjan Tadic, / CROPIX

Komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama križnog puta ove će se godine održati bez predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je vratio saborsko pokroviteljstvo, ali i bez prisustva najviših državnih dužnosnika.

Premijer Andrej Plenković neće se u subotu 18. svibnja pojaviti na komemoraciji u Bleiburgu jer će toga dana ugostiti njemačku kancelarku Angelu Merkel, a angažirat će se i oko dolaska Manfreda Webera, spitzenkandidata EPP-a za novog predsjednika Europske komisije, na HDZ-ov predizborni skup.

U ime Vlade u Bleiburg će otići ministar branitelja Tomo Medved koji je bio i prošle godine, te ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Poklonit će se žrtvama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Bleiburg je otišla prošloga tjedna, i to po istom obrascu po kojem odlazi u Jasenovac, dakle sama i mimo bilo kakvih protokola. No, kako se njen odlazak poklopio s obilježavanjem Dana oslobođenja Zagreba, predsjedničin čin nije kod svih dobro primljen, a osobito su ga žestoko osudili antifašisti. No, kako je na putu u Kanadi i vraća se u subotu, ima opravdanje za raniji odlazak u Bleiburg. U ime predsjednice u subotu će izaslanica biti predstojnica Ureda predsjednice Ana Marija Kirinić. Budući da je ona bila izaslanica predsjednice države i u Jasenovcu, iz ureda Grabar-Kitarović time se želi poslati poruka da šefica države jednako gleda na sve žrtve.

A poruku isključivo žrtvama želi poslati i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji će danas obići tri mjesta masovnog stradavanja - Tezno, Bleiburg i Macelj. Time, pojašnjavaju u Uredu predsjednika Sabora, Jandroković šalje poruku osude zločina i odlazi se pokloniti isključivo žrtvama. S Jandrokovićem će se žrtvama pokloniti i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, dok će u subotu na komemoraciji kao izaslanik predsjednika Sabora nastupiti Ante Sanader. Na pitanje zašto baš Sanader, odgovaraju kako je on dugogodišnji zastupnik, a bio je i potpredsjednik Sabora u 8. sazivu Sabora.

Najniži rang

O Milijanu Brkiću, trećem HDZ-ovu potpredsjedniku Sabora, kao potencijalnom izaslaniku predsjednika Sabora se ne govori. Njegovo se ime čak ni ne izgovara, a svi se ponašaju kao da se podrazumijeva da ga je kaznena prijava koju je policija podnijela protiv njega i njegova brata radi nelegalnog uhođenja bivše supruge i druge ženske osobe, potpuno politički diskvalificirala.

A još je prošle godine Brkić na Bleiburgu sjedio u prvome redu u društvu s Jandrokovićem, ministrom Goranom Marićem koji je bio izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović, te ministrom branitelja Tomom Medvedom koji je bio izaslanik premijera Plenkovića. Brkić će, potvrdio nam je, i ove godine otići u Bleiburg, ali tamo neće predstavljati nikog.

- Naravno da idem i da ću biti, ako Bog da, u svojstvu običnog hodočasnika, kao i svake godine - ističe Brkić.

Premda je upravo Jandroković isticao kako je važno da Sabor bude pokrovitelj komemoracije žrtvama partizanskog zločina, te osuđivao bivšu SDP-ovu vlast koja je to bila ukinula i donedavno tvrdio da će otići u Bleiburg, na kraju ispada da će Sabor u subotu biti zastupljen s najnižim rangom predstavnika.

Taj su element uočili i u Uredu predsjednice, pa se pitaju treba li onda u Bleiburg ići predstojnica Ureda ili bi trebao otići netko nižeg ranga. Pitanje se dodatno nameće jer nisu poznati pravi razlozi zbog kojih će predsjednik Sabora zajedno s Reinerom ranije obići mjesta stradavanja.

Za pretpostaviti je da si Jandroković ne želi ponovo priuštiti iskustvo kakvo je imao prošle godine kada se počelo zviždati već na najavu njegova govora, a zvižduci i povici “izdajico” i “Istanbulska konvencija” su uslijedili i nakon što je uzeo riječ.

Neugodnosti

Zvižduci i neugodnosti ne trebaju mu usred predizborne kampanje, no moguće je kako su na njegovu odluku da se ne pojavi na komemoraciji utjecale procjene po kojima se mogu očekivati provokacije i isticanje ustaških simbola. Budući da je Sabor pokrovitelj, prisustvo njegova čelnika na skupu koji veliča fašizam, može se shvatiti kao da ga aktualna vlast odobrava, a to Plenkovićevom timu ne treba.

Tajne službe bi konačnu informaciju o procjeni rizika od provokacija i političke zlouporabe komemoracije, predsjednicima Sabora, Vlade i države trebale staviti na stol najkasnije u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:12