EKSPLOZIJA NA KNEŽIJI

Tko je Ivan Bašić, trgovac u čije je dvorište bačena bomba: Počeo je sa švercom ukradenih Golfova, danas prodaje Ferrarije

Zagrebačka policija još istražuje tko je u petak pola sata prije ponoći bacio ručnu bombu u dvorište kuće trgovca skupocjenim automobilima Ivana Bašića (41) zvanog Inja, a u potrazi za napadačima bi im svakako trebale pomoći snimke nadzornih kamera koje je Bašić postavio na svoju luksuznu dvokatnicu u ulici Luja Marune 24 na zagrebačkoj Knežiji.

Veza s Golubićem

Jesu li videokamere zabilježile trenutak kada je za sada nepoznata osoba bacila bombu i može li se uopće napadač identificirati, u policiji nisu htjeli otkriti.

No, neslužbeno doznajemo da se istražuje i povezanost između Bašića i nedavno ubijenog vlasnika Princ Studenta Davora Golubića, odnosno njegova pokojnog oca Bore.

Osim što je Bašićeva kuća od Golubićeva lokala udaljena stotinjak metara zračne linije, dvojicu je povezivala i trgovina automobilima. Poznato je da se Golubićev otac Boro početkom 90-ih bavio uvozom skupih automobila i to navodno uz lažne carinske deklaracije. Nakon očeve smrti, Golubić je nastavio s ilegalnim poslom s autima pa je tako dolazio u vezu s Bašićem.

Samo najbolja vozila

Prije nego što je otvorio tvrtku Auto klik i postao trgovac najluksuznijim automobilima, koji u svojoj ponudi ima automobile poput Bentleyja, najskuplje modele Mercedesa i BMW-a, Bašiću se krajem 90-ih na splitskom Županijskom sudu sudilo zbog optužbe da je dio velikog krijumčarskog lanca automobila na čelu s umirovljenim pukovnikom HV-a i ratnim zapovjednikom 73. bojne vojne policije Željkom Maglovom.

Ta je skupina, prema optužnici, krijumčarila automobile ukradene na području Hrvatske (u to vrijeme masovno su se krali VW Golfovi) preko granice s BiH i to tako da su pripadnici Maglovljeve skupine nezakonito koristili odore i oznake Hrvatske vojske.

Jedan od njih, tvrdilo je tužiteljstvo, bio je i Bašić zvani Inja koji je rođen u Posušju. Bašićeva uloga u krijumčarskom lancu bila je da dalje preproda tri ukradena automobila koja su mu dostavljena u selo Broćanac u okolici Posušja.

Hercegovac na Knežiji

Bašić je 1999. godine nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, no Vrhovni sud je ukinuo tu presudu. Postupak se kasnije vodio na nižem sudu. Nakon ovoga suđenja Bašić se nastavio baviti automobilima, a na Knežiju se doselio prije pet godina. Njegova obitelj kupila je malu prizemnicu, a ubrzo je na tom mjestu ‘izrasla’ raskošna dvokatnica s velikim dvorištem i garažom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:10