TOMISLAV SOKOL

TKO JE NOVI STRANAČKI JASTREB KOJEG HDZ ŠALJE DA KOMENTIRA GOTOVO SVE? Kao student prava dobio je niz nagrada, a čini se da ga pripremaju za izbore

 
Tomislav Sokol
 Bruno Konjević / Hanza Media

Migracije, borbeni zrakoplovi, nabava udžbenika u osnovnim i srednjim školama, stanje u Saboru, blokirani, aktualni politički događaji - za sve ove teme HDZ odnedavno ima samo jednog čovjeka kojeg šalje na gostovanja u radijske i TV emisije: saborskog zastupnika Tomislava Sokola.

Upravo je taj, široj javnosti ne baš poznati HDZ-ovac govorio o svim tim temama u emisijama HRT-a i Hrvatskog radija u kojima se u posljednje vrijeme redovito pojavljuje. Samo u siječnju gostovao je u emisijama “Otvoreno”, “Poligraf”, “U mreži Prvog”, “Studio 4”...

Sokol je u više navrata bio i izaslanik šefa Sabora Gordana Jandrokovića na raznim događajima, a u lipnju prošle godine sudjelovao je, kao predstavnik HDZ-a, na 27. summitu predsjednika klubova zastupnika Europske pučke stranke u parlamentima država članica EU gdje se raspravljalo i o predstojećim izborima za Europski parlament.

Upravo su ti izbori, prema mišljenju nekih HDZ-ovaca, razlog za Sokolovo učestalo pojavljivanje u medijima posljednjih mjeseci. Smatraju, naime, da ga vodstvo stranke na taj način želi učiniti što prepoznatljivijim u javnosti jer ga imaju plan staviti visoko na listu za europske izbore. No, Sokol o tome nije želio nagađati.

- HDZ ima niz kvalitetnih potencijalnih kandidata. Ono što mogu reći je da ćemo imati najbolju listu i ostvariti najbolji rezultat - izjavio je Sokol koji se osvrnuo i na svoje učestale nastupe na HRT-u.

- U stranci su procijenili da sam dobro komunicirao neke teme - rekao je Sokol, dodajući da ga zanimaju teme kao što su pravosuđe, obrazovanje te europske teme.

Rektorova nagrada

Rođen je 1982. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet. Dobitnik je Rektorove te dvije Dekanove nagrade. Na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji završio je magistarski i doktorski studij, a na magisteriju mu je, kaže, ustavno pravo EU predavao Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije. Sokol je deset godina, od 2007. do 2017., radio kod Đure Njavre na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) gdje je kao asistent i viši predavač predavao nekoliko pravnih predmeta. I na ZŠEM-u i na Katoličkom sveučilištu predaje kao vanjski suradnik.

Istodobno je Sokol bio aktivan i u HDZ-u u kojem je od 2004. godine. Nakon parlamentarnih izbora 2011. i povratka iz Belgije odlučio se, kaže, više angažirati u politici. Međunarodni je tajnik HDZ-ove Akademske zajednice te šef Područnog odbora HDZ-a Črnomerec kojem pripada i šef stranke Andrej Plenković. No, ozbiljnije se politikom počeo baviti od siječnja 2017. kada je imenovan pomoćnikom Pave Barišića, tadašnjeg ministra znanosti i obrazovanja. Bio je zadužen za znanost i tehnologiju, a Vlada ga je u to vrijeme imenovala i u više komisija te povjerenstava, od kojih je većina bila vezana za odnose s Crkvom.

Sokol je bio i zamjenik voditelja radne skupine za izradu novog Zakona o znanosti i obrazovanju, u javnosti poznatog i kao”lex Boras”. Naime, jedan od najkontroverznijih prijedloga iz tog zakona bio je onaj da rektor može biti stariji od 65 godina, što je išlo na ruku Borasu da se može ponovno kandidirati. Inače, Sokol u znanstvenim krugovima slovi kao Borasov čovjek. On sam kaže da je s Borasom u korektnim odnosima, kao i s mnogima iz akademske zajednice, te da tu nema nikakve pozadine.

Prijedlog tog zakona je nakon dolaska povukla nova ministrica Blaženka Divjak, i to nakon provedene javne rasprave. Sokol je u Ministarstvu ostao do rujna kada je prebačen u Sabor gdje je ušao kao zamjena za Jasena Mesića koji je otišao za veleposlanika u Rim. Inače, Sokol je bio na listi u 6. izbornoj jedinici gdje je skupio 464 glasa. Zahvalan je, kaže, predsjedniku Plenkoviću i stranci što su mu tada dali priliku.

Supruga u stranci

U Saboru je postao član četiri odbora - za zakonodavstvo, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, za pravosuđe te za obrazovanje, znanost i kulturu. Njegov dolazak u Sabor zapamćen je po aljkavo odrađenoj proceduri jer je zastupničku prisegu položio prije nego što je razriješen s funkcije pomoćnika ministra.

Prema promjenama u imovinskoj kartici, vidljivo je da se Sokol nedavno oženio te da je njegova supruga Ana u isto vrijeme kad je on prešao u Sabor, postala zaposlenica Hrvatske lutrije. Prethodno je, kažu HDZ-ovci, radila u Hrvatskoj pošti, a i sama je već niz godina članica stranke. Par se vjenčao u rujnu 2018., ali nisu se, kaže Sokol, upoznali u stranci, nego preko prijatelja. Dodaje da mu je supruga radila i u privatnom sektoru.

Jedini incident je onaj koji je imao s bivšim šefom Područnog odbora Črnomerec Josipom Jelićem. Naime, na unutarstranačkim izborima Sokol je došao na čelo tog ogranka. Jelić je potom prešao u Most, a tijekom kampanje pojavila se priča kako je došlo do obračuna HDZ-ovaca i mostovaca jer su jedni drugima uništavali plakate.

Navodno je tada, prema Jelićevim riječima, Sokol sjedio u automobilu i promatrao incident. I sam Sokol kaže da je bio samo svjedok tog događaja. No, incident je brzo zaboravljen jer su HDZ i Most ušli u koaliciju. Nakon Plenkovićeva dolaska na čelo stranke, Jelić se vratio u HDZ te je htio smijeniti Sokola. No, tada je u njegovu zaštitu, kažu HDZ-ovci, stao osobno Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:20