KRAKOVI ISTRAGE

TKO JE SVE IMAO MAILOVE MARTINE DALIĆ I KOJI SU MOTIVI OBJAVLJIVANJA? Jedan sudionik prepiske bio je zaposlenik banke koja nije dobila dozvolu za rad

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Jedno je od važnijih pitanja istrage o e-mailovima potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih sudionika te prepiske, prema neslužbenim informacijama, tko je sve imao mail poruke i koji su motivi njihova javnog objavljivanja.

Istraga se u početku fokusirala na adresante u mail korespondenciji. Istražitelji su, uspoređujući objavljene mailove s onim originalnim, uočili da u nekim mailovima među adresantima nedostaje Zoran Besak, član Vladine neformalne skupine koja je radila na planu za spas Agrokora. Besak je bio šef financija Zadruge za etično financiranje, a u Vladinu skupinu ga je predložio Most. U istoj je skupini uime Zadruge bio njezin upravitelj Goran Jeras.

Jeras tvrdi da se iz Vladine skupine povukao kada je odbijen njegov prijedlog za spas Agrokora. Besak, pak, u radnoj skupini ostaje sve do 27. travnja 2017., dokad je trajala koalicija HDZ-a i Mosta. U to vrijeme Zadruga je već i osnovala Etičnu banku te je bila u procesu HNB-ova razmatranja zahtjeva za izdavanje dozvole za rad. Besak je zaposlenik banke te je na njezin e-mail primao korespondenciju od članova Vladine radne skupine. Utvrđeno je da je Besak u srpnju napustio banku i razišao se s Jerasom.

I to dva mjeseca nakon što je Hrvatska narodna banka odbila izdati dozvolu za rad Etičnoj banci jer nisu bili ispunjeni formalni uvjeti. No, Besakovi mailovi ostali su na serveru banke. Od izbijanja afere s mailovima Besak se nije oglašavao u javnosti. Jeras pak tvrdi da su proces dobivanja dozvole za rad banke i sudjelovanje u radnoj skupini za Agrokor dvije potpuno odvojene stvari. On je potvrdio da je bio u kontaktu s novinarima, ali da im nije davao mailove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:24