KAŠNJENJE

TKO JE UKRAO BOŽIĆ? Dok u drugim gradovima vlada blagdanska čarolija, većina ulica u Osijeku je bez tradicionalnih ukrasa: 'Zapeo je natječaj...'

Adventski sajam u Tvrđi
 Vlado Kos / CROPIX

Dok središta svih hrvatskih i europskih gradova već dugo karakteriziraju okićene ulice, trgovi i parkovi, primamljivi izlozi dućana ispunjeni šarenim lampicama i tradicionalnim božićnim ukrasima, središte Osijeka taj će "štih" poprimiti tek za nekoliko dana, piše Glas Slavonije.

Sa zakašnjenjem uvjetovanim komplikacijama pri javnoj nabavi lampica, kako doznaje Glas Slavonije od Zdravka Banjana, direktora tvrtke Parangal, koja je zadužena za gradsku rasvjetu, pa tako i ovu božićnu, Kapucinska i druge ulice u središtu grada ipak će biti okićene šarenim lampicama.

Božićna čarolija izostaje na najfrekventnijim mjestima slavonske metropole cijeli prvi tjedan došašća. Ono što ni ove godine nije izostalo, a također je tradicija, odnosi se na propuste i kašnjenja u organizaciji nečega što bi za administraciju grada veličine i važnosti Osijeka trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu - pravodobna organizacija Adventa.

Ako se izuzme Adventski sajam, zaključak je da grad nikada nije bio skromnije okićen u ovo blagdansko vrijeme, piše osječki dnevni list. Osim Trga Ante Starčevića, Sakuntalina parka i Ulice Hrvatske Republike, ni u jednoj drugoj ulici, parku ili trgu u središtu grada još uvijek nije zavladalo božićno ozračje.

Ako se ulazi u središte Osijeka Županijskom ulicom, ni po čemu se neće primijetiti da je u tijeku najveselije i mnogima najdraže doba godine. Ista je situacija i sa svim drugim ulicama koje vode k središtu, uključujući Radićevu ulicu, onu koja putnike koji u grad dolaze autobusom ili vlakom vodi k njegovim najljepšim lokacijama. Jedna od njih je Europska avenija, secesijski niz koji uz Tvrđu predstavlja najveće kulturno bogatstvo Osijeka.

I ona je ostala uskraćena za božićno ozračje. Paradoksalno, vodi prema Tvrđi, pa bi bilo logično da osvijetljena šarenim lampicama bude putokaz prema tamošnjem Adventskom sajmu. A takvih putokaza ili nagovještaja nema čak ni na ulazima u Tvrđu. Sve dok se ne zađe duboko u tu baroknu jezgru, ni po čemu se ne može naslutiti da se tamo nalazi Adventski sajam, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:00