HDZ-ov KANDIDAT

Tko je Davor Filipović, Plenkovićev ‘igrač s klupe‘ koji će uskočiti umjesto Vanđelića

Druži se s Prgometom, u Americi je igrao košarku, a ekonomiju je doktorirao s 26 godina
Davor Filipović
 Goran Mehkek/Cropix

Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, zastupnik u Gradskoj skupštini i tajnik zagrebačkog HDZ-a Davor Filipović službeno će biti nominiran za HDZ-ova gradonačelničkog kandidata na današnjoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a.

Iako je sveučilišni profesor, gradski zastupnik i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, činjenica je da je Filipović i dalje prilično nepoznat široj javnosti. A činjenica je i to da će Filipović u gradonačelničku kampanju krenuti s etiketom rezervnog kandidata jer je šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković za kandidata želio šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića, ali ga je ovaj odbio.

"Ne podcjenjujte ga"

- Šteta što je ovako ispalo. Filipović ima velik potencijal i da smo odluku o tome da će on biti HDZ-ov kandidat protiv Milana Bandića donijeli prije barem pola godine, danas bi svi drugačije pričali o njemu. Nemojte ga podcijeniti, veliki je borac - kaže jedan zagrebački HDZ-ovac. Tvrdi da bitka, unatoč svemu, nije unaprijed izgubljena i da Filipović u utrci neće trčati poput zeca kao što su prije njega tu nezahvalnu rolu morali igrati Drago Prgomet, Margareta Mađerić i Jasen Mesić.

- Ambiciozan je, ali isto tako vrlo realan. Dakle, njegova ambicioznost nije pretjerana ili utemeljena na krivim pretpostavkama. U političkim raspravama zna biti vrlo oštar. U Gradskoj skupštini, od svih zastupnika HDZ-a, on je ulazio u najjači fajt s gradonačelnikom Bandićem. Iskreno, HDZ s Filipovićem možda prvi put u posljednjih 20 godina, uključujući i moju kandidaturu, ide u gradonačelničku utrku s kandidatom koji detaljno zna kako funkcionira Grad.

Kao predsjednik skupštinskog Odbora za financije, posebno dobro razumije poslovanje Grada, a upravo će upravljanje gradskim financijama biti ključno u iduće četiri godine - smatra Drago Prgomet, bivši predsjednik Gradske skupštine i posljednji gradonačelnički kandidat HDZ-a koji je na izborima 2017. godine izgubio u prvom krugu kad je osvojio samo 5,6 posto glasova.

Filipovićevu ambicioznost i, kako kaže, izraženu impulzivnost jedan član zagrebačkog HDZ-a vidi kao manu, a ne vrlinu.

- Bez ambicije, pa i impulzivnosti ne možete biti punokrvni političar, to je jasno. No, kod Filipovića ponekad vidim preveliku impulzivnost, a to čitam i kao znak njegove političke nezrelosti. On je tek prije, čini mi se, sedam godina ušao u stranku, a jedino političko iskustvo mu je ovih nepune četiri godine koliko je naš zastupnik u Skupštini.

Razumijem da je on rođeni sportaš, da je prirodno prodoran, ali impulzivnost u kombinaciji s političkim neiskustvom može stvoriti problem. Ukupno ocjenjujući, Filipović je u ovom trenutku vjerojatno najbolje što mi u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi. Dobro kotira među članstvom, a njegov sukob s Bandićem u Gradskoj skupštini donio mu je nekoliko ekstra poena u gradskom HDZ-u, barem kod onih koji nisu fascinirani Bandićevim likom i djelom - kaže naš sugovornik.

Borben kandidat

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini, Kazimir Ilijaš, smatra da je njegov kolega Filipović jako borben čovjek.

- On je tip koji ne odustaje lako. Kao i ja, strašno voli sport. Ja rukomet, on košarku. Dobar je materijal za kandidata za gradonačelnika. Obrazovan je, ima već prilično i radno i životno i političko iskustvo. Ima gard i bije ga glas izrazitog političkog protivnika aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

On je po prirodi borac, sportaš, i to će mu sasvim sigurno puno pomoći u izbornoj kampanji - ističe Ilijaš. HDZ-ov gradonačelnički kandidat rođen je 1984. godine u Sarajevu. Obitelj Filipović iz Sarajeva je otišla u ratu, nakon višemjesečnog bombardiranja grada.

Lukšićev stipendist

"Kao izbjeglice, najprije smo živjeli u Promajni kraj Makarske gdje sam završio treći i četvrti razred. Peti i šesti u Makarskoj, a sedmi i osmi u Splitu gdje sam igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio sam sportsku stipendiju i otišao igrati košarku i studirati na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. Igrajući u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004. uspješno sam studirao Business Management.

Nakon što sam s 26 godina doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na natjecanju doktorskih disertacija 2012. u organizaciji Europskog udruženja doktorskih studija moja je disertacija u konkurenciji 67 sveučilišta iz 25 zemalja uvrštena u top 10 disertacija. Nagrađen sam i stipendijom Andrónico Lukšić i Abaroa Fellowship na Harvard Kennedy School of Government", piše, među ostalim, u biografiji koju nam je poslao Filipović.

I dalje košarku igra redovito sa svojom ekipom u dvorani Ekonomskog fakulteta, a jednom tjedno s njima je haklao i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst.

- Igrao je za moju ekipu svake srijede cijelo vrijeme svog mandata u Hrvatskoj. Bez obzira na svoje godine, Kohorst je igrao u top-formi. Vrhunski je šuter - kaže Filipović.

HDZ-ov gradonačelnički kandidat sa suprugom i sinčićem živi u stanu na Donjim Sveticama, a ostatak obitelji u Splitu. Otac i majka također su ekonomisti i, sudeći prema javno dostupnim podacima, vode prilično uspješnu obiteljsku tvrtku.

Vanđelićeva pozicija upitna nakon što je odbio biti kandidat HDZ-a

Za dva tjedna trebalo bi se znati hoće li Damir Vanđelić ostati na čelu Fonda za obnovu grada Zagreba. Tada bi, naime, Upravno vijeće trebalo donijeti odluku. Pozicija Vanđelića, koji je privremeni ravnatelj Fonda, postala je upitna nakon što je odbio biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

Nakon toga je premijer Andrej Plenković u javnosti počeo ponavljati da je Vanđelić "privremeni ravnatelj" iz čega se dalo naslutiti kako je vrlo moguće da na čelo Fonda za obnovu dođe netko drugi.

Na razgovoru za ravnatelja Fonda koji je održan 25. siječnja, a koji je vodio ministar Darko Horvat, bilo je troje kandidata, a na popisu su navedeni samo njihovi inicijali i godina rođenja: D. V. (1968.), P. Š. (1974.) i H. G. (1977.). Osim Vanđelića, riječ je o još jednom kandidatu te kandidatkinji.

S obzirom na prijavu, Vanđelić je očito namjeravao nastaviti posao u Fondu, no sada je to upitno. Izvor iz HDZ-a o tome nam je rekao kako "sasvim sigurno oko Vanđelića nije ista klima sada i prije mjesec dana". Vanđelića je komentirao i ministar Darko Horvat.

- Mi smo i njemu jasno rekli da će to biti javni natječaj, ne odluka Vlade, kao što je bila u pripremnoj fazi i izboru privremenog ravnatelja. Jasno su propisani poslovi koje privremeni ravnatelj mora obaviti, a koja je uloga ravnatelja u punom mandatu - izjavio je jučer Horvat. (Rozita Vuković)

Bivši kandidati HDZ-a za Zagreb

Jasen Mesić

Bivši ministar kulture osvojio je 13,17 posto glasova na izborima 2009. godine. U rujnu 2017. imenovan je veleposlanikom u Italiji

Margareta Mađerić

Na izborima 2013. kao kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Zagreba osvojila je 5,41 posto glasova. Danas je državna tajnica u Ministarstvu socijalne skrbi

Drago Prgomet

Specijalist otorinolaringologije na posljednjim izborima osvojio je samo 5,6 posto glasova. Bio je šef Skupštine, a u rujnu 2020. dao je ostavku na tu funkciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:21