MANDAT OD PET GODINA

TKO JE NOVI RAVNATELJ HRT-a? HDZ i Most se dogovorili, glavni prijepor je bio oko zahtjeva za smanjivanjem preplate na 65 kuna

 HANZA MEDIA/HRT

Bivši šef tehnike sa 32 godine staža na HRT-u Kazimir Bačić, prvotni favorit HDZ-a, dobio je od Sabora mandat da sljedećih pet godina vodi HRT. Za tu odluku građani do kraja godine mogu očekivati smanjenje pretplate na 65 kuna umjesto dosadašnjih 80, a koalicija na neko vrijeme mir. To je konačni ishod - sa 90 glasova za i 12 suzdržanih, mahom SDP-ovaca - dvotjedne napetosti u pregovorima HDZ-a i Mosta oko izbora prvog čovjeka HRT-a.

Drama na odboru

A danas ujutro na sjednici Odbora za informiranje i medije sve je slutilo na dramu. Hrvoje Runtić u ime Kluba Mosta jasno je i glasno odbio podržati Bačića za glavnog ravnatelja.

“Ne ulazim duboko u raspravu. Nakon višednevnih konzultacija stav Mosta je da će podržati v.d. glavnog ravnatelja Blagu Markotu”, izvijestio je Odbor Hrvoje Runtić i odbio prijedlog Kažimira Varde, izabranog na listi koalicije Hrvatska raste, ali sada u Klubu Milana Bandića. Varda je predložio da se izabere Kazimira Bačića, a predsjednik Odbora Jasen Mesić rekao je da ga podržava i HDZ.

Opozicija nije iskoristila svoju brojčanu prevlast u Odboru.

Zahvaljujući nedolasku tri SDP-ovca Davora Bernardića, Darka Parića i Damira Tomića, na sjednici Odbora HDZ je sa šest glasova uspio odabrati Bačića kao glavnog favorita. No, ipak su se pobunili.

“Zanima nas je li Bačić zajednički prijedlog HDZ-a i Mosta. Samo mu pod tim uvjetom SDP može dati podršku jer ne želimo biti most između Mosta i HDZ-a”, upozorio je SDP-ovac Nenad Stazić i podsjetio kako su podržali prijedlog vladajućih da se za v.d. izabere Blago Markota kako bi “imao čvrstu potporu popraviti HRT”.

Istječe zakonski rok

S njim se složio i HNS-ovac Goran Beus Richembergh: “Neka kažu je li ovo usuglašena varijanta ili samo pokušaj da se preko leđa opozicije jačaju mišići.

Mi smo spremni podržati tog kandidata, ali ne ako ovo znači nadmetanje partnera s traženjem potpore u oporbi”.

Cijeli dan trajali su pregovori između Mosta i HDZ-a. U kuloarima se tvrdilo da Most inzistira na smanjenju pretplate, ali i da želi birati šefa Informativno-medijskog servisa jer im treba jamstvo da će imati pošten tretman u kampanji za lokalne izbore. Još u tri popodne nije se znalo hoće li izbor glavnog ravnatelja na dnevni red Sabora - iako druge varijante i nisu imali jer zakonski rok istječe 28. veljače, a Sabor ne radi idući tjedan.

Most i HDZ ipak su se uspjeli dogovoriti. I to zahvaljujući tome, kako je objasnio Božo Petrov, što je Most dobio jamstva od Bačića da će smanjiti pretplatu. Doduše, isto jamstvo dobili su i od Markote.

“Ali, ja nisam Plenković”, odgovorio je Petrov novinarima kad su ga pitali zašto je HDZ odustao od Markote i miroljubivo poručio: “Ne vidimo zašto bismo dovodili u pitanje opstojnost Vlade ako nam i jedan i drugi kandidat jamče smanjenje pretplate, a Markota nije prihvatljiv našem većinskom partneru”.

U popodnevnoj raspravi SDSS-ovac Milorad Pupovac naglasio je da se od novog ravnatelja očekuje pojednostavljivanje i pojeftinjenje organizacije te bolja kontrola sredstava - što je trajni problem HRT-a.

Goran Beus Richembergh objasnio je da je u izmijenjenim okolnostima i HNS promijenio stav te će podržati Bačića: “Dat ćemo vam glas, ali samo iz jednog jedinog razloga, da ga već od ponedjeljka možemo vući za uši i propitivati što je napravio da se stanje na HRT-u popravi”” Najavio je da neće tolerirati ignoriranje obveze da HRT dostavi iznose plaća i dokine s praksom u kojoj većina ima plaću oko 5500 kuna, a neki izabrani dobivaju od 15.000 do 30.000 kuna.

SDP-ovci suzdržani

Isto očekivanje, kao i to da više neće trpjeti anekse na plaći ima i HDZ, naglasio je Jasen Mesić.

Slično tvrdi i mostovac Miroslav Šimić koji je zadovoljan što se Most uspio dogovoriti s partnerom oko Bačića od kojeg očekuju, kako je rekao, da “odgovori na zahtjeve političkih stranaka, ali i javnosti”.

Arsen Bauk najavio je da će SDP biti suzdržan: “Ne sporimo vladajućima pravo da biraju glavnog ravnatelja, ali sporimo način kako su to danas napravili, da jedni govore jedno, drugi drugo, a onda popodne dođu do trećeg rješenja”.

Zet Ksenije Urličić tehnički vodio praćenje posjeta dvojice papa RH

Kazimir Bačić (55) na dužnost glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije dolazi s mjesta rukovoditelja Radne jedinice Televizijska tehnika HRT-a. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završio studij menadžmenta na Bledskoj školi menadžmenta. Dugogodišnji je zaposlenik HRT-a i zet televizijske legende Ksenije Urličić. Od 1984. godine radio je na inženjerskim poslovima, potom je bio rukovoditelj Tehnike i pomoćnik glavnoga ravnatelja HRT-a za razvoj i tehnologiju.

Sudjelovao je u tehničkom ostvarenju najvećih i najzahtjevnijih projekata HRT-a kao što su natjecanje za pjesmu Eurovizije, praćenje posjeta papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, prijenosi Svjetskoga skijaškog kupa i Olimpijskih igara i brojni drugi projekti. Vodio je ili sudjelovao u izradi i provedbi mnogih projekata televizijske tehnike i tehnologije kao što su projektiranje i opremanje HRT-ovih velikih televizijskih studija Anton Marti i Angel Miladinov, digitalizacija proizvodnje Informativnog programa, uvođenje sustava virtualne scene, automatizacija televizijskog programa, uvođenje eksperimentalnog emitiranja televizijskog signala visoke razlučivosti...

Aktivno je sudjelovao u radu ekspertne skupine projekta Vision 2020. Europske radiodifuzijske unije. Ujedno je bio član radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje, a od 2006. godine aktivni je član Tehničkog odbora Europske radiodifuzijske unije (EBU TC), krovnog tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije. Od studenoga prošle godine na dužnosti je dopredsjednika Međunarodne skupine za povezivost medija koja djeluje u sastavu Svjetskih radiotelevizijskih unija. (K. Rožman)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54