POVRATAK BIVŠEG PREMIJERA

TKO ĆE SVE PODRŽATI MILANOVIĆA? Raspitali smo se kod većine parlamentarnih stranaka, reakcije su oprečne: 'Ako ga HNS podrži, onda nema podršku Glasa'

Lijevi spektar birača ima svoje potrebe i tu za Milanovića sigurno postoji potencijal, kaže Pupovac
 Goran Mehkek / CROPIX

Kandidatura bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, iako se već tjednima očekivala, izazvala je velike reakcije na političkoj sceni. Nitko od političkih aktera nije ravnodušan prema činjenici da nekadašnji premijer ulazi u predsjedničku utrku kao najveći konkurent aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

U predsjedničinu Uredu na Pantovčaku neslužbeno kažu kako Milanovićeva kandidatura nije nikakvo iznenađenje, jer se to očekivalo, a samo je bilo pitanje kada će to objaviti. Na naše pitanje očekuju li možda radikaliziranje političke scene u kampanji i podjelu na "mi ili oni", kao što smo imali za jedne parlamentarne izbore, odgovaraju da ne očekuju.

- Kao što je predsjednica već rekla da ne podcjenjuje nikoga od kandidata kada su je pitali za Miroslava Škoru, tako misli i o Milanoviću, i to se može primijeniti na svakog kandidata koji će sudjelovati na izborima - poručuju s Pantovčaka.

Predsjednik Mosta i nekadašnji potpredsjednik Vlade u doba Tomislava Karamarka, Božo Petrov, koji ima iskustvo i pregovora s Milanovićem, kaže da se svatko u ovoj državi može kandidirati, pa tako i on, samo što o Milanoviću nema lijepe riječi.

- Ne znam što bih trebao misliti o čovjeku koji je bio poprilično loš predsjednik Vlade i čiji nekadašnji ministri i predstojnik Ureda drže većinu HDZ-ovoj Vladi - poručio je Petrov.

Iz HNS-a pak Milanoviću neslužbeno poručuju da im se javi ako želi njihovu podršku.

- Želimo mu puno uspjeha, a ako želi da mu pomognemo, čekamo da se javi pa ćemo ga podržati ako on to želi - poručuju iz HNS-a.

No, ako Milanović uz SDP bude i HNS-ov kandidat, neće dobiti podršku od Glasa. Predsjednica te stranke Anka Mrak Taritaš kaže da smo dosad imali kampanju bez kampanje te kako se moglo očekivati da će se kandidirati.

- Milanović bi trebao tražiti podršku svih stranaka koje idu od centra prema ljevici i mi nemamo problema razmotriti tu podršku. No, ako bude kandidat HNS-a, mi u tome nećemo sudjelovati jer bi bio kandidat stranke koje je prevarila birače, koalicijskog partnera i njega samoga. Tu nećemo sudjelovati, kao što ne bismo sudjelovali ni u jednom projektu gdje su Bandić i njegovi 'žetončići' - poručuje Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak "svim srcem" podržava predsjedničku utrku bivšeg premijera Zorana Milanovića.

- Milanovićevu kandidaturu za predsjednika RH osobno od sveg srca pozdravljam. Vjerujem da će to potvrditi i središnja tijela stranke, tim više što je Glavni odbor HSS-a u subotu jednoglasno uskratio bilo kakvu mogućnost podrške HSS-a Kolindi Grabar-Kitarović, ali i bilo kojem drugom kandidatu HDZ-a ili njihovih trabanata - poručio je jučer Beljak. Dodao je kako vjeruje da tijela HSS-a ni s čim posebnim neće uvjetovati svoju podršku Milanovićevoj kandidaturi.

Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, kaže kako je njima drago ako je SDP postigao dogovor i odlučio istaknuti Milanovića.

- Što se tiče naših planova s predsjedničkim izborima, mi ćemo o tome tek razgovarati. Nezahvalno je bilo što predviđati što će to značiti za scenu i kolike su mu šanse, ali lijevi spektar birača ima svoje potrebe i tu za Milanovića sigurno postoji potencijal uz sve ono što je ostalo zvoniti iz njegova premijerskog mandata - kaže Pupovac te dodaje kako u svakom slučaju neće biti dosadno.

Na Kaptolu jučer nisu željeli službeno komentirati Milanovićevu kandidaturu.

Milanovića u tim crkvenim krugovima pamte kao korektnog sugovornika koji je, za razliku od nekih budućih premijera, znao poslušati glas javnosti, no teško je za očekivati da bi mu ti isti krugovi mogli pružiti nekakvu podršku.

- U crkvenim krugovima Milanovića se napadalo uglavnom zbog ministra Jovanovića koji je od početka svog mandata udarao po crkvi i laičkim udrugama. Milanović i Crkva imali su boljih i loših dana, ali ne može se reći da je SDP-ov premijer imao u potpunosti loš odnos prema Crkvi. Crkva mu više zamjera dijeljenje društva, sintagmu 'mi ili oni', tako da je gotovo nemoguće da dobije potporu ovih struktura - kažu naši sugovornici.

U same prognoze budućih izbora nisu se željeli upuštati, tek podsjećaju da ovaj bivši predsjednik SDP-a u kandidaturu ulazi s aureolom političkoga gubitnika.

Slično razmišljaju i bliski suradnici zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Sam Bandić ranije je za Jutarnji izjavio kako "ne komentira gubitnike", a u istom tonu danas nastavljaju i njegovi politički istomišljenici.

- Milanović je izgubio sve izbore na koje je izašao kao premijer. Od onih 2014. za EU do parlamentarnih 2015. i 2016. Milanović je podržao Josipovića koji je poražen u predsjedničkoj utrci, a i na lokalnim izborima njegov SDP nije imao nikakav rezultat - objašnjavaju Bandićeve riječi njegovi suradnici.

Što o Milanovićevoj kandidaturi misli bivši predsjednik RH i odnedavno ponovno član SDP-a Ivo Josipović jučer nismo doznali jer se nije javljao na naše pozive i poruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:04