JUTARNJI OTKRIVA

TKO JE IGOR PREMILOVAC? U Audiju obilazio tvrtke i nudio im poslove za 20 posto provizije

‘Ja sam svjetski čovjek! Svestrana sam osoba i jako veliki radnik...’

Svestrana sam osoba, s iskustvom i veliki radnik...”, naveo je Igor Premilovac, trećeosumnjičeni u aferi izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskih autocesta na profilu jedne internet stranice preko koje je, čini se, tražio posao.

Objavio je i svoju fotografiju te naveo da tečno govori engleski, a da mu nije stran ni njemački jezik.

“Ali ne znam ga toliko dobro kao engleski, zapravo učio sam ga četiri godine u srednjoj školi, imam fakultetsku diplomu s Kineziološkog (trener tenisa i skijanja), raznovrsno iskustvo iz marketinga (razna područja) u posljednjih 18 godina... Svjetski sam čovjek...I tražim posao od kuće...”, navodi Premilovac na spomenutom profilu.

No, tko je uopće Igor Premilovac?

Kako je 47-godišnji trener iz zagrebačkog centra postao ključna osoba zadužena za ‘pranje’ novca za šefove HGK, HAC-a...?

Mnogi u Zagrebu znaju Igora Premilovca jer je “dečko iz centra”. Neki naši sugovornici kažu da ih je afera iznenadila, a drugi, pak, da su tako nešto i očekivali jer se oduvijek bavio rubnim poslovima.

Poznanici ga opisuju kao gradskog frajera, pomodnog tipa koji je uvijek volio biti u centru pažnje. Vozio je dobre aute, motore, odijevao brendiranu sportsku odjeću i sanjario o poslu u kojem bi okrenuo veliki novac s malo truda. Igrao je tenis na Šalati, studirao na Kineziološkom fakultetu, živio u Palmotićevoj, a srednju je završio u Križanićevoj ulici.

Svi šute

Prvu suprugu Dubravku, sestru supruge Rajka Momčilovića, člana ‘zločinačke organizacije’, upoznao je na fakultetu. Ona danas ne želi pričati o bivšem suprugu.

- Razveli su se prije više od 15 godina i ne želi imati nikakve veze s tim - rekao nam je izvor blizak Premilovčevoj bivšoj supruzi.

Jedan dobar poznanik Igora Premilovca sjeća ga se još iz osnovne škole.

- Išao je u osnovnu na Šalati, gdje je stalno igrao tenis. Pamtim ga kao tipa koji je stalno bio vani te je oduvijek na lagan način pokušavao doći do novca: švercanjem, preprodajom... - prisjeća se naš sugovornik koji je neko vrijeme nije živio u Zagrebu pa nije viđao Premilovca.

- Kad sam se vratio, odjednom smo se počeli sretati po marketinškim događanjima, mislim da je u taj svijet ušao preko prve supruge jer je, koliko se sjećam, radila u jednoj od tih agencija - prisjeća se naš izvor.

Naš drugi izvor prepričava nam da je Premilovac surađivao s mnogim agencijama, i to na način da bi im donosio poslove na kojima bi u pravilu uzimao od 10 do 20 posto. U gradskim se kuloarima sada spekulira da se Premilovac ‘pranjem’ novca bavi čitav niz godina te da je prije tvrtki u Češkoj imao navodno i prijavljene tvrtke u Mađarskoj.

Ali posljednjih godinu dana postalo je očito da mu ne ide. Prodao je i zlatni Audi i motore, a navodno je morao i posuđivati po par stotina kuna.

Neslužbeno se priča i da je nekima ostao i dužan, ali to su zasad spekulacije. Premilovac je odbio razgovor s nama.

- Zasad ne mogu ništa reći - rekao je.

Njegov nekadašnji suradnik te još jedan od svjedoka u aferi i direktor u tvrtki Akula savjetovanje ispričao nam je za Jutarnji list da su posljednjih godinu dana ljudi za koje su ‘prali’ novac prestali isplaćivati njihovu proviziju.

Porezni dugovi

Kazao nam je da se Premilovac zato našao u teškoj financijskoj situaciji te da je rasprodao pokretnine koje je imao, ali da ni to nije bilo dovoljno. Porezni dugovi svih tih tvrtki koje je osnovao također su ga počeli stiskati.

- Ovi za koje to radio počeli su ga izbjegavati, praviti se da ne znaju o čemu priča - govori nam naš izvor. No, Premilovac je pokušavao spasiti te tvrtke te u predstečajnim nagodbama, koje je pokušao pokrenuti, ishoditi oprost dijela duga. To mu je uspjelo samo u jednoj tvrtki dok je u ostalima bio odbijen zbog nedostatne dokumentacije.

Prva tvrtka koja se povezuje s Igorom Premilovcem zvala se SAH d.o.o., a bila je registrirana za trgovinu, promidžbu i izdavaštvo.

Partner iz njegove tadašnje tvrtke želio je ostati anoniman, a kaže da su se preko te tvrtke bavili tiskanjem letaka i nekakvim manjim marketinškim poslovima.

- Razišli smo se 2002. i to prvenstveno zato što nije bilo posla. Našao sam novi posao i otišao drugim putem. Ponekad se sretnemo i dalje smo dobri, iznenadilo me sve ovo - ispričao nam je njegov nekadašnji partner.

Aktivan je Premilovac kasnije bio i u HURA-i, gospodarskom interesnom udruženju društava za tržišno komuniciranje. Neki naši izvori iz tog udruženja sjećaju se da se kretao u tim marketinškim krugovima, ali ne znaju mnogo o njegovim poslovima.

Povezuje ga se i s uslužnim obrtom Zilion AG, koji je bio prijavljen na kućnoj adresi njegovih roditelja u Palmotićevoj. Taj obrt ugašen je 2011. godine.

Plan za Češku

Uslijedila je tvrtka Akula savjetovanje d.o.o., pa Lateralus te Sabion dva i Remorker dva. Tvrtku Remorker international osnovao je Pragu 2005. U toj tvrtki kao partneri se vode neki njegovi srednjoškolske kolege. Pokušali smo s njima stupiti u kontakt, ali odbili su razgovor. No, doznali smo da su tu tvrtku osnovali kako registrirali nove aute na firmu u Češkoj i izbjegli porez.

Njegov otac imao je tvrtku TV and Video Consulting

Igor Premilovac odrastao je u dobrostojećoj zagrebačkoj obitelji. Otac Fazlija Premilovac do 90-ih je radio u Zagreb filmu kao komercijalist. Kasnije je osnovao vlastitu tvrtku Television and video consulting d.o.o. Naš izvor s HRT-a prisjetio se da se Premilovac senior bavio prodajom filmova te da je neke od njih prodao svojedobno i javnoj televiziji.

- Sjećam se Faze, kako da ne?! Fin čovjek, pristojan, uvijek dotjeran, ali već dugo nije u poslu. Posljednjih godina srećem ga na Dolcu, zadnji put sreli smo se u ribarnici - prisjeća se.

Fazliju Premilovca u gradu prati priča da je odličan kuhar te da se iz hobija bavi i kuhanjem za male firme. Njegova supruga Svjetlana radila je nekad u knjižnici, a danas je u mirovini te čuva unuke, jedno dijete Igora Premilovca, te troje djece njegova brata.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:47