PROTIVNICI JE NE VOLE

Tko je Kristina Ikić Baniček, žena koja se najprije sukobila s biskupom Košićem, nakon toga s policijom, a na kraju s gradonačelnikom Zagreba Bandićem

Kristina Ikić Baniček
 Marko Todorov / Hanza Media

"Relativiziranje ustaških zločina otišlo je tako daleko da neki samoprozvani antifašisti daju nagradu grada. Licemjerno dolazi tu među nas i polaže vijence, a nagrade daje ustaškim falsifikatorima kao što je Jakov Sedlar”. Mnogi politički protagonisti su kroz godine kritizirali Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba. Činili su to putem priopćenja, preko izjava za medije ili prilikom govora na različitim skupovima ili manifestacijama. Ipak, rijetki su napali dugogodišnjeg vladara Zagreba pred brojnim političkim i diplomatskim dužnosnicima dok je on udaljen samo nekoliko metara. Ove riječi su izrečene na govornici u šumi Brezovica kraj Siska za vrijeme obilježavanja Dana antifašističke borbe, a izgovorila ih je gradonačelnica Siska Kristini Ikić Baniček.

- Ne može se biti salonski antifašist, pa po potrebi stavljati antifašistički bedž na rever, a sutradan ga skidati. Antifašizam je stav koji nije podložan raznim interpretacijama zavisno od situacije. Protiv zla se treba boriti uvijek i svugdje, a ne zažmiriti na jedno ili oba oka, ako ti na primjer nedostaje pet ruku u Skupštini - kaže Ikić Baniček.

Tko je zapravo sisačka gradonačelnica koja se u zadnje vrijeme našla u centru medijskih zbivanja? Ona je prva gradonačelnica Siska u povijesti, beskompromisna ljevičarka sklona sukobima te udana majka dvoje djece, koja svoje govore zna završiti s parolom “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

U posljednje vrijeme njen prijelaz iz lokalnih medija u nacionalne obilježen je brojnim sukobima s ljudima iz političkog i društvenog života. U posljednjih mjesec danas sukobila se sa sisačkim biskupom Košićem, policijom te konačno s Bandićem. Inače, lista njenih političkih suparnika je puno, puno duža.

Otvoreno pismo

Na Dan antifašističke borbe, Ikić Baniček, osim što je Bandiću uputila oštre riječi, dobila je i službenu ispriku od Ministarstva unutarnjih poslova. Naime, sisačka policija podnijela je optužni prijedlog zbog omalovažavanja policije protiv sisačke gradonačelnice nakon što ih je ona u službenom internom dopisu optužila za neprofesionalizam. Ikić Baniček je na svojemu Facebook profilu objavila dopis gdje je sisačka policija traži podatke o donacijama Grada Siska zbog sumnje da je dio donacija 2015. dodijeljen mimo postupka. Osim što su tražili podatke, postavili su i službeni upit zašto ti isti podaci nisu objavljeni na web stranicama Grada Siska.

Ikić Baniček im nije ostala dužna te je u svom odgovoru navela kako je iz policijskoga zahtjeva razvidno da su svoj posao obavili neprofesionalno i diletantski jer se ti podaci nalaze na stranicama Grada, a uputila ih je da prije “slanja novoga zahtjeva naprave analitičku obradu službene internetske stranice Grada Siska”.

Njen odgovor ponukao je policiju da reagira. Kako je napisala na svom Facebook profilu, policijska marica joj je jedne večeri u 22 sata prepriječila put kako bi joj zatim policajac predao poziv za svjedočenje zbog vrijeđanja policije.

Međutim, Ikić Baniček ni ovaj put nije odabrala šutnju. Na svojem je profilu objavila otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, navodeći kako smatra da je riječ o uvođenju verbalnoga delikta i policijske države.

Optužni prijedlog stajao je sve do ovog tjedna nakon što su iz Ravnateljstva policije izvijestili kako zbog nepostojećih osnova odustaju od prekršajnog postupka i u konačnici su joj se ispričali zbog cijelog događaja.

Kako ona kaže, sisačka policija je ovom neslavnom prijavom potvrdila ono što im je napisala u svom dopisu.

- Ja sam u Sisku suočena s dosta neobičnom taktikom političke borbe oporbe. Naime, oni u redovitim intervalima podnose izmišljene kaznene prijave na moj račun, a sisačka policija im u tome pruža tehničku podršku. Tim lažnim prijavama žele stvoriti dojam u javnosti da se mene istražuje, što nema veze s istinom. Nadam se kako ću doživjeti da nakon nove lažne prijave, umjesto u izvide i beskorisno kopiranje tone i tone dokumentacije, policija svoju pažnju usmjeri na podnošenje kaznene prijave zbog lažnog prijavljivanja - rekla je Ikić Baniček.

Prije opisanih događaja, točnije u vrijeme drugog kruga lokalnih izbora, sisački biskup Vlado Kočiš pozvao je tijekom mise vjernike da u drugom krugu izbora ne glasaju za SDP-ovu kandidatkinju.

- Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček diskriminira nas katolike u gradu: ona je izbacivala s posla u javnim službama naše vjernike, ona je zabranila vjerski odgoj u gradskim vrtićima, ona je uskratila svaku potporu našem vjerskom vrtiću, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj - izjavio je Košić na upit Jutarnjeg lista zbog čega se izravno uključio u kampanju protiv kandidatkinje Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Njegov napad se nastavio kada je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću kritizirao aktualnu sisačku gradonačelnicu. Unatoč stalnim provokacijama, njena reakcija je u ovom slučaju izostala.

- Gospodin Košić ima veliku strast prema politici. Nije samo u drugom krugu pokušao utjecati na rezultat izbora, to je već godinama njegova praksa. Ja podržavam njegovo pravo da se aktivno bavi politikom. No javno s njim ne polemiziram, niti ću. On meni može reći bilo što, no ja ću se iz poštovanja prema vjernicima kojima je biskup Košić duhovni vođa suzdržati od iznošenja mišljenja o njemu i njegovim političkim stavovima - ispričala je.

Drugi mandat

Unatoč trudu biskupa Košića, Ikić Baniček je osvojila svoj drugi mandat i to poprilično uvjerljivo. U drugom krugu izbora pobijedila je HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Franju Šabana sa 55,8 posto osvojenih glasova nasuprot 41,72 posto koliko je osvojio Šaban. U prvom krugu je isto bila nadmoćna. Osvojila je 46,06 posto glasova dok je Franjo Šaban 30,15 posto, a od ostalih sedmero kandidata niti jedan nije osvojio niti pet posto potpore birača. Kako ona kaže, niti jedan kandidat, osim nje, nije imao pripremljen izborni program nego su izbore mislili dobiti kritizirajući njen prijašnji rad.

- Svi su izbore mislili dobiti kritizirajući mene, a meni su istovremeno građani svakodnevno na cesti zahvaljivali na svemu što se u zadnje četiri godine napravilo u gradu - kazala je Ikić Baniček.

Kristina Ikić Baniček odrasla je u Sisku, a napustila ga je samo kako bi završila studij kroatologije i sociologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. S diplomom u jednoj ruci i vjenčanim prstenom na drugoj vratila se u Sisak gdje se zaposlila u Hrvatskom centru za razminiranje kao savjetnica za fondove Europske unije. Kako je došla do pozicije prve žene Siska objašnjava nam SDP-ovac i bivši gradonačelnik Siska Davorko Vidović. Za njega kažu kako je bio njen mentor u samim počecima, ali on ne prihvaća tu titulu nego ističe da je on u Forumu mladih odgajao jednu novu generaciju SDP-a.

- U Forum mladih SDP-a došla je 1998. godine. I ona i suprug su bili jako aktivni, a za vrijeme moje kandidature za gradonačelnika Siska 2005. godine, oni su bili dio kampanje. Pobijedili smo i to je bio prvi put da je SDP dobio vlast u Sisku - rekao je Vidović.

Ikić Baniček je tada ušla u Gradsko vijeće, a prije toga je obnašala dužnost vijećnice u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije. Sa sada već pozamašnim političkim iskustvom, na sljedećim izborima se nalazila visoko na listi za Gradsko vijeće, ali Vidović je 2009. godine izgubio izbore i HDZ je ponovno uspostavio vladavinu u Sisku. Nakon poraza Vidović se povukao, a gradski ogranak SDP-a ostao je bez predsjednika, a Vidović je kao svoju nasljednicu vidio upravo Ikić Baniček.

- Ljudi su pričali kako ću ja voditi grad iz sjene, ali ona i ja smo imali dogovor. Ja ću biti tu za nju za bilo kakav savjet, ali ona mora preuzeti odgovornost za svoj grad i svoja djela - kaže Vidović. Za predsjednicu sisačke Gradske organizacije SDP-a izabrana je 30. siječnja 2010., a na sljedećim lokalnim izborima je opravdala ukazano povjerenje.

U drugom je izbornom krugu pobijedila sa 51,12 posto glasova ispred Dinka Pintarića iz HDZ-a koji je osvojio 46,10 posto glasova. Postala je prva gradonačelnica u povijesti Siska, a kako ona kaže, u cijeli ovaj projekt je krenula iz očaja, jer više nije mogla gledati kako njen grad propada.

- Iza bivšeg gradonačelnika, koji je 13 godina bio u mandatu, nije ostalo ništa. Nula, niti jedan jedini projekt nije uspješno završio, a imao je proračun o kojem ja danas mogu samo sanjati. Nisam više mogla nezainteresirano promatrati kako se ništa ne radi - rekla je Ikić Baniček. Rezultati izbora govore da su građani zadovoljni onime što je učinila u protekle četiri godine. Prema analizi portala gradonačelnik.hr proglašena je i za drugu najštedljiviju gradonačelnicu u Hrvatskoj.

Prva pobjeda

Na svojim drugim izborima je uvjerljivo pobijedila, a Vidović kaže kako on nije uopće sumnjao u njenu pobjedu. Onog trenutka 2009. godine kada joj je u Novalji predložio da bude njegova nasljednica, on je znao da ima pobjednički mentalitet.

- Ona ima neprilagodljiv stav i jako je tvrda u svojim uvjerenjima, ne priznaje kompromise, čak ni ako joj to može naštetiti - rekao je Vidović te dodao kako ona dolazi iz jedne tvrde ljevičarske obitelji. Njena beskompromisnost joj je donijela dosta sukoba, ali Vidović kaže kako je u isto vrijeme to njena najveća odlika i mana.

Kako neslužbeno doznajemo od političara koji su u to vrijeme bili u Forumu mladih SDP-a, Ikić Baniček je već tada razvila rivalitet s Marinom Lovrić Merzel, danas bivšom županicom Sisačko-moslavačke županije. Kako su nam rekli, Ikić Baniček je isto tako pucala na mjesto županice, ali je Lovrić Merzel u konačnici odnijela pobjedu.

Njihove neriješena povijest nastavila se i kasnije kada je Ikić Baniček najavila svoju prvu kandidaturu za gradonačelnicu. Lovrić Merzel je tada zatražila od Predsjedništva SDP-a, kojega je i sama član, da raspusti cijeli sisački gradski ogranak stranke. Kao razlog je navela niz nepravilnosti i kršenja propisa stranke od strane čelništva sisačkog SDP-a. Njen prijedlog nije ušao u raspravu jer su u to vrijeme trajali unutarstranački izbori, a obje su se prijavile za mjesto u predsjedništvu stranke. Na kraju je Lovrić Merzel dobila mjesto. Ipak, nekoliko godina kasnije je Lovrić Merzel izbačena iz SDP-a zbog mita i korupcije, dok je Ikić Baniček i dalje na čelu Siska.

U doba dok je bila gradska vijećnica ušla je u sukob i s Veljkom Novakom (HSP), u to vrijeme predsjednikom Gradskog vijeća, nakon što ga je preko medija optužila da je nezasitan u trošenju gradskog novca.

Ipak, na upit o navedenim sukobima nije htjela odgovarati, jer, kako kaže, zašto bi ona imala isto mišljenje kao i svi drugi ljudi.

- Moji stavovi o životu i politici su čvrsti i nisu se mijenjali - rekla je Ikić Baniček.

Njena beskompromisnost nije uvijek dobro sjela njenim političkim protivnicima. Iz drugih političkih stranaka ističu kako je konstantno ulazila u sukobe s drugim osobama i da nije nikada dopustila da se kaže nešto protiv nje ili njenog načina upravljanja gradom. Zbog toga je iz svoje prve vladajuće garniture izbacila HNS koji joj je bio koalicijski partner. Naime, njeni koalicijski partneri su je optužili da dozvoljava nezakonito trošenje novca iz Zajednice sportskih udruga. Ona je odgovorila njihovim izbacivanjem.

Kako nam kažu pripadnici drugih političkih stranaka, ona nije zainteresirana za nikakvu suradnju koja se koči s njenim uvjerenjima.

- Ona je zadnji bastion jugokomunizma u Hrvatskoj koju prati niz afera i političke korupcije. Sklona je sukobima, stalno izaziva i kada nije po njenom onda vrijeđa ljude na osobnoj razini. Napala je i mene, ali nisam se htio s njom zakačiti. Pa mislim, posvađala se sa svojim koalicijskim partnerima - rekao je Darko Žak, član Gradskog odbora HDZ-a Sisak.

Bivši članovi gradskog vijeća su nam ispričali kako je bila isključiva i zatvorena za bilo kakvu suradnju oko gradskih projekata. Veliki problem je, kako kažu, bio i njen temperament.

Lako zapaljiva

- Ona bi lako planula. Čim bi netko rekao nešto protiv nje ona bi odmah eksplodirala i napala tu osobu. Bila je stvarno teška, sklona sukobima. O načinu vođenja grada da i ne pričam. Sve je bilo manjkavo i mimo propisa i usto je zadužila grad za 180 milijuna kuna. Zato smo i podnijeli više kaznenih prijava protiv nje - govori nam jedan oporbenjak.

Neki joj zamjeraju i što nije iskoristila svoje prijateljstvo s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem za povlačanje državnog novca za realizaciju gradskih projekata. Ipak, Vidović ističe kako ona nije nikada tražila nečiju podršku ili uslugu, nego je željela sve učiniti samostalno. Dodaje kako se u njoj upravo zbog toga nalazi veliki potencijal za nacionalnu politiku te da bi se mogla u nekoj bližoj budućnosti naći i u samom vrhu stranke. S njegovim riječima slaže se i sama Ikić Baniček.

- Voljela bih da se SDP više približi mojoj viziji socijaldemokracije za koju sam sigurna da je dijeli veći dio mojih kolega. Da ne želim da moji stavovi i ideje o boljem i pravednijem društvu postanu dio politika i programa koje zagovara moja stranka, ne bih se bavila politikom - kazala je Ikić Baniček.

Unatoč čestim izletima u svijet medija, jako drži do svog privatnog života. Iako su njeni protivnici i prijatelji rekli dosta o njenim osobinama, ona nije bila sklona toliko pričati o sebi nego želi da se javnost koncentrira na njen rad, a ne privatni život. Kako kaže, nije joj dužnost da fotografijama obitelji skuplja simpatije birača. Ipak, na kraju je izdvojila nekoliko riječi o svojoj obitelji, ali i kroz njih je opisala svoj život političarke.

- Svoj obiteljski život mogu najbolje opisati kroz riječi svoje desetogodišnje kćeri, koju kada pitaju što želi biti kada odraste, odgovara: ne znam još sigurno, ali znam da definitivno ne želim biti gradonačelnica. Moj šestogodišnji sin s druge strane još nije sasvim siguran je li bolje biti gradonačelnik ili ne biti. Nadam se da s vremenom moja obitelj neće sasvim zamrziti moj posao, jer bi to značilo da sam ipak uspjela postići barem neku ravnotežu između obitelji i posla - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:20