JAKŠA PULJIZ

TKO JE NOVI OREŠKOVIĆEV NAJBLIŽI SURADNIK? Dosad je javnosti bio najpoznatiji po teškoj prometnoj nesreći, supruga i on imaju 210.000 kredita, a njezina plaća je tajna...

Puljiz i supruga otplaćuju kredite od 210 tisuća eura, imaju 200.000 kuna ušteđevine, dva stana i dionice

Jakša Puljiz, donedavni zamjenik ministra Branka Grčića, mogao bi već sutra biti imenovan savjetnikom premijera Oreškovića za gospodarstvo unatoč negodovanju dijela vladajuće koalicije. Puljiz bi trebao imati ulogu CIO-a (chief integration officera), a njegova zadaća bit će, kako je sam objasnio, da koordinira suradnju najvažnijih ministarstava i nadgleda provedbu strateških investicija i povlačenja novca iz fondova EU.

Domoljubna koalicija

Drugim riječima, bit će Oreškovićev najvažniji suradnik iako ga u Domoljubnoj koaliciji prozivaju da kao dio prošle vlasti ne smije imati zaduženja kojima bi parirao potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu. I dok u HDZ-u potez tumače kao pokušaj Oreškovićeve emancipacije, Most se Puljizovu imenovanju ne protivi.

Riječ je o doktoru ekonomskih znanosti, porijeklom iz Imotskog, koji je rođen u Splitu, ali u Zagrebu živi još od studentskih dana, gdje je magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Doktorirao je u Splitu. Branko Grčić 2012. ga je kao svojeg zamjenika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU imenovao s pozicije znanstvenog suradnika na Institutu za međunarodne odnose. Označio ga je kao nestranačkog stručnjaka koji je odradio golem posao u povlačenju novca iz EU.Puljiz se s Oreškovićem nekoliko puta susreo u razdoblju formiranja nove Vlade, a kažu da ga je impresionirao svojim nastupom, stručnošću i spremnošću za rad.

Prometna nesreća

Javnost ga dosad najviše pamti po teškoj prometnoj nesreći u tunelu Plasina u srpnju 2013. kad je naletio na automobile koji su se tamo prethodno sudarili. Tada je ozlijeđen i njegov sedmogodišnji sin. Zanimljivo, kad Puljiz bude imenovan, neće morati predati svoju imovinsku karticu, barem ne kao premijerov savjetnik, jer za tu funkciju ne postoji ta zakonska obveza. Njegova će imovinska kartica ipak biti objavljena zato što ju je dužan predati na kraju upravo isteklog mandata kao Grčićeva zamjenika. To još nije učinio, kako doznajemo u Povjerenstvu za sukob interesa, ali rok mu nije ni istekao.

Prema staroj imovinskoj kartici Jakša i supruga Marina, koja je radila u Croatia banci, PBZ-u i Splitskoj banci, a danas je članica Uprave Partner banke, vlasnici su dva stana u Zagrebu, od 92 i 55 kvadrata. Otplaćuju kredite vrijedne ukupno 210 tisuća eura. Raspolažu ušteđevinom od oko 200 tisuća kuna te dionicama u sedam velikih domaćih kompanija. Plaća Marine Puljiz ostala je nepoznata s opravdanjem da je regulirana menadžerskim ugovorom te je kao takva poslovna tajna.

No, to bi se sada ipak moglo promijeniti. Kako doznajemo u Povjerenstvu, u takvim situacijama plaća bračnog partnera može ostati tajna samo ako je to propisano i poslovnikom njegova poslodavca.

Imovinska kartica

Pojednostavljeno, plaća Marine Puljiz neće biti navedena u imovinskoj kartici samo ako je to unaprijed propisano aktom poslodavca, dakle Partner banke, i to kad je ugovor potpisan, i prije nego što je njen suprug stupio na dužnost u Grčićevu ministarstvu. U tom slučaju Povjerenstvo će opet dobiti iznos njezinih primanja, ali ih neće iznijeti u javnost, odnosno objaviti na svojim internetskim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:25