ESTRADA NA METI

Tko ima više nego je zaradio? U Poreznu upravu pozvani Thompson, Neno Belan, Rozga, Maja Šuput, Modni mačak...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2012. u 08:33

Damir Krajac / CROPIX

Pozvani su prošlog tjedna u prostorije zagrebačke Porezne uprave da objasne zašto je imovina što su je stekli nakon 2008. bitno veća nego što su oni u zadnje četiri godine imali prijavljenih prihoda

Neki među elitnim pripadnicima hrvatske estradne scene našli su se na meti akcije Porezne uprave koja se bavi građanima čija je imovina u velikom nesrazmjeru s njihovim prijavljenim prihodima.

Kako neslužbeno doznaje Novi list , Marko Perković Thompson, Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Marko Grubnić poznat pod nadimkom Modni mačak te Fani Horvat, partnerica splitskog gradonačelnika Željka Keruma pozvani su prošlog tjedna u prostorije zagrebačke Porezne uprave da objasne zašto je imovina što su je stekli nakon 2008. bitno veća nego što su oni u zadnje četiri godine imali prijavljenih prihoda.

Dio ih je već dao izjave i pritom su se navodno neki od njih pozivali na pomoć roditelja ili prijatelja pri kupovini vrijednih nekretnina, a za sve njih rok za očitovanje istječe u petak. S tim da se Maja Šuput ispričala da ne može doći jer se trenutačno poslovno nalazi u Australiji, javlja Novi list .

Imovina koja je kupljena prije 2008. godine nije predmet zanimanja Porezne imovine jer je sve eventualne financijske prekršaje s njom u vezi pokrila zastara. A popis građana, čije nekretnine nabavljene u zadnje četiri godine značajno nadmašuju prihode koje su uredno prijavili i na njih platili porez, narastao je na već oko 3.000, a dosad ih je kroz proceduru poreznika u sklopu ove akcije prošlo dvije tisuće.

Osim estradnjaka i takozvanih pripadnika "jet seta" ima tu raznih obrtnika, liječnika, odvjetnika... Svi su oni prijavili državi skromne prihode s kojima bi, poput velikog broja "običnih građana", jedva sastavljali kraj s krajem, a istovremeno su dolazili u posjed kuća, stanova ili dionica vrijednih i po nekoliko milijuna kuna. Sada će, kao i Thompson, Gibonni ili Jelena Rozga, ako im je stečena imovina za najmanje 25 posto veća nego prijavljeni prihodi, morati poreznicima precizno pojasniti njezino podrijetlo.

Izdvajamo