NAJVEĆE IZNENAĐENJE EU IZBORA

TKO JE RUŽA TOMAŠIĆ Pročitajte kako je bivša kanadska policajka postala nova ikona desnice

Predsjednica HSP-a AS Ruža Tomašić osvojila je više glasova od svih HDZ-ovaca na listi za EU parlament
Vukovar, 271112.U svecanoj dvorani "Bauer" vukovarskog hotela "Lav" odrzano je svecano potpisivanje Sporazuma o trajnoj suradnji izmedju HDZ-a i HSP Ante Starcevic.Sporazum na razini Republike Hrvatske potpisali su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Ruza Tomasic predsjednica HSP AS Ruza Tomasic u prisustvo clanova obiju stranaka.Na fotografiji: zdravica nakon potpisivanja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

Rezultati prvih izbora za EU parlament, slabašni po mnogo čemu, i formalno su ustoličili Ružu Tomašić kao novu ikonu hrvatske desnice.

Može se reći da je Tomašićkino desno ustoličenje najvažniji nus-proizvod prvih hrvatskih izbora za EU parlament.

'U SVIBNJU BISMO IH JOŠ JAČE PORAZILI' Karamarko za loš odaziv birača krivi nepoštenu taktiku Vlade

Tomašićka je ujedno i najveći paradoks tih izbora: među dvanaestoro zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u EU parlamentu samo je ona zapamćena po eurofobnim izjavama i upravo ona je osvojila najviše glasova.

Iako je HDZ-ovoj listi donijela 64.758 glasova pravo je pitanje tko je u koaliciji HDZ-a i HSP-a Ante Starčevića više profitirao - Ruža Tomašić ili HDZ.

'PRVI TEŽI PORAZ ZORANA MILANOVIĆA OD 2007. IZBORI SU GA DOVELI U NEUGODAN POLOŽAJ' Komentar Davora Butkovića

Istina je da je zahvaljujući i njezinim glasovima HDZ nakon sumornog stranačkog razdoblja ponovo osjetio gotovo zaboravljeni okus pobjede. Dugoročno gledano, međutim, od te će koalicije više profitirati Ruža Tomašić nego HDZ i Tomislav Karamarko. Još u izbornoj noći, u HDZ-u, kako se neslužbeno doznaje nisu bili nimalo oduševljeni što najviše preferencijalnih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi nije skupio nitko iz HDZ-a, nego ona.

Koalicija s HDZ-om Tomašićkinu je minornu stranku podigla i dala joj novi uzlet. Rezulati na nedjeljnim iborima za EU parlament podići će koalicijsku cijenu Tomašićkine stranke na predstojećim lokalnim izborima. Ukratko nakon ovih rezultata, Ruža Tomašić od HDZ-a može tražiti više.

EUFORIJA I IZVIKIVANJE 'POBJEDA, POBJEDA!' U HDZ-U ‘Ruži Tomašić u ovoj pobjedi najviše je pomogao premijer’

Bivša kanadska policajka u Hrvatsku je prvi put došla na pragu devedesetih kad je prihvatila Tuđmanovu ponudu da bude dio njegova tjelesnog osiguranja. U Kanadi je ostavila supruga, trogišnjeg sinčića i kćer. Već tada je bila članica HSP-a na čijem čelu je bio Dobroslav Paraga.

Potom se zbog osobnih, zdravstvenih razloga vratila u Kanadu i u Hrvatsku s obitelji definitivno doselila potkraj devedesetih. Na lokalnim izborima 2001. izabrana je za vijećnicu HSP-a u županijskoj skupštini Dubrovačke neretvanske županije, a 2003. Tonči Tadić i Miroslav Rožić uvjerili su Đapića da je progura u predsjedništvo HSP-a. Potkraj 2003. izabrana je za zastupnicu HSP-a u Saboru.

Pažnju šire javnosti na sebe je skrenula javnim apelima kojima je od policije tražila da iza rešetaka napokon pospremi lokalu dalmatinsku narko skupinu Jakše Cvitanovića Cvika koja je na Korčuli gdje Tomašićkina obitelj živi preprodavala drogu. Tvrdnje da su Ružu Tomašić izmislili hrvatski novinari nisu bez osnove.

Novinari, saborski izvjestitelji zaslijepljeni njezinom bitkom protiv Cvika i blagonakloni prema njezinim šovinističkim ispadima, proglasili su je najboljom saborskom zastupnicom. U intervju HTV-u još 2007. tvrdila je da joj je najveći politički uzor - Anto Đapić.

'IZAŠLI SMO IZ JEDNOG PONORA, GODINU DANA RADIMO NA SEBI I DANAS SMO POBJEDNICI' Karamarko slavi pobjedu liste HDZ-a

Nedugo potom, kad je postalo jasno da je HSP na parlamentarnim izborima u studneom 2007. osvoio tek jedan mandat, a ona ostala izvan Sabora, politička ljubav s Đapićem preobratila se u žestoki sukob. Iako je javno tvrdila da su je hrvatska politika i birači razočarali, u rujnu 2009. utemeljila je HSP- Ante Strčević, stranku krajnje desnice i postala njezina predsjednica. Prvu je izbornu bazu stekla u ratom poharanoj Istočnoj Slavoniji, a na parlamentarnim izborima 2011. njezin HSP-AS je osvio jedan mandat, dovoljno da se Tomašićka vrati u Sabor.

Kad bi ta bivša policajka u javnom političkom djelovanju iskoračila iz sfere borbe protiv lokalne narko mafije, nastajao bi skandal. Izjavila je tako da joj je žao što granate JNA ispaljene u jesen 1991. na Banske dvore nisu usmrtile Antu Markovića i Stjepana Mesića.

HDZ-U ŠEST MANDATA, SDP-U PET, LABURISTIMA JEDAN Ruža Tomašić osvojila je najviše glasova na listi HDZ-a! MILANOVIĆ: 'Čestitam HDZ-u na pobjedi' KARAMARKO: 'Izašli smo iz ponora!'

U intervjuu Nacionalu svojedobno se hvalila kako je kao policajka u Kanadi pretukla trojicu muškaraca. I jedan od saborskih zastupnika HSS-a osjetio je njezinu pesnicu kad joj se obratio sa seksističkom primjedbom. Znala je međutim i iznenaditi: javno se primjerice založila za pravo splitkskog aktivista za ljudska prava Tončija Majića da protest protiv domaćeg prvosuđa izražava rezanjem hrvatske zastave.

I dok su Tuđman i Sanader desni HSP održavali kao korisnog političkog satelita i tihog partnera zazirući od ulaska s tom strankom u vidljivu, formalnu koaliciju s njim, novi lider HDZ-a Tomislav Karamarko prešao je politički Rubikon i desni HSP -AS uzeo kao formalnog predizbornog pratnera za EU parlament. Karamarkov zagrljaj Tomašićka je shvatila kao poticaj na hiperprodukciju šovinističkog političkog "trasha".

Ksenofobne izjave o "gostima u Hrvatskoj" te priče o Srbima koji traže privilegije samo zato jer su Srbi, ili prebrojavanjem krvnih zrnaca ministara u vladi, u doba ekonomske krize, u zemlji s još svježim ratnim ranama donose glasove i Ruži osiguravaju unosnu europsku plaću. Donose li dobro Hrvatskoj, uključujući i one koji su zaokružili njezino ime - posve je drugo pitanje.

Tako je govorila Ruža Tomašić

• Žao mi je što Antu Markovića i Stipu Mesića nije pogodila granata tijekom napada na Banske dvore. (poslije se ispravila i rekla kako je mislila samo na Markovića)

• Ošamarila sam saborskog zastupnika jer mi je dao nisku i degutantnu ponudu. (incident navodno s HSS-ovim zastupnikom koji joj je htio “staviti noge oko vrata”)

• Ako Šeks i Glavaš imaju nekih nesuglasica, neka to riješe međusobno, a ne na račun Hrvatske. Ne može se suditi Glavašu dok svi četnički zločini nisu osuđeni. (u HTV-ovoj emisiji ‘Piramida’)

• Neki su saborski zastupnici na platnom popisu hrvatskih kriminalnih organizacija za ilegalnu distribuciju narkotika. S njima sam tek na ‘dobar dan’. (o povezanosti mafije i politike)

• Dosta je licemjerja u pogledu povijesnih događaja, jer se stalno spominju zla proizašla iz vremena NDH i ustaštva, a zaboravlja se koliko je ljudi ubijeno u vrijeme komunizma i uime komunističkog pokreta. (istup o ustaškom konclogoru Jasenovac)

• Predsjednik Josipović je jednom rekao da je ustaška zmija digla glavu, a meni se čini da se crvena zmija razbudila i razbahatila. Jedna dobronamjerna napomena njima - četiri godine jako brzo prođu. (nakon što je Sabor ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu)

• Ne razumijem kako su Srbi opet ugnjetavani. U Hrvatskoj ih je pet posto, a u Vladi 30 posto. To je znak da im nije baš tako teško. A što se tiče Stanimirovića, ne znam u čemu je problem da se kaže četnik. (O Srbima u Hrvatskoj)

• Uvaženi zastupniče Pupovac, ponašate se kao zastupnik u srpskom parlamentu. (tijekom rasprave u Saboru)

• Možemo mi sjediti u EU parlamentu, ali odluke sigurno nećemo donositi. (o kandidaturi za EP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36