'GRAD PODNO BUTIGE'

Tko je izdao dozvolu za megabetonizaciju? Kerum i Tommy unakazili su vizuru grada Korčule

Budući trgovački centar se nalazi tik uz zaštićenu staru gradsku jezgru

ZAGREB - Kad s Orebića dolazite na Korčulu, ugledat ćete obrise gotičko-renesansne katedrale, stare gradske kamene kućice, zelenilo... I - po najnovijem - gigantsku betonsku građevinu koja je zauzela gotovo trećinu nečega što je nekada bila vizura Korčule.

Građevina se nalazi tik uz zaštićenu staru gradsku jezgru. I kad se činilo da će Korčula ostati jedno od rijetkih obalnih mjesta koje je elegantno prošlo tranziciju, stigao je demant u vidu budućeg trgovačkog centra, koji je drastično izmijenio pogled na ovaj grad.

Tko je izdao dozvolu za ovu devastaciju? Pojavile su se spekulacije da je to učinio Konzervatorski odjel Dubrovnik.

Facebook grupa

Žana Baća, voditeljica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, nije se htjela izjašnjavati o tome jesu li oni izdali dozvolu da se izgradi objekt ove veličine. Dapače, izjavila je da se ne sjeća jesu li ili nisu izdali tu dozvolu.

Povjesničar umjetnosti i urbanist Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, bio je u šoku kad smo mu pokazali što se i kako gradi.

- Pa ovo je strašno. Ne mogu vjerovati. Ponekad bi i konzervatori trebali biti konzervativniji - prva je reakcija Uzelca koji je obećao da će istražiti sve okolnosti.

I Frano Dulibić iz Društva povjesničara umjetnosti navodi kako je riječ o šaci u oko.

- To je pogreška. Ne možeš vidjeti grad od tako velike građevine, ona konkurira samom gradu. No, naše društvo nije do sada nitko kontaktirao, mi bismo već i ranije reagirali, a s fotografija mi izgleda kao da je građevina pri samome kraju.

Osnovana je i Facebook grupa Korčula, grad podno Tomijeve butige”.

A na stranicama grada Korčule pronašli smo podatke o tome kako je sve započelo 2010. kao “parkiralište s poslovnim centrom”, na zahtjev investitora, tvrtke Kerum, na površini 7648 kvadratnih metara. Glavni projektant Zoran Jeramaz za Keruma je projektirao i disko, restorane, kafiće.

Izmjena i dopuna

Međutim, kako se na istim stranicama može dalje pročitati, u listopadu prošle godine u Domu kulture gradonačelnik Mirko Duhović predstavio je prenamjenu projekta u trgovački centar Tommy. Kako se vidi iz dokumenata, dobili su sve dozvole na temelju “izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plana Korčule 2000., Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Korčule” i tako dalje.

No, netko će za ovako veliku devastaciju morati preuzeti odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:19