NIJE EKSPONIRAN

TKO JE KOLINDIN MUŽ Profesor Jakov cijelu je karijeru podredio ženi i stavio u drugi plan

Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon magisterija na FER-u, završio je i nautiku u Rijeci, gdje je bio profesor

Jakov Kitarović postaje suprug nove hrvatske predsjednice. Riječ je o čovjeku, koji je, kako je rekla njegova supruga, Kolinda, svjesno svoju karijeru stavio u drugi plan kako bi se ona mogla posvetiti diplomatskoj i političkoj karijeri.

Bio je uz nju kad je postala ministrica europskih integracija 2003. godine i kada je izazvala veliki interes javnosti noseći na službene sastanke svoju bebu koju je redovito dojila, prekidajući sastanke. Zatim ju je pratio kao suprug dok je bila ambasadorica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkih Država kao i kad je postala pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a.

Rođen je u Rijeci, otac mu je Ivo, legendarni profesor s riječkog Pomorskog fakulteta, čijim je stopama krenuo i Jakov, sada “mirujući” profesor na istom fakultetu. Svoju suprugu ipak nije upoznao u tom gradu već u Zagrebu dok su studirali, on na Fakultetu elektronike i računarstva, a ona na Filozofskom. Jakov Kitarović je na svom fakultetu i magistrirao 1998. godine s temom Poboljšanje točnosti diferencijskog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja. Doktorat mu je u planu, ali ga je prekinuo zbog obveza supruge. Završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, odradio i jednogodišnju kadeturu na brodu i položio časnički ispit. Ineresantno je da u Rijeci prva dva razreda pohađao u Talijanskoj gimnaziji, treći u riječkoj, a četvrti, kao i njegova buduća supruga, u SAD-u.

Kolinda Grabar Kitarović sa sinom na utakmici ‘vatrenih’ u Bruxellesu

Do sada nije bio pretjerano eksponiran, uvijek se držao po strani, čak i tijekom afere u Washingtonu kad je otkriveno da je koristio službeni automobil ambasade za privatne poslove. Sad pak to više neće moći te će morati prihvatiti znatan dio protokolarnih obveza - no, u Europi ima predsjednica, poput litavske, pa će se tijekom službenih susreta imati s kime družiti.

Kolege i prijatelji ističu da je riječ o mirnom obiteljskom čovjeku koji se ne voli nametati u društvu, ali je jako vezan za prijatelje.

Izdvajamo