TODORIĆEV KRUG OD A DO Ž

TKO JE TKO U AFERI AGROKOR 115 ključnih igrača: Detaljni vodič za praćenje najveće političko-ekonomske drame suvremene Hrvatske

Ivica Todorić, njegova obitelj, bliski suradnici, politički moćnici, strani veleposlanici, snahe i zetovi, odvjetnici, lokalne glazbene zvijezde... Tko su ljudi koji su u proteklih 25 godina - tko više, a tko manje - utjecali na definiranje Hrvatske i naših života

Alagušić, Marijan (59), bivši savjetnik u Agrokoru i član Nadzornog odbora Tiska, uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik Davorin Budin.

Alvarez, Antonio (51), kratkotrajni šef Agrokora za restrukturiranje kojeg su ruske banke postavile 4. travnja 2017., a smijenila ga je hrvatska Vlada donošenjem lex Agrokor i postavljanjem izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka 10. travnja. Izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez & Marsal koju je 1983. osnovao njegov otac, a koju je ruski Sberbank početkom 2017. angažirao za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru, specijaliziran za financijsko restrukturiranje tvrtki i strateško planiranje. Rođen je na Filipinima, školovao se u SAD-u, Francuskoj i Belgiji - diplomirao je na sveučilištu Notre Dame, a MBA je dobio na prestižnom američkom sveučilištu Cornell. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem i izvođenjem glazbe pod pseudonimom A3, ima gaže u klubovima po Velikoj Britaniji, a krajem prošle godine izdao je singl.

Azimov Sarvarovič, Anvar (66), ruski veleposlanik u Hrvatskoj, koji je u veljači 2017. “otvorio” aferu Agrokor konferencijom za novinare u svom veleposlanstvu. Tada je rekao: “Više puta smo davali financijsku potporu, odnosno kredite Agrokoru kako bismo ih stabilizirali. Za sada ne razmatramo davanje novih kredita. Agrokor ne surađuje aktivno s nama, ne poznajem ni njihova direktora, on vjerojatno smatra da je suvišno upriličiti susret s veleposlanikom. Sukladno tome, bit će i posljedica”.

Balent, Hrvoje (45), zet Ivice Todorića, bivši izvršni potpredsjednik Agrokora za centralnu nabavu i usluge te bivši član nadzornih odbora Tiska, Atlasa, Adriatica.neta, u Upravi Agrokora od 2012. U braku s Ivom Todorić od 2001., imaju troje djece, Taru, Ivana i Antu, vjenčani kum sinu generala Ivana Čermaka, Hrvoju Čermaku, koji je u braku s Andreom Tikvić, jednom od najbližih prijateljica njegove supruge Ive Balent. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik mu je Nikola Mandić.

Balent, Iva (41), kći Ivice Todorića, izvršna direktorica marketinga Agrokora, kao djevojčica sortirala je i pakirala cvijeće kod djeda i bake u obiteljskom stakleniku u Kloštar Ivaniću, tijekom srednje škole radila je na Agrokorovu štandu na Velesajmu kao konobarica i voditeljica štanda. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1998. smjer trgovina, magistrirala je 2004. na poslijediplomskom studiju za znanstveno usavršavanje pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od studenoga 1997. zaposlena je u Agrokoru na poslovima mlađeg asistenta u marketingu, a 1999. prešla je u financije kao asistent u korporativnim financijama, od 2001. postala je direktorica budžeta Agrokora, a od 2003. izvršna je direktorice marketinga. Profesionalno je najponosnija na Janin projekt “Voda s porukom”, ali i na snimanje reklame s turskim glumcem Halitom Ergençom 2010. Od 2015. bila je članica Nadzornog odbora RTL-a (Agrokor je od 2003. do 2011. bio vlasnik 13 posto te televizije), a na tu funkciju ponovno je izabrana 23. ožujka 2017. U braku je s bivšim izvršnim potpredsjednikom Agrokora Hrvojem Balentom od 2001., ljubiteljica je skupih torbi Chanel, Valentino i Hermes. Na nju je navodno glasila kuća za odmor nazvana Čarobna koliba u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru. Osmog svibnja 2017. osnovala je tvrtku Srculence u Voćarskoj 53, u stanu koji je naslijedila njezina majka Vesna Todorić te ga darovala njoj, a ona ga je tri dana prije nego što je registrirala tvrtku, 5. svibnja 2017., darovnim ugovorom prenijela na svoju malobodbnu kćer, vjerojatno kako bi se zaštitila od brojnih vjerovnika Agrokora.

Ban, Nina, bivša zaposlenica marketinga Agrokora zadužena za financije unutar marketinga, sa zaposlenicama marketinga Teom Kličinović i Lucijom Jukić, koje su kao i ona bile prijateljice svoje šefice Ive Balent. U veljači 2017. osnovala je tvrtku Talent studio koja je dobila 10-godišnje marketinške ugovore s tvrtkama iz koncerna Agrokor, no u ožujku se Nadzorni odbor slovenskog Mercatora pobunio protiv ugovora s Talent studijom i izborili su se za raskid ugovora. U Hrvatskoj su ugovori na snazi dok ne završi sudsko vještačenje koje je naručio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Bandić, Milan (61), gradonačelnik Zagreba kroz čije je mandate Ivica Todorić ishodio sve dozvole za dvorac u Šestinama, 2003. za gradnju objekta javne namjene, hotela Kulmerovi dvori, a 2009. lokacijskom dozvolom objekt je iz hotela prenamijenjen u rezidencijalnu građevinu. Bivši zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Jelić prozvao ga je za malverzacije gradskim zemljištem u korist Todorića iz 2007., kada je, po Jelićevom mišljenju, Grad Zagreb oštećen za osam milijuna eura: tvrtka Grokomp nekretnine, koju je osnovao Konzum, Gradu je dala precijenjenu, derutnu zgradu na Volovčici od 840 četvornih metara u zamjenu za atraktivno zemljište od 10 tisuća četvornih metara na križanju Heinzelove i Vukovarske. Grad Zagreb prodao je Agrokoru za 115 milijuna kuna tvrtku Zagreb plakat, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor tvrdio je da je Grad sljedećih godina nastavio u nju ulagati gradski novac. Bandićev stožer za predsjedničku kampanju krajem 2009. i početkom 2010. bio je u prostorima Agrokora u Almeria centru, a u kampanji je Bandić dijelio energetski napitak iz Jamnice, te jabuke iz bivše Todorićeve tvrtke Agrofruktus.

Begović, Vitomir, bivši sindikalist, od 2001. predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo, od 2011. izvršni direktor Sektora ljudskih resursa Agrokora, a od 2015. ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Benko, Marijan (64), načelnik Odjela općeg kriminaliteta u MUP-u, načelnik Sektora kriminalističke policije i pomoćnik ministra za kriminalističku policiju iz 90-ih, nakon smjene vlasti početkom 2000-ih postao je šef korporacijske sigurnosti Agrokora. Godine 2005. vratio se u MUP kao ravnatelj policije, a 2010. opet se vratio na čelo korporativne sigurnosti Agrokora, odakle će početkom 2018. otići u mirovinu. Zamijenit će ga jedan od važnijih policijskih načelnika Ivica Tolušić.

Budin, Davorin, odvjetnik savjetnika u Agrokoru Marijana Alagušića, bivši zagrebački državni odvjetnik, 2003. otvorio je odvjetnički ured s bivšim tajnikom Ministarstva gospodarstva Tomislavom Penićem. U aferi Fimi-media brani HDZ, u aferi Remorker prošelnicu ureda predsjednika HGK Nadana Vidoševića, Zdenku Peternel, a klijent mu je i tajkun iz Velike Gorice Željko Žužić.

Bošnjak, Vladimir (44), radio je u investicijskoj kući CAIB, na Zagrebačkoj burzi, bio je direktor u tvrtki To one i HAAB-u, te direktor u Hypo ulaganjima. Od sredine 2016. u Agrokoru je izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala na mjestu na kojem je prije njega radio ministar Zdravko Marić, ostao je i u izvanrednoj upravi Ante Ramljaka kao njegov savjetnik za financije i strategiju te je postao predsjednik nadzornih odbora Konzuma, Agrolagune i Jamnice te član Nadzornog odbora Zvijezde. Ivica Todorić na svom blogu optužio ga je da uz Antu Ramljaka, s Lukom Cvitanom i Damirom Kuštrakom, u Agrokoru provodi kriminalnu operaciju.

Canjuga, Piruška (52), izvršna dopredsjednica Agrokora za poslovanje i poslovni razvoj, u Upravi Agrokora je od kraja 90-ih. Iako formalno nije bila imenovana za članicu uprave, njen je ugovor o radi pokrivao taj posao. Kada je njezin suprug Zlatko Canjuga (54), s kojim se vjenčala 1994., bio glavni tajnik HDZ-a i predsjednik NK Croatia (sadašnjeg Dinama), a nakon 2000. posvetio se privatnom biznisu kao direktor i suvlasnik tvrtke Hamburger Recycling Enc. s pogonom u Zaboku, te kao vlasnik tvornice papirnatih vrećica u Sv. Heleni koje je, među ostalim, prodavao i Konzumu. Žive u modernoj vili na Tuškancu. Njezin odvjetnik tvrdi da godinama ne radi u Agrokoru jer od 2013. do 2015. nije dolazila na posao zbog čuvanja trudnoće i porodiljnog dopusta, ugovor joj je istekao 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan, te “ima bolesno dijete koje prima kemoterapiju gotovo svaki tjedan i njena prisutnost uz dijete zaista je nužna”. Uhićena pa puštena da se brani sa slobode, odvjetnik joj je Anto Nobilo.

Cišper, Igor, odvjetnik izvršnog potpredsjednika Agrokora Ivana Crnjca, bivši je zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zlataru, općinski državni odvjetnik u Zaboku i zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Crkvenac, Dinko, inženjer elektrotehnike, računarstva i strojarstva, od 90-ih zaposlenik Agrokora. Direktor Superkonzuma postao je 2001. u vrijeme kada je njegov otac Mato Crkvenac bio SDP-ov ministar financija, bio je direktor Sektora upravljanja zalihama Konuzma, a danas je direktor poslovnog područja logistike i lanca opskrbe Konzuma.

Crnjac, Ivan (40), posljednji financijski direktor Agrokora u eri Ivice Todorića, najbolji prijatelj i kum Ante Todorića mlađeg. Od 2000. radio je u investicijskoj banci CAIB, od 2005. zaposlen u Agrokoru, od 2008. član je Uprave za strategiju, spajanja i preuzimanja, 2013. pripisane su mu zasluge za operaciju kupnje Mercatora u čijem je Nadzornom odboru bio do 25. travnja 2017. Otac Božo Crnjac u pretvorbi 90-ih stekao je ugostiteljsku tvrtku Splendid s restoranima Okrugljak, Dubravkin put - koju vodi kći Danijela, jedna od najbližih prijateljica Ive Balent - i još 36 lokala na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu. Sa suprugom Vesnom Jurin Crnjac živi u velikom stanu na Šestinskom vijencu u zgradi koju je izgradio građevinski poduzetnik blizak obitelji Todorić-Balent, Luka Kaić. Prvi susjed im je Ratko Maček, 2016. na zagrebačkom Jabukovcu kupio je kuću za 825 tisuća eura na koju se pozajmicom od 3,9 milijuna kuna upisao poduzetnik Pavo Zubak. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnici su mu Ljubo Pavasović Visković i Igor Cišper.

Cvitan, Luka, nakon školovanja na Cambridgeu, od 2007. radio je u Agrokoru. Ostao je i u ekipi izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka kao projektni menadžer u Odjelu za strategiju i tržište kapitala u kojemu mu je šef Vladimir Bošnjak s kojim je nakon Todorićeva pada imenovan u Nadzorni odbor Leda, kao i Konzuma i Belja. Ivica Todorić na svom ga je blogu optužio da uz Antu Ramljaka, s Vladimirom Bošnjakom i Damirom Kuštrakom, u Agrokoru provodi kriminalnu operaciju.

Cvitan, Vedran, sin glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, zaposlen je u Konzumu kao category manager.

Čogurić, Rajko (69), odvjetnik zamjenika predsjednika Uprave Agrokora Ante Todorića, starijeg sina Ivice Todorića, branitelj je vlasnika mesne industrije Gavrilović Đure Gavrilovića, u aferi Brodosplit branio je poduzetnika Dragu Mačeka, u aferi Spice odvjetnika Zorana Markovića…

Čović, Vlado (65), vlasnik velike građevinske tvrtke Zagreb Montaža koja je zajedno s Agrokorom izgradila najveći dalmatinski šoping-centar Dalmare u Šibeniku. Godine 2014. zajedno su preko tvrtki Dalmarina i Konsolidator, a u suradnji s Nexus fondom, dokapitalizirali tvrtku Dalekovod, čiji je Čović poslije postao većinski vlasnik.

Dačić, Zoran (63), frizer Ivice Todorića, od početka 80-ih zaposlen u zagrebačkom salonu Neno u Bauerovoj ulici, gdje redovito dolaze i premijer Antun Plenković, general Ante Gotovina, Zdravko Mamić… Osnivača Agrokora češljao je i podšišavao svakog ili svakog drugog dana točno od 7.30 sati specijalnom četkom iz Londona koja je bila rezervirana samo za njega.

Dalić, Martina (49), potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, od 1997. bila je pomoćnica ministra finacija, od 2000. glavni ekonomist Privredne banke. Od 2004. do 2007. državna tajnica u Ministarstvu financija, od 2010. do 2011. ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor, a od 2012. do 2015. saborska zastupnica, prvo HDZ-a, a nakon izlaska iz stranke 2014. nezavisna zastupnica. U Plenkovićevoj Vladi je najzaslužnija (ili najodgovornija) za donošenje Zakona o strateškim poduzećima ili tzv. lex Agrokor, te za imenovanje izvanrednog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, zbog čega je postala glavna meta napada blogova Ivice Todorića. “Martina Dalić preuzela je sve poluge javne vlasti - postala je i zakonodavac i tužitelj i sudac”, “Martina Dalić govori o bankarskim kreditima koje banke nisu trebale dati, a upravo je ona Agrokoru, kao čelnica jedne banke, davala kredite. I ne samo kredite banke, već i pozajmice povezanih društava u sastavu banke. Naravno, s visokim kamatnim stopama”, “Martina Dalić prijetila je Anti Todoriću uhićenjem njega i čitave obitelji ukoliko ne potpišu Lex Agrokor”, samo su neke od Todorićevih optužbi, zbog čega je ona 10. listopada 2017. podnijela kaznenu prijavu za klevetu te zaključila da su za stanje u Agrokoru odgovorni samo i jedino njegov vlasnik i njegova Uprava.

Discordia, Olivio, vlasnik i direktor dojučerašnje zagrebačke podružnice revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Osnivači Baker Tillyja su Olivio Discordia, Nevenka Dujić i Bruna Discordia koja je od 2006. do 2008. u Agrokoru radila kao asistentica potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja. U teškom je zdravstvenom stanju, prije nekoliko godina transplatirano mu je srce, u pritvoru na Oranicama teško je proveo noć jer ima slab imunitet, a prilikom kratkog iznošenja obrane bio je toliko uzbuđen da mu je prokrvarilo oko pa je morao intervenirati liječnik. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik mu je Darko Maržić.

Ferenčak, Srećko (58), dugogodišnji glavni tajnik Hrvatske narodne stranke (HNS), vlasnik tvrtke Ferbos inženjering i bivši predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza. Dana 12. listopada 2017., nakon trećeg ponovljenog suđenja (i dvije nepravomoćne osuđujuće presude) u aferi Nanbudo, s Petrom Turkovićem nepravomoćno je oslobođen optužbe da su kao čelni ljudi Nanbudo instituta od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobili zemljište od 5000 četvornih metara u Turininoj ulici koje je bilo namijenjeno gradnji Centra za dnevnu skrb invalida, a 2002. preprodali su ga Konzumu i pritom zaradili više od 9,5 milijuna kuna.

Frenkel, Maja (46), rođena Brinar, od 1998. šefica Odjela za financije u Upravi Agrokora, od 2000. do 2002. tajnica pa zamjenica ministra gospodarstva Goranka Fižulića. Zadnjih godina u javnosti je poznata kao supruga bogatog izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela s kojim pokušava realizirati projekt Golf na Srđu u koji žele uložiti osam milijardi kuna.

Galić, Mirko (69), dugogodišnji dopisnik HRT-a iz Pariza, od 2000. glavni ravnatelj HRT-a, od 2007. veleposlanik u Parizu, a od 2013. savjetnik Ivice Todorića u Agrokoru. Otac uhićenog člana Uprave Agrokora Mislava Galića.

Galić, Mislav (45), od 1998. predsjednik Uprave Leda, od 2008. izvršni potpredsjednik Agrokora za Poslovnu grupu hrana, a od 2016. i predsjednik Uprave Jamnice, sin bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića. Ljubitelj skupocjenih automobila poput Mercedesa CLS AMG kojeg posjeduje. Tužiteljstvu je predao ovjerenu izjavu Ivice Todorića u kojoj stoji da je on glavna osoba koja donosi sve poslovne i financijske odluke u Agrokoru. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnici su mu Mate Matić i Dubravka Krklec.

Glavić, Miho, predsjednik Uprave tvrtki Fairtrade i AWT International, najvećeg domaćeg distributera robe široke potrošnje i uvoznika brendova Barilla, Mars, Henkel, Zewa, Hipp, Milford, Colgate, Palmolive..., koja je završila u predstečajnoj nagodbi u lipnju 2017. kao prva žrtva Agrokora zbog nemogućnosti podmirenja dospjelih regresnih obveza prema financijskim institucijama na osnovi neisplaćenih Konzumovih mjenica. Ulazio je u rizične financijske odnose s Konzumom kako bi brendovima koje distribuira osigurao što veće tržišne udjele. Na zamolbu Ivice Todorića i Tomislava Lučića u kompliciranoj financijskoj operaciji njegove tvrtke zadužile su se 2013. kod Zagrebačke banke i RBA za 25 milijuna eura te su otkupile i eskontirale Konzumove mjenice za još 25 milijuna eura, za što su kod banaka garantirali Konzum i Agrokor kako bi 2013. Todoriću za 5925 dionica Agrokora dali tih 50 milijuna eura. Godinu poslije Todorićeve tvrtke vratile su Glavićevim tvrtkama veći dio novca, a one njima dionice. Predsjednik je Hrvatskog skijaškog saveza, dugo godina bio je skijaški instruktor u Švicarskoj, Austriji i SAD-u, bio je i skijaški instruktor pokojne Lady Diane.

Grčić, Branko (53), bivši SDP-ov potpredsjednik Vlade, koji je, među ostalim, bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HBOR-a, banke koja je u mandatu Vlade Zorana Milanovića dala Agrokoru 11 kredita u ukupnom iznosu od 365,4 milijuna kuna. Njegova supruga Sonja Grčić radi u Agrokoru u Splitu.

Gref Oskarovich, Herman (53), od 2007. glavni izvršni direktor Sberbank koji je 2014. s Ivicom Todorićem u Moskvi potpisao ugovor o zajmu Agrokoru od 600 milijuna eura, 2016. dao je Agrokoru novi zajam od 350 milijuna eura, te 2017. još 100 milijuna eura. Prijatelj Vladimira Putina od kraja 80-ih, jedan od najmoćnijih ljudi ruskog gospodarstva, od 2000. do 2007. ruski ministar gospodarstva i trgovine. Na sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s Vladimirom Putinom 19. listopada 2017. u Sočiju, na kojem je bio i Gref, ruski predsjednik ga je pitao koliko Agrokor duguje Sberbanku i koliko Sberbank godišnje zarađuje. Kad mu je Gref kazao da je dug Agrokora milijardu eura i da zarađuju 12-13 milijardi eura godišnje, Putin mu je u šali rekao: “Koji škrtac! Jedna milijarda je problem. Riješi to odmah”.

Hrstić, Sanja, revizorica zagrebačke podružnice revizorske kuće Baker Tilly, uhićena pa puštena da se brani sa slobode, odvjetnici Gordan Preglej i Željka Pokupec.

Janković, Zoran (64), gradonačelnik Ljubljane, tvorac i bivši predsjednik Uprave Mercatora, 2006. s Ivicom Todorićem i najvećim srpskim poduzetnikom, vlasnikom Delta Holdinga Miroslavom Miškovićem, planirao je stvaranje megakompanije Herakul, u koje bi ušle tri kompanije kojima su bili na čelu, s centralom u Beogradu, komercijalom u Zagrebu i financijama u Ljubljani. No plan je propao jer Janković nije pristao na trećinsko vlasništvo već je inzistirao da Mercator dobije polovicu, a Agrokor i Delta Holding po 25 posto. Danas relativno pozitivno govori o Todoriću, a kritizira izvanrednog Vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, zamjerivši mu da nema viziju ni plan koncerna za budućnost.

Jelenec, Domagoj (33), karijeru je počeo kao financijski analitičar u Deloitteu. Od 2011. analitičar u Agrokoru u odjelu Strategije i tržišta kapitala na menadžerskoj funkciji, a od kraja 2015. član Uprave Konzuma i član Nadzornog odbora Tiska, odakle je smijenjen nakon pada Todorića u travnju 2017.

Joksimović, Željko (45), srpski estradni pjevač, osvajač drugog mjesta na Eurosongu 2004. Sa suprugom, televizijskom voditeljicom Jovanom Janković, često je u društvu Ive Balent koja je bila na njihovu vjenčanju 2014., a pjevao je na nekoliko manifestacija kojima je sponzor bila neka od tvrtki Agrokora. Mediji su objavili da je za nastup na teniskom turniru u Umagu 2016., kojem je Konzum bio zlatni sponzor, zaradio 223 tisuće kuna.

Jukić, Lucija, bivša zaposlenica marketinga Agrokora zadužena za protokol i sponzorstva. S bivšim zaposlenicama marketinga Teom Kličinović i Ninom Ban, koje su kao i ona bile prijateljice šefice Ive Balent, u veljači 2017. osnovala je tvrtku Talent studio koja je dobila 10-godišnje marketinške ugovore s tvrtkama iz koncerna Agrokor. U ožujku se Nadzorni odbor slovenskog Mercatora izborio za raskid ugovora s Talent studijom, a u Hrvatskoj su ugovori na snazi dok ne završi sudsko vještačenje koje je naručio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Juričan, Dario (41), autor i redatelj filma “Gazda” koji je premijerno prikazan 2016. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Londonskoj filmskoj akademiji. Filmom se profesionalno bavi od 2006., a “Gazda” mu je prvi dugometražni dokumentarni film. Motivacija za taj film bio mu je otac Ljudevit koji je 40 godina radio u Unikonzumu (današnjem Konzumu).

Jusić, Dubravka (55), dugogodišnja direktorica korporativnih komunikacija Vipneta i povezanih tvrtki. U svinju 2017. izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postavio ju je za direktoricu marketinga Agrokora na mjesto koje je godinama obnašala kćer Ivice Todorića, Iva Balent, te u Nadzorni odbor Tiska. Kći dubrovačkog kompozitora Đele Jusića, prije poslovne gradila je estradnu karijeru i snimila pet albuma.

Kaić, Karla, stilistica i vlasnica dućana luksuznih detalja za dom, generalna zastupnica poznatog švedskog branda SIA Home Fashion, bivša pomoćnica stilistice Marije Cvitanović, supruga građevinskog poduzetnika Luke Kajića koji posluje s obitelji Todorić. Jedna od najbližih prijateljica Ive Balent, u travnju 2017. s pjevačicom Severinom Kojić i vlasnicom modnog portala Ivom Balaban sudjelovala je u očajnom pokušaju kontroverzne reklamne kampanje na Facebooku za spas Todorićeva Agrokora.

Kaić, Luka (45), građevinski poduzetnik blizak obitelji Todorić-Balent. Izgradio je urbanu vilu na Šestinskom vijencu u kojoj stanove imaju bivši izvršni potpredsjednik Agrokora Ivan Crnjac i bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade Ratko Maček, zgradu u Šarengradskoj u kojoj je 2009. penthouse za ured svoje tvrtke Alia savjetovanje kupio bivši premijer Ivo Sanader. 2010. od Agrokora je kupio tvrtku Plus card super i s nizom svojih tvrtki bio u poslovnom odnosu s koncernom. U veljači 2017. na prostoru bivše Name, donedavno Maxi Konzuma, na zagrebačkoj Knežiji njegova tvrtka Domograd, osnovana 2015., uz kredit Erste banke investira u stambeno-poslovnu zgradu sa 87 stanova na pet etaža, marketa u prizemlju i garaže na dva podzemna nivoa, koju je do travnja 2018. trebala izgraditi Todorićeva tvrtka Projektgradnja iz Slavonskog Broda.

Kicl, Branko (79), ugledni akademik, arhitekt i urbanist. Autor projekta po kojem su rekonstruirani Kulmerovi dvori. U bogatoj karijeri bio je i autor proširenja Tuđmanove vile u Nazorovoj te koautor projekta zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman”.

Kličinović, Tea (46), bivša zaposlenica marketinga Agrokora zadužena za dizajn svih brendova koncerna. Njezin suprug arhitekt Christijan Rendulić - koji je u srpnju 2017. iznenada preminuo od srčanog udara - projektirao je Super Konzum u zagrebačkoj Radničkoj ulici i u Sarajevu. Sa zaposlenicama marketinga Agrokora Ninom Ban i Lucijom Jukić, koje su kao i ona bile prijateljice šefice Ive Balent, u veljači 2017. osnovala je tvrtku Talent studio koja je dobila 10-godišnje marketinške ugovore s tvrtkama iz koncerna Agrokor. U ožujku je Nadzorni odbor slovenskog Mercatora raskinuo ugovor s Talent studijom, a u Hrvatskoj su ugovori na snazi dok ne završi sudsko vještačenje koje je naručio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Knez, Darko (47), od 1999. asistent starije izvršne potpredsjednice za Strategijske poslovne grupe i marketing Agrokora, od 2000. pomoćnik direktora Sektora logistike i lanca opskrbe Konzuma, pa direktor Sektora logistike Konzuma, zatim direktor Sektora marketinga, pa od 2004. izvršni direktor Područja prodaje i marketinga. Od 2007. predsjednik Uprave Konzuma te od 2016. izvršni potpredsjednik Agrokora za Poslovnu grupu maloprodaja koju je preuzeo od Ante Todorića mlađeg, koji je tada postao zamjenik predsjednika Uprave Agrokora. U svibnju 2016. napustio je Agrokor i krenuo u privatni biznis.

Knežević, Ana, bivša predsjednica Sindikata trgovine i čelnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koja je, prema riječima svjedoka, 1994. u pretvorbi Unikonzuma (sadašnjeg Konzuma) značajno pomagala Ivici Todoriću. 2010. smijenjena je s čelne sindikalne funkcije zbog falsificiranja dokumenata i podizanja 25 tisuća kuna sindikalnog novca te se zaposlila u Agrokoru kao voditeljica Sektora za odnose s potrošačima.

Kojić, Severina (45), estradna pjevačica, jedna od najbližih prijateljica Ive Balent, koja joj je bila gošća na svadbi u Beogradu, a 2016. u Beogradu joj je priredila rođendanski tulum iznenađenja i poklonila joj je čizme marke Balenciaga vrijedne oko osam tisuća kuna. U travnju 2017. sa stilisticom Karlom Kaić i vlasnicom modnog portala Ivom Balaban sudjelovala je u očajnom pokušaju kontroverzne reklamne kampanje na Facebooku za spas Todorićeva Agrokora.

Krajačić, Ognjen, od sredine 2009. do kraja Todorićeve ere bio je šef korporacijske sigurnosti Agrokora. Sin prvog Titovog policajca, šefa zloglasne OZNA-e Ivana Steve Krajačića, od 90-ih je bio šef protokola u MUP-u, pa je radio u hrvatskom odjelu Interpola, a od 2000. bio je tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Šime Lučina i Ivice Kirina. Uz Kirina bio je sudionik božićnog lova na veprove s generalom Mladenom Markačem 2007., s kojeg su u medijima objavljene fotografije, a Markač je zbog kršenja uvjeta obrane sa slobode završio u haaškom pritvoru.

Kriste, Tonči, savjetnik u Agrokoru, inženjer građevinstva. Bio je koordinator projekta obnove Kulmerovog dvorca.

Krklec, Dubravka, odvjetnica izvršnog potpredsjednika Agrokora Mislava Galića. S odvjetnikom Matom Matićem u čijem uredu je partnerica u istražnom postupku branila je Zdravka Mamića. Do listopada 2016. bila je tužiteljica i zamjenica ravnateljice USKOK-a gdje je radila na slučaju Farmal, na istrazi protiv zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića. Zastupala je optužbu u procesu protiv direktora tvrtke Crosco Bojana Milkovića, te je odbacila prijave protiv Tomislava Karamarka i njegove tvrtke Soboli zbog poslova korporativne sigurnosti u javnim poduzećima.

Krnjić, Kazimir, s Ivanom Todorićem suvlasnik i direktor tvrtke Pet-it-duo koja drži lanac restorana brze prehrane Good Food.

Krstajić, Ljubiša (58), srpski milijunaš, vlasnik lanca od 26 hotela u meksičkom Cancunu te u Kolumbiji, na Jamajki i u Dominikanskoj Republici, do tvrtke Karisma hotel International koja je u Hrvatskoj. Uz turoperatorsku tvrtku TUI i tvrtku Sun energy Ivana Todorića, suvlasnik hotela Koločep, Živogošće i Plat. 80-ih je u Dominikanskoj Republici postao menadžer za poslovni razvoj tvrtke Jack Tar Hotels, od 1994. šest godina bio je menadžer u prodajnom timu lanca Allegro Resort, 2000. osnovao tvrtku Karisma Hotel & Resorts. Prijatelj je Novaka Đokovića, otac je troje djece, a sada je u vezi sa 24-godišnjom Anom Popović. U svojoj tvrtki u Londonu nedavno je zaposlio Ivana Todorića.

Kulmer, Barbara (37), kći slikara Ferdinanda Kulmera, nasljednica plemićke obitelji Kulmer koja je u starim Kulmerovim dvorima živjela do 1946. kada su ga nacionalizirale komunističke vlasti, te je posjed bio u vlasništvu Agromljekarskog kombinata, zadruge Vrt, tvrtke Voćnjak, te tvrtke Astra, od koje ga je u privatizaciji kupila tvrtka Zane nekretnine i 1999. prodala tvrtki Sintagma, a nju je 2000. kupio Agrokor. Usporedno s time nasljednica Kulmerovih već 20 godina od države traži povrat posjeda, pravni stručnjaci smatraju da ima male izglede, a zastupa je odvjetnik Krešimir Zečević. Vlasnica obrta u Opatičkoj ulici za iznajmljivanje vlastitih nekretnina.

Kuštrak, Damir (61), od 1994. stariji potpredsjednik Agrokora, a njegova zaduženja bila su Ledo, Jamnica, Bobis i Solana Pag. Od 2000. član HSLS-a, pomoćnik ministra financija Mate Crkvenca, od 2003. predsjednik uprave Medike, od 2007. predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), 2008. vratio se u Agrokor kao izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta te član Nadzornog odbora Agrokora. Nazivali su ga “čovjek za specijalne operacije Ivice Todorića”, a sada je savjetnik Vladina povjerenika Ante Ramljaka. Ivica Todorić na svom blogu optužio ga je da uz Antu Ramljaka, s Vladimirom Bošnjakom i Lukom Cvitanom u Agrokoru provodi kriminalnu operaciju. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik Petar Pavković.

Ledić, Slavko (43), od 2005. rukovoditelj Velpro centra Makarska, od 2007. direktor maloprodajne Regije Dalmacije koja je u njegovu mandatu narasla sa 50 na 120 trgovina, od 2014. pomoćnik predsjednika Uprave Konzuma u Crnoj Gori, a od 2016. - kada je dopredsjednik Uprave Agrokora postao Ante Todorić mlađi - predsjednik uprave Konzuma. S tog mjesta u travnju ove godine smijenio ga je Antonio Alvarez, a na isto mjesto u lipnju ga je vratio Ante Ramljak.

Leko, Anđelko (84), najveći hrvatski hotelijer, vlasnik tvrtke HUP Zagreb u čijem su sastavu zagrebački hoteli Westin, Sheraton, International, Panorama, Jadran i Zagreb, te tri hotela i vile u Dubrovniku među kojima je posljednji Sheraton otvoren 2015. uz investiciju od 80 milijuna eura. Navodno upravo pregovara s austrijskom Falkensteiner grupom o prodaji tvrtke, blizak je prijatelj s Ivicom Todorićem od kojeg je kupio hotel Westin, a navodno je dok je temeljito renovirao svoju kuću s obitelji privremeno živio u kući obitelji Todorić na Pantovčaku.

Lesić, Marko, osnivač i predsjednik Uprave Nexus Private Equity Partnera, fonda s kapitalom od 1,2 milijarde kuna od čega je 490 milijuna državnog novca iz Fondova za gospodarsku suradnju (FSG) koji su osnovani na ideju savjetnika premijerke Jadranke Kosor Borislava Škegre. Inženjer elektrotehnike i računarstva, nekoć investicijski bankar Zagrebačke banke, 2009. Nexus Alpha s kapitalom 254,4 milijuna kuna kupila je drogeriju Kozmo, a 2015. natrag su je prodali Agrokoru kao tvrtku gubitaša. 2016. Nexus ulaganja pozajmila su Agrokoru 38 milijuna kuna iz HABOR-a koji su bili namijenjeni dokapitalizaciji tvrtke Zagreb Montaža Vlade Čovića i ulaganju u hotele Plat, a lani je Agrokoru pozajmice davala i njihova tvrtka KHA četiri (suvlasnici su sa 50 posto fond Nexus FGS II, te sa po 25 posto tvrtka Karisma Resorts International i Agrokor d.d.) - te su donošenjem lex Agrokor ostali bez mogućnosti naplate tih sredstava.

Lučić, Tomislav (46), od 2003. član Uprave i izvršni potpredsjednik Agrokora za financije. Od 2015. član Nadzornog odbora koncerna, po iskazima svjedoka uz Ivicu, Ante i Ivana Todorića jedini je upravljao riznicom Agrokora. Uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik Laura Valković.

Luković, Franjo (67), ekonomist, bankar i poduzetnik, od 1991. do 2014. bio je direktor Zagrebačke banke koja je Agrokor, pogotovo 90-ih godina, brojnim kreditima pratila u širenju poslovanja. Član je Trilateralne komisije, u mladosti je bio košarkaš Lokomotive (sadašnje Cibone), pasionirani je tenisač i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza te vlasnik maslinika od 10 tisuća četvornih metara između Bala i Rovinja.

Lušić, Ante, vlasnik tvrtke Grafoplast koja je od 1993. vlasnik Zagrebačke tiskare u Preradovićevoj ulici i bila je jedna od najvećih hrvatskih privatnih tiskara. Praunuk nekadašnjeg vlasnika otoka Velika Smokvica koji je u posjedu obitelji bio od kraja 18. stoljeća. 1932. prodali su ga bogatom austrijskom Židovu koji ga je uredio i izgradio kameni ljetnikovac, no uoči Drugog svjetskog rata je umro i njegova sestra prodala ga je Kraljevini Jugoslaviji koja ga je pretvorila u pomorsku topničku bitnicu, vojarna je tamo bila za vrijeme Jugoslavije. Početkom Domovinskog rata otok je preuzeo MORH koji ga je 1995. dao Lušićevoj tvrtki Grafoplast u 30-godišnju koncesiju te je on u njegovu obnovu uložio oko pet milijuna eura. 2006. Agrokor je kupio Grafoplast te je Lušića ostavio za direktora tiskare i upravitelja otoka, no u travnju 2017. Lušić je ponovno postao vlasnik Grafoplasta, a time i koncesionar Smokvice. Ministar državne imovine Goran Marić tvrdi da je Grafoplast za koncesiju Smokvice dužan oko 200 milijuna kuna, a Lušić priznaje da dug postoji, ali smatra da je znatno manji.

Maček, Ratko (50), bivši novinar i urednik Varaždinske televizije i HTV-a, od 2002. glasnogovornik HDZ-a, od 2004. glasnogovornik Sanaderove Vlade. 2007. s bivšim državnim tajnikom za e-Hrvatsku Miroslavom Kovačićem osnovao je tvrtku MPR Strateško komuniciranje s uredima u Masarykovoj ulici. U zgradi gdje je slastičarnica Zagreb, u aferi Fimi-Media priznao je da je po nalogu Ive Sanadera posredovao prilikom prodaje zadarskoga Hrvatskog lista HDZ-u. 2014. osuđen je na godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od četiri godine, kao trećeoptuženi zbog izvlačenja novca preko Fimi-Medije. Na predjelu Glavić u Križancu kod Varaždina na 9439 četvorna metra posjeduje imanje s helidromom, na zagrebačkom Šestinskom vijencu vlasnik je stana gdje mu je prvi susjed bivši izvršni potpredsjednik Agrokora Ivan Crnjac. Navodno je jedan od ljudi koji stoje iza izrade bloga Ivice Todorića, što je on demantirao, no priznao je kako je internetsku domenu za blog Todoriću prodao njegov sin Dino Maček, vlasnik tvrtke Equuleus koja se bavi digitalnim operacijama i prodajom domena.

Maletić, Čedo (52), sedam godina bio je viceguverner HNB-a, zatim predsjednik Uprave Imex banke, pa od 2009. do 2014. predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, a od kraja 2015. zaposlen je u Agrokoru gdje je, kako su tada naveli u koncernu, “zadužen za Multiplus i ostale kartice te operacije sličnog tipa”. 2016. osuđen je kao prvi bankar u Hrvatskoj da si je kao čelni čovjek Imex banke 2008. protupravno isplatio 750 tisuća kuna nepostojećeg bonusa, te je s kamatama morao vratiti oko 1,8 milijuna kuna.

Mandić, Nikola, odvjetnik zeta Ivice Todorića i izvršnog potpredsjednika Agrokora Hrvoja Balenta. Jedan od partnera u odvjetničkom društvu Mate Matića, aktualni odvjetnik Zdravka Mamića, u aferi Ribar branio je bivšeg direktora NK Zadar Dalibora Zebića.

Manolo, Maja, sestrična Ivice Todorića koja je 2000. preko svoje tvrtke Sintagma od ZANE nekretnina kupila zemljište u Šestinama na kojem je danas dvorac Kulmerovi dvori. Tvrtka Sintagma je krajem 2000. pripojena Agrokoru koji je tako u vlasništvo dobio posjed u Šestinama.

Marić, Zdravko (40), od 2016. ministar financija od kojeg oporba stalno zaziva ostavku zbog sukoba interesa jer je od 2012. četiri godine bio šef financija Agrokora, odnosno izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala zadužen za međunarodno financiranje i odnos s investitorima, a od 2006. šest godina bio je pomoćnik ministra za makroekonomsku analizu i planiranje područja odgovornosti te državni tajnik u Ministarstvu financija u vrijeme kada su ministri bili Ivan Šuker i Martina Dalić.

Marić, Zlatko, vlasnik najveće hrvatske zaštitarske tvrtke Sokol Marić, koja je posljednjih nekoliko godina radila poslove zaštite za Agrokor, a koji joj je ostao dužan 142 milijuna kuna od čega mora otpisati 70 posto ili oko 100 milijuna kuna, zbog čega je završila u predstečajnoj nagodbi kao treća žrtva Agrokora. Vlasnik je više stanova na Cvjetnom trgu te luksuzne vile i manje zaštitarske tvrtke na karipskom otočju Turks i Caicos, u vezi je sa specijalisticom za kožne i spolne bolesti Neviom Dellale.

Maržić, Darko, odvjetnik vlasnika i direktora dojučerašnje zagrebačke podružnice revizorske kuće Baker Tilly Olivija Discordija. U postupku protiv braće Mamić u Osijeku brani Damira Vrbanovića, a u aferi Dnevnice bivšeg SDP-ovog predstojnika ureda premijera Milanovića, Tomislava Sauchu.

Matić, Mate, odvjetnik izvršnog potpredsjednika Agrokora Mislava Galića. Među njegovim klijentima su Zdravko Marić, bivša predsjednica Uprave Karlovačke banke Marija Šola, bivša sisačka županica Marina Lovrić Merzel, bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković…

Matijević, Denis, vlasnik tvrtke Agrofructus iz Donjeg Miholjca, koja je bila glavni dobavljač voća i povrća za Agrokor. 2015. od Agrokora su kupili tvrtku Kor Neretva iz Opuzena, 2016. kupili su tri velika otkupljivača voća i povrća u Makedoniji tržišne vrijednosti više od 50 milijuna kuna. Blizak prijatelj Ivana Todorića s kojim je odnedavno suvlasnik tvrtke Sun Energy koja se bavi proizvodnjom električne energije. Suvlasnik je i tvrtke Pet-it-duo koja drži lanac restorana brze prehrane Good food.

Mazalin, Ivica, odvjetnik izvršnog potpredsjednika Agrokora Ivice Sertića, u aferi Spice brani Sašu Romca. Supruga Sanja Mazalin sutkinja je zagrebačkog Županijskog suda, a bila je predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda u Zagrebu.

Mihajlović, Milica (32), nevjenčana supruga Ivana Todorića s kojim čeka dijete. Srpska manekenka koja je karijeru započela sa 16 godina u beogradskoj agenciji Women, a u Americi ju je zastupala agencija Click i bila je zaštitno lice svjetske kampanje za Levi’s. Mlađeg sina Ivice Todorića upoznala je 2009. u New Yorku gdje je nosila reviju.

Mikša, Branko (70), 1992. ministar gospodarstva, od 1992. do 1993. ministar turizma i trgovine, od 1993. do 1996. gradonačelnik Zagreba, od tada do 2014. bio je član Nadzornog odbora Agrokora, nakon čega je postao savjetnik Ivice Todorića s kojim je veoma blizak prijatelj iz studentskih dana. U Agrokoru su Ivicu Todorića svi osim njega oslovljavali s “predsjedniče”.

Mišković, Miroslav (72), najveći srpski poduzetnik, vlasnik tvrtke Delta Holding, 2006. s vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem i predsjednikom Uprave slovenskog Mercatora Zoranom Jankovićem nije uspio stvoriti balkansku trgovačku megakompaniju Herakul. 2010. zapošljavao je do 25 tisuća ljudi i ostvarivao oko 10 posto bruto društvenog proizvoda Srbije. 2011. za 932,5 milijuna eura belgijskoj Delhaize Grupi prodao je trgovački lanac Delta maxi grupu sa 15 tisuća zaposlenih i 450 trgovina u Srbiji, Albaniji, BiH, Bugarskoj i Crnoj Gori. Krajem 2012. sa sinom Markom uhapšen je zbog utaje poreza, nakon 7,5 mjeseci pritvora i uz milijunska jamstva pušteni su da se brane sa slobode. 2016. on je osuđen na pet godina zatvora, a sin Marko na 3,5 godine, sada traži oslobađajuću presudu. U međuvremenu je prodao još niz tvrtki, danas zapošljava oko 4,5 tisuća ljudi, a njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milijuna eura. Zbog njegova prijateljstva s Ivicom Todorićem nagađa se da bi vlasnik Agrokora mogao biti njegov gost u Londonu.

Mitreski, Zoran, od 2006. u području nabave i category managementa Konzuma bio je asistent, category manager i direktor nabave za veleprodaju. U lipnju 2017. izvanredni povjerenik Ante Ramljak postavio ga je za člana Uprave Konzuma za nabavu.

Mlakar, Davorin (59), aktualni ustavni sudac, bio je ministar uprave u dvije HDZ-ove vlade sredinom 90-ih, od 1998. bio je veleposlanik u Japanu i Južnoj Koreji. Od 2000. do 2004. bio je član Uprave Agrokora i izvršni potpredsjednik za pravne, opće i kadrovske poslove. 2009. ponovno postaje ministar Uprave, od 2011. bio je saborski zastupnik, a od 2016. je na Ustavnom sudu.

Munjiza, Drago (51), nakon 11 godina u Atlantic Grupi od 2002. do 2006. bio je predsjednik Uprave Konzuma. 2008. osnovao je tvrtku Jakov Viktor za poslovno savjetovanje i pomaganje u razvoju malim i srednjim poduzetnicima. Od početka afere Agrokor specijalizirao se kao televizijski komentator-insajder.

Nobilo, Anto (67), odvjetnik članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge, bivši državni tužitelj u procesima protiv ministra NDH Andrije Artukovića, ratnih zločinaca Željka Ražnatovića Arkana i Gorana Hadžića, a kao odvjetniku klijenti su mu bili haaški optuženik Tihomir Blaškić, kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač, tajkun Miroslav Kutle, bivši potpredsjednik Sanaderove Vlade Damir Polančec, kontroverzni poduzetnik Nikica Jelavić, novinarka i urednica Dijana Čuljak, bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, prvi ministar MUP-a Josip Boljkovac, svećenik fra Šime Nimac, šef obavještajnih službi Josip Perković… Deset puta bio je taekwondo prvak Jugoslavije i jednom prvak Europe, bio je predsjednik taekwondo kluba Metalac. S poslovnim partnerom Mićom Carićem kupovao je i prodavao mnoge atraktivne nekretnine, poput tvornice Nada Dimić koju su prodali bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu. Nakon što se 2002. razveo od dugogodišnje supruge Jadranke s kojom ima troje djece (kći Ivana bila je u braku s Tonyjem Cetinskim), oženio se sutkinjom Vinkom Mavrić s kojom ima sina.

Novak, Jasna, samozatajna odvjetnica mlađeg sina Ivice Todorića i predsjednika Nadzornog odbora Agrokora Ivana Todorića. Klijent joj je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, branila je glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u postupku za klevetu koji je podigao splitski odvjetnik Željko Lubina, u aferi Fimi media branila je Branku Pavošević, a u aferi Maestro Jurja Parazajdera.

Olujić, Fran (40), odvjetnik starijeg sina Ivice Todorića i predsjednika Nadzornog odbora Agrokora Ante Todorića, sin poznatog odvjetnika Željka Olujića. S njim i sestrom Ivom Pezić ima odvjetnički ured. S ocem je branio umirovljene generale Mirka Norca i Ljubu Ćesića Rojsa, a klijenti su mu sin pokojnog generala Koradea Mario Korade, vozač kamiona Miljenko Striček koji je 2006. u tunelu Ledenik skrivio tešku prometnu nesreću s ljudskim žrtvama, David Komšić koji je 2016. autom ubio pješaka, a zatim nožem izbo trudnu bivšu djevojku… U mladosti je etiketiran kao pripadnik zagrebačke zlatne mladeži, 2004. svjedočio je u korist prijatelja Novice Petrača u postupku zbog pokušaja otmice sina generala Vladimira Zagorca, 2009. uhićen je u Zadru dok je od bivšeg nogometaša Josipa Modrića kupovao nešto više od sedam grama opojne droge kokaina te je najprije zaradio uvjetnu kaznu, a zatim je oslobođen. Jedan od najboljih prijatelja mu je vlasnik tvrtke Digitel Aljoša Roksandić koji uz Ratka Mačeka navodno stoji iza Todorićeva bloga.

Ostojić, Veljko (59), dugogodišnji turistički radnik, od 1989. zamjenik direktora SOUR-a Istra Jadran Pula, od 1991. direktor poduzeća za turistički marketing Istra Adria Marketing, od 1995. predsjednik Županijske turističke zajednice u Istri, od 2000. do 2003. zamjenik ministra turizma, od 2011. do 2013. ministar turizma u vladi Zorana Milanovića, a ostavku je podnio nakon što su mediji objavili da je DORH protiv njega pokrenuo istragu zbog mogućih malverzacija pri kupoprodaji nekretnina u Balama iako je 2016. USKOK odbacio prijavu. Nakon ostavke 2013. postao je predsjednik Uprave Karisma Hotels Adriatic - zajedničke tvrtke srpskog poduzetnika Ljubiše Krstajića, Agrokora i TUI Travela, a od kraja 2016. direktor je Agrokorove tvrtke Agrolaguna. Vlasnik je luksuzne turističke vile Vista u istarskom mjestu Zamasku. Njegova supruga Sonja Perić od sredine 90-ih vlasnica je malog obiteljskog hotela Valsabbion u Pješčanoj uvali u Puli, u kojem je od 1996. do 2012. držala i hvaljeni restoran, a sa svojom sestrom Sandrom ostvaruje milijunske profite u trgovini nekretninama - zbog jednog od takvih njezin muž dao je ostavku na mjesto ministra.

Pandžić, Alojzije, bivši izvršni direktor u Sektoru računovodstva i financija Agrokora, uhićen pa pušten da se brani sa slobode, odvjetnik mu je Ivan Stanić.

Pavasović Visković, Ljubo (47), odvjetnik izvršnog potpredsjednika Agrokora Ivana Crnjca. Od 1993. do 1996. radio je u odvjetničkom uredu Ante Nobila, nakon čega je osnovao ured Rabar & Visković u kojem su mu klijenti bili kontroverzni poduzetnici Hrvoje Petrač, Miljenko Žaja Krojf, Zoran Petrović Ivica, Dražen Golemović, Robert Ježić, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac, novinar i urednik Siniša Svilan, srpski poduzetnik Milan Popović… Mlada odvjetnica Ivana Hodak bila mu je djevojka kada je 2008. ubijena, a od 2014. u braku je s Dinom Štern, kćeri bivšeg Tuđmanova ministra i naftaša Davora Šterna. Bio je predsjednik Nadzornog odbora Hajduka.

Pavković, Petar, samozatajni odvjetnik izvršnog potpredsjednika Agrokora Damira Kuštraka, bivši tužitelj koji je zanat ispekao u socijalizmu. U aferi Fimi media branio je bivšeg glavnog tajnika HDZ-a i bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka, u aferi Index branio je jednog od studenata.

Petriš, Davor (45), građevinski poduzetnik, suvlasnik tvrtke Pet-it-duo koja drži lanac restorana brze prehrane Good Food, blizak prijatelj obitelji Todorić.

Petrović, Josip (65), konzultant mađarske naftne kompanije MOL zbog čije je suradnje sa suprugom Tomislava Karamarka Anom Šarić pala vlada Tihomira Oreškovića, a Karamarko je dao ostavku s mjesta predsjednika HDZ-a. Godine 1994. kao direktor Unikonzuma (današnjeg Konzuma) pomogao je Ivici Todoriću da preuzme tvrtku s lancem trgovina, prije toga kupovao je viskije od tvrtke Nevenke Tuđman, kćeri prvog hrvatskog predsjednika, a poslije je sudjelovao u dogovaranju njezina posla proizvodnje korneta za Ledo. Od 1995. do 2004. bio je zamjenik predsjednika Uprave i član Nadzornog odbora Konzuma, krajem 90-ih bio je i predsjednik Uprave Agrokorova hotela Intercontinental (današnji Westin), od 2004. bio je član Uprave Ine za maloprodaju, gdje je išao na ruku Agrokoru. Njegov utjecaj ojačao je kroz prijateljstvo s premijerom Ivom Sanaderom, a od 2011. preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje radi konzultantske poslove za MOL. Navodno je bio glavni neformalni savjetnik bivšeg predsjednika HDZ-a i zamjenika premijera Karamarka.

Planinić, Ljiljana, odvjetnica članice Nadzornog odbora Agrokora Ljerke Puljić. Njezini klijenti bili su bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, predsjednik Sindikata liječnika Hrvatske Ivica Babić, jedan od otmičara sina generala Zagorca Libero Mateković...

Plenković, Andrej (47), od 2016. hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, najzaslužniji (ili najodgovorniji) za donošenje Lex Agrokor.

Preglej, Gordan (45), odvjetnik revizorice Sanje Hrstić, ima odvjetnički ured s bivšom županijskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec. Prije je radio u odvjetničkom uredu Veljka Miljevića, klijenti su mu bili Josip Klemm, Josip Sapunar iz afere HAC...

Prodanović, Čedo (68), odvjetnik vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Uz nevjenčanu suprugu Jadranku Sloković posljednjih godina brani optužene u najvažnijim slučajevima hrvatskog pravosuđa: bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, osječkog poduzetnika Dragu Tadića, generala Rahima Ademija, Zdravka Mamića, haaškog optuženika generala Ivana Čermaka, a branio je i bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu na suđenju za tragediju na Kornatima, bivšeg ministra Radimira Čačića u postupku za prometnu nesreću u Mađarskoj. Na početku karijere 15 godina radio je kao zamjenik općinskog tužitelja, pa kao zamjenik okružnog tužitelja, 1987. postao je glavni državni tužitelj u Zagrebu, a nakon raspada Jugoslavije postao je odvjetnik u Hrvatskom helsinškom odboru te je brzo postao traženi branitelj.

Protić Žanić, Jasna, dugogodišnja tajnica Ivice Todorića u Agrokoru, diplomirana arheologinja.

Pokupec, Željka (45), odvjetnica revizorice Sanje Hrstić, ima odvjetnički ured s Gordanom Preglejem. Bivša županijska državna odvjetnica slovila je za miljenicu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i radila je na slučajevima Remorker, HAC, Core Media, a novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan razriješio ju je dužnosti 2015. nakon što je bez njegova odobrenja podignula optužnicu protiv Željka Sačića za ratni zločin u Gruborima. Nakon što je otišla iz DORH-a, USKOK je protiv nje i bivše općinske državne odvjetnice Sineve Vukušić pokrenuo istragu zbog navodnog pogodovanja “jednom okrivljeniku”, nagađalo se da se radi o Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika zagrebačke policije.

Puljić, Ljerka (63), desna ruka Ivice Todorića, od 1981. zaposlena u Ledu na poslovima plana i analize kao stručna suradnica za organizaciju te šefica plana i analize. Od 1991. bila je direktorica marketinga i razvoja Leda, od 1995. glavna direktorica Leda, od 1998. izvršna direktorica marketinga Agrokora, od 2000. izvršna potpredsjednica za strategijske poslovne grupe i marketing, a od 2015. članica Nadzornog odbora Agrokora. Kći je direktora iz vremena socijalizma Pavla Šveca. Prvi joj je suprug radio u Institutu Ruđer Bošković, a nakon smrti drugog supruga nije se više udavala. Uhićena je pa puštena da se brani sa slobode, odvjetnica joj je Ljiljana Planinić.

Radić, Iva (40), bivša manekenka iz Rijeke, Kraljica Hrvatske 1995. i četvrta na izboru za Kraljicu svijeta, bivša supruga nekadašnjeg nogometaša Boška Balabana s kojim ima troje djece. Donedavno je nosila suprugovo prezime - Balaban. Sa ženom nogometaša Darija Srne, Mirelom Forić Srna, 2012. pokrenula je modni portal Buro24/7, no početkom 2015. pokrenula je konkurentski portal Journal.hr. Bila je jedna od najbližih prijateljica Ive Balent koja je surađivala na njezinu portalu, ali su 2016. zahladile odnose, no u travnju 2017. s pjevačicom Severinom Kojić i stilisticom Karlom Kaić sudjelovala je u pokušaju kontroverzne reklamne kampanje na Facebooku za spas Todorićeva Agrokora.

Radin, Gordan (59), od 2010. do 2014. izvršni potpredsjednik Agrokora zadužen za ljudske resurse te pravne i opće poslove. Bio je zadužen za pravne poslove oko preuzimanja Mercatora, bivši je šef kabineta prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i deset godina jedan od glavnih menadžera Dukata.

Ramljak, Ante (50), od travnja 2017. izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor. Od 1992. radio je u brokerskoj tvrtki Investco kao financijski analitičar i projekt menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja, od 1996. u investicijskoj banci CAIB, članici Bank Austria Groupa, prvo je bio projekt menadžer u odjelu Corporate Finance, pa član Uprave te predsjednik Uprave. Od 2007. u Quaestusu Borislava Škegre preuzima vođenje Quaestus financijskog savjetovanja, od 2012. savjetnik je potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića za energetski sektor, a od 2014. do angažmana u Agrokoru bio je direktor u tvrtki Texo Management. 2014. bio je rekorder po primanjima i honorarima među zaposlenima u državnim institucijama. Razveden je i otac troje djece.

Roksandić, Aljoša (44), marketinški stručnjak koji uz bivšeg glasnogovornika Sanaderove Vlade Ratka Mačeka navodno stoji iza bloga Ivice Todorića. Vlasnik nekoć moćne marketinške tvrtke Digitel i povezanih tvrtki koje su producirale TV sadržaje, bavile se gradnjom, izdavale novine 21. stoljeće i koje su ostale dužne ukupno 53,2 milijuna kuna. Od 2014. lobist je u Americi blizak Miomiru Žužulu, jedan od najbližih prijatelja Frana Olujića, sada odvjetnika Ante Todorića, koji je i njega zastupao.

Rohatinski, Željko (66), guverner Hrvatske narodne banke od 2000. do 2012., prije toga kraće vrijeme bio je direktor za makroekonomske analize Agrokora, a do 2002. (dakle u prve dvije godine guvernerskog mandata) bio je član Nadzornog odbora Agrokora. Nakon guvernerskog mandata 2012. vratio se u Agrokor koji je 2011. preuzeo gubitašku špeditersku tvrtku Romah, u vlasništvu njegove supruge Marije, koja je i vlasnik njihove obiteljske kuće na obroncima Medvednice. Kći Nataša također je bila zaposlena u Agrokoru.

Ryan, Stephen, britanski stručnjak za unutarnje uređenje kojeg je Ivica Todorić uz francuski Atelier Saint Jacques angažirao za uređenje Kulmerovih dvora, a koji su plaćeni s računa švicarskog Agrokora.

Sertić, Ivica (64), od 1993. predsjednik Uprave Jamnice, od 2016. izvršni potpredsjednik Agrokora za tržišta, prodaju i logistiku, uhićen pa pušten da se brani sa slobode. Odvjetnik mu je Ivica Mazalin.

Sloković, Jadranka (63), odvjetnica vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Uz nevjenčanog supruga Čedu Prodanovića branila je i brani sve najvažnije optuženike posljednjih godina: bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, osječkog poduzetnika Dragu Tadića, generale Rahima Ademija i Ivana Čermaka, Zdravka Mamića, a ona je zastupala pjevačicu Severinu Kojić. Prije odvjetničke karijere kratko je bila zamjenica državnog tužitelja. Vezu s Prodanovićem započela je 2002. nakon razvoda od pisca Branislava Glumca s kojim ima sina Filipa, koji je u njezinu i Prodanovićevu uredu prošao pripravnički staž.

Spevec, Davorin, od 2001. direktor Zagrebačkog velesajma, 2007. prešao je iz Zagrebačkog holdinga u Agrokor na mjesto izvršnog direktora projekata zadužen za strateški razvoj biznisa. 2012. imenovan je ravnateljem Poliklinike Nemetova koju je tada preuzeo Agrokor. Njegova supruga Olgica Spevec od 2003. do 2013. bila je predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). 2016. na autocesti A1 poginuli su im kći i sin.

Stanić, Ivan, odvjetnik šefa Agrokorova računovodstva Alojzija Pandžića, jedan od partnera u odvjetničkom društvu Mate Matića. S odvjetnikom Nikolom Mandićem brani Zdravka Mamića i Petra Pripuza, a svojedobno mu je branjenik bio haaški osuđenik Vinko Martinović Štela.

Svić, Viktorija, menadžerica u Agrokoru, bivša članica Nadzornog odbora tvrtke Mlinar, uz srpskog poduzetnika Ljubišu Krstajića prva direktorica tvrtke Karisma Hotels Adriatic osnovane 2012.

Šantorić, Ivan, od 2005. bio je asistent izvršnog direktora Područja logistike, zatim asistent u Strateškoj poslovnoj grupi u Agrokoru, pa direktor Sektora transporta te direktor Poslovnog područja logistike, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak u lipnju 2017. postavio ga je na mjesto člana Uprave Konzuma za maloprodaju i logistiku.

Škegro, Borislav (62), od 1993. do 2000. bio je HDZ-ov potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja, a zadnje tri godine bio je i ministar financija. 1999. potpisao je državna jamstva za korporativne obveznice Agrokora u iznosu od 31 milijun eura, čiji je agent bila jedna luksemburška banka, a kojim je financirana gradnja Agrokorova distributivnog centra u Zagrebu. Od 2001. bio je izvršni direktor Varteksa, a 2003. s partnerima osniva Questus fond u kojem je Agrokor bio jedan od ulagača. Kao savjetnik premijerke Jadranke Kosor predložio je osnivanje Fondova za gospodarsku suradnju (FSG) koji su, navodno, služili Agrokoru kao bankomat.

Šumanovac, Andrea, vlasnica i direktorica marketinške agencije Unex, u kojoj je Agrokor bio najznačajniji klijent i suvlasnik od 2006. do 2013.. Druga je to tvrtka koja je završila u predstečajnoj nagodbi kao žrtva Agrokora zbog regresnih mjenica kojima ih je plaćala Todorićeva tvrtka za poslove zakupljivanja medijskog reklamnog prostora, zbog čega su među ostalim odustali od vođenja restorana Apetit na zagrebačkom Cmroku čiji su bili zakupnici od 2015.

Todorić, Ante (90), otac Ivice Todorića, agronom podrijetlom iz Zmijavaca kod Imotskog, glavni inženjer pa direktor poljoprivrednog dobra zagrebačkog Agronomskog fakulteta u Božjakovini kod Dugog Sela, gdje je s obitelji živio u dvorcu Drašković. Od 1963. direktor Agrokombinata koji je imao 5,5 tisuća radnika. Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske, član Upravnog odbora Dinama, predsjednik Odbora Poljoprivredne banke Jugoslavije, član Odbora Zagrebačke banke, na čelu Agrokombinata davao je logističku podršku Franji Tuđmanu i Marku Veselici te je politički uhićen početkom 1972. Osuđen je za gospodarski kriminal težak šest milijuna maraka na 13,5 godina zatvora (samo za isplatu 15 tisuća dolara nogometašu Dinama Zlatku Čajkovskom bio je osuđen na 7,5 godina). 1975. presuda mu je smanjena na šest godina zatvora, od čega je odslužio 4,5 godina u Staroj Gradiški. 1977. izradio je projekt staklenika za uzgoj cvijeća od 1200 četvornih metara u Kloštar Ivaniću, dobio je kredit PBZ-a od 100 tisuća maraka, za koji su njegovi punac i punica založili zemljište i nekretnine, te sa sinom Ivicom pokrenuo posao proizvodnje i prodaje cvijeća. Od kraja 60-ih živi na Pantovčaku 198 u stanu od 165 četvornih metara. Od 1950. bio je u braku s učiteljicom iz Kloštar Ivanića Mirom Poštek s kojom ima dvoje djece, Ivicu i Jadranku.

Todorić, Ante (39), stariji sin Ivice Todorića, bivši zamjenik predsjednika Uprave Agrokora, završio je Ekonomski fakultet i magistrirao financije. Karijeru je počeo u skladištu voća i povrća, od 1996. bio je poslovođa cvjećarnice pa asistent u prodaji burzovnih roba u Agrokor trgovini. Od 1998. bio je asistent predsjednika Uprave Agrokora te je preuzeo poslove vođenja i uspostavljanja procesa nabave voća i povrća. 2001. formirao je veleprodajno poslovanje Konzuma, od 2001. do 2005. radio je na akvizicijama hrvatskih kompanija u sustav Agrokora, od 2005. kao izvršni potpredsjednik za Poslovnu grupu maloprodaja radio je na stvaranju Agrokorovih maloprodajnih poslova u Srbiji i BiH. Do 2015. bio je član Nadzornog odbora RTL-a, gdje ga je naslijedila sestra Iva Balent, od 2014. bio je predsjednik Nadzornog odbora Mercator grupe, a od 2016. zamjenik predsjednika Uprave Agrokora. Ima troje djece: Emu, Luciju i Ivicu. 13. rujna 2017. u MUP-u se odjavio iz Hrvatske, obitelj je preselio u Beč, a prebivalište je prijavio u Londonu, gdje živi i radi. Došao je u Hrvatsku 20. listopada, dao iskaz i vratio se u London. Odvjetnici su mu Fran Olujić i Rajko Čogurić.

Todorić, Ivan (33), mlađi sin Ivice Todorića, od 2008. bio je predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, a preko tvrtke Pet-it-duo bio je suvlasnik lanca restorana Good food. U nevjenčanom je braku sa srpskom manekenkom Milicom Mihajlović s kojom čeka dijete, sedam godina bio je u vezi s pjevačicom Lanom Jurčević, a navodno je bio i u kraćoj vezi s poznatom slastičarkom Teom Mamut. U ožujku 2017. svoju vilu u Dubrovniku prepisao je na Iris Valentić, čijem je mužu Ivanu Valentiću, sinu nekadašnjeg premijera, bio vjenčani kum. Preko tvrtke Sun energy bio je suvlasnik tvrtke Karisma hotel management, vlasnice hotela Koločep i Živogošće, koju je prodao vlasniku tvrtke Karisma hotel International, srpskom poduzetniku Ljubiši Krstajiću koji ga je u rujnu 2017. zaposlio u svojoj londonskoj tvrtki. Nedostupan je, odvjetnica mu je Jasna Novak.

Todorić, Ivica (66), vlasnik Agrokora. 1975. oženio se Vesnom Bašić, 1977. s ocem Antom pokrenuo je posao uzgoja i prodaje cvijeća i ubrzo su postali najveći jugoslavenski proizvođač tulipana, gerbera, ruža… 1989. investirao je milijun maraka u osnivanje tvrtke Agrokor za proizvodnju ratarskih, cvjećarskih, vrtlarskih i voćarskih kultura. S kreditima Zagrebačke banke 1991. kupili su zadarsku Sojaru, 1992. Jamnicu, Agropreradu i Lovno gospodarstvo Moslavina, 1993. Zvijezdu i DIP Turopolje, 1994. Unikonzum, Ledo, Bobis, Silos-Mlinove Vinkovci, Solanu Pag te su osnovali Kreditnu banku Zagreb… Nakon brojnih akvizicija u Hrvatskoj počeli su se širiti na Srbiju (Idea, Frikom, Mivela, Dijamant, Kikindski Mlin, Nova sloga, Roda…), BiH (Sarajevski Kiseljak, Ledo Čitluk, Agrofructus Čapljina, TPDC Sarajevo), a na kraju su 2014. preuzeli i slovenski Mercator. Agrokor je preko tvrtke Sintagma 2000. kupio zemljište od 40 tisuća četvornih metara u Šestinama, 2003. dobili su dozvolu za gradnju javnog objekta, hotela Kulmerovi dvori, čija je gradnja stajala 2,7 milijuna eura i dovršen je 2006., kada se u njega uselila cijela obitelj Todorić i Balent. U međuvremenu je 2005. Ivica Todorić kupio posjed od Agrokora za 29,8 milijuna eura, a tek izmjenom GUP-a 2009. izdana je lokacijska dozvola kojom je objekt iz hotela prenamijenjen u rezidencijalnu građevinu te ga je 2015. darovnim ugovorom prepisao na svoju djecu. Trenutačno boravi u Londonu, nedostupan je, odvjetnici su mu Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Michael O’Kane iz londonske odvjetničke kuće Peters & Peters.

Todorić, Jadranka (65), sestra Ivice Todorića koja je napala novinare ispred Kulmerovih dvora, umirovljena nastavnica, pokojni joj je suprug bio diplomirani ekonomist koji je radio u Ini Naftaplin. Imaju dvoje djece, kćer Zrinku i sina Tomislava Mihaljevića, poznatog kardiokirurga koji je nedavno imenovan glavnim direktorom američke klinike Cleveland sa 50 tisuća zaposlenih, za koju gradi novu kliniku u Londonu gdje mu živi bivša supruga Iva Fattorini.

Todorić, Martina (38), rođena Novosel, snaha Ivice Todorića, u braku s Antom Todorićem od 2002., imaju troje djece - Emu (14), Luciju (11) i Ivicu (9). U procesu razvoda zastupa je odvjetnica Tereza Tea Krešić Bila je skromna djevojka iz Gajnica, Miss Hrvatske 1997., završila je Ekonomski fakultet, smjer marketinga, i poslovnu školu MBA. Bivša asistentica direktora marketinga u Jamnici svoj 30. rođendan 2009. proslavila je u dubrovačkom restoranu Gil’s, a sve troškove - uključujući smještaj za 50-ak uzvanika u hotelu Excelsior - snosio je Agrokor.

Todorić, Vesna, rođena Bašić, od 1975. supruga Ivice Todorića s kojim ima troje djece, kućanica, njezin otac Ivica radio je kao automehaničar, a brat joj je vlasnik zlatarnice u Zagrebu.

Tomljenović, Ivica, bivši predsjednik Uprave Agrokor trgovine i šef središnje nabave Agrokora kojeg je izvanredni povjerenik Ante Ramljak imenovao u nadzorne odbore Belja, Agrolagune i Mladine iz Jastrebarskog.

Tuđman, Franjo, prvi hrvatski predsjednik u čijem je mandatu Ivica Todorić započeo poslovnu ekspanziju bio je dobar prijatelj s njegovim ocem Antom Todorićem. Tvrtka njegove kćeri Nevenke Tuđman radila je kornete za Ledo, a ona je s majkom Ankicom Tuđman dolazila na otvaranja Super Konzuma. Todorić je godinama bio pozitivan primjer Tuđmanova navodnog plana o 200 obitelji koje su trebale vladati Hrvatskom.

Valentić, Nikica (66), od 1993. do 1995. premijer i bliski suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana, kao pravnik pomagao je Ivici Todoriću 1989. pri osnivanju Agrokora, čija je najveća ekspanzija bila u razdoblju kada je Valentić bio premijer. Njegova tvrtka Niva inženjering bila je stalni korisnik zajmova Agrokora i kada je 2016. njegova tvrtka Črnomerec centar završila u predstečajnoj nagodbi, otkriveno je da je Agrokoru dužna 36,8 milijuna kuna. Njihovo obiteljsko prijateljstvo nastavili su sinovi pa je Ivan Todorić vjenčani kum Ivanu Valentiću.

Valentić, Iris, rođena Žunec, snaha Nikice Valentića, supruga Ivana Valentića za kojega se udala 2009., a vjenčani kum bio mu je Ivan Todorić. Njezin otac, dubrovački poduzetnik Srećko Žunec 2007. kupio je derutnu vilu sa zemljištem od 649 četvornih metara na Pločama u Dubrovniku, obnovio je i 2010. darovao kćeri, a ona ju je 2011. prodala Ivici Todoriću koji ju je ugovorom o darivanju 2014. prenio na sina Ivana, a on ju je u ožujku 2017. ponovno prenio (prodao) Iris Valentić. Villa Revelin iznajmljuje se u sezoni za oko 25 tisuća kuna dnevno.

Valković, Laura, odvjetnica izvršnog potpredsjednika Agrokora Tomislava Lučića, po službenoj dužnosti bila je dodijeljena predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju, a njezini branjenici bili su nogometaš Luka Modrić, bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak, član tzv. zločinačke organizacije Zoran Petrović Ivica, sin Petra Pripuza Ante Pripuz...

Vujčić, Teo (48), od 2014. predsjednik Uprave Zvijezde, a od 2016. predsjednik Uprave tvornice ulja Dijamant iz Zrenjanina, da bi ga početkom travnja, dan nakon dolaska Antonija Alvareza u Agrokor, Ivica Todorić postavio za predsjednika Uprave Konzuma, što mu je bio zadnji kadrovski potez. Ondje je bio samo dva mjeseca, do lipnja 2017., a otad je savjetnik za maloprodaju izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, predsjednik nadzornih odbora PIK-a Vrbovec i Zvijezde te član Nadzornog odbora Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:23